Την παρέμβαση του εισαγγελέα της στρατιωτικής Δικαιοσύνης προκάλεσε η ανατριχιαστική, από κάθε άποψη, αναφορά του ταξιάρχου Μιχαήλ Παπαδάκη για τα όσα συνέβησαν το πρωινό της 30ής Αυγούστου στο Πεντάγωνο, σχετικά με την υπόθεση της πώλησης βλημάτων 105 χιλ. από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία, την οποία έφερε στο φως χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εισαγγελέας του Στρατοδικείου Αθηνών διενεργεί επείγουσα εξέταση επί των καταγγελιών του ταξίαρχου Παπαδάκη, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης για τις συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, αναφορικά με την υπόθεση της πώλησης στον σαουδαραβικό στρατό ποσότητας 100.000 βλημάτων 105 χιλ. και ειδικότερα αν αυτή η πώληση ήταν διακρατική ή μέσω μεσάζοντος. Υπενθυμίζεται σχετικά πως ο υπουργός Αμυνας έχει αναφέρει ότι «η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία είναι διακρατική. Δεν υπάρχει μεσάζων, αλλά επίσημος εκπρόσωπος του κράτους της Σαουδικής Αραβίας, που υπογράφει με επίσημα πληρεξούσια».

Ο εισαγγελέας, ο οποίος έχει παραλάβει την από 4 Σεπτεμβρίου έγγραφη αναφορά του ταξίαρχου Παπαδάκη, έπειτα από μελέτη των εγγράφων που εκείνος επικαλείται στην αναφορά του, τον κάλεσε για σήμερα ως πρώτο μάρτυρα προκειμένου να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τη μη διαβαθμισμένη αναφορά του κ. Παπαδάκη που έδωσε στην δημοσιότητα ο Α. Λοβέρδος χθες, η ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ ενημέρωσε προ μηνών τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΕΣ ότι «… Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότητα του κυρίου Βασίλη Παπαδόπουλου (που είχε εμφανισθεί, σημειώνω, ως εντολοδόχος και αντιπρόσωπος της σαουδαραβικής κυβέρνησης) και εξέφρασαν επιθυμία οι συνομιλίες να γίνονται Government to Government…».

Η σοβαρή αυτή δικαστικού χαρακτήρα παρέμβαση, σε συνδυασμό με την ερώτηση προς τον υπουργό Αμυνας που κατέθεσε χθες ο κ. Λοβέρδος δίνουν άλλη τροπή στην υπόθεση, δεδομένου ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, εκτός των άλλων, ουσιαστικά προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξουν από μέρους του υπουργείου ξεκάθαρες απαντήσεις, η ΔΗΣΥ θα προχωρήσει σε σοβαρές αποκαλύψεις. Οπως χαρακτηριστικά καταλήγει στην ερώτησή του ο κ. Λοβέρδος «αν επιμείνετε σε αόριστες απαντήσεις, θα αναγκαστούμε για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος να δώσουμε στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής, παρότι έχουν διαβαθμιστεί και μόνος και αποκλειστικός υπεύθυνος θα είστε εσείς».

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι κατά το σφοδρό επεισόδιο της 30ής Αυγούστου, ο ταξίαρχος Παπαδάκης κρατήθηκε επί ημίωρο, για να αφεθεί κατόπιν ελεύθερος, αλλά να μετατεθεί αυθημερόν σε άλλη υπηρεσία του ΓΕΣ.

Από την πλευρά μου να επισημάνω απλώς ότι όλο αυτό το επεισόδιο έγινε παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναύαρχου Αποστολάκη, ο οποίος εξακολουθεί να παραμένει –και μετά από αυτό –αρχηγός ΓΕΕΘΑ, διότι, ας μου επιτραπεί ο σχολιασμός, την σήμερον ημέρα (φαίνεται πως) το παν είναι η καρέκλα…
Η πρόταση

Πάντως και για να μη μένει η παραμικρή σκιά σχετικά με το μείζον θέμα που έχει προκύψει, αν δηλαδή η πώληση των βλημάτων (γεμάτη η χώρα από… βλήματα όλων των τύπων, ειρήσθω εν παρόδω) έγινε με διακρατική συμφωνία ή με τη μεσολάβηση μεσάζοντος, πράγμα το οποίο ο αρμόδιος υπουργός απέρριψε διαρρήδην (και προσωπικά συντάσσομαι μαζί του, αλίμονο), έχω να διατυπώσω την ακόλουθη πρόταση:

n με εισαγγελική παραγγελία να ανοίξουν τώρα οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του Βασίλη Παπαδόπουλου.

Με τον τρόπο αυτό, θα επαληθευθεί (πιστεύω) η ρητή διαβεβαίωση του υπουργού Αμυνας, και θα καταδικαστούν στο πυρ το εξώτερον όσοι διατείνονται ότι ο περί ου ο λόγος Παπαδόπουλος είχε ρόλο μεσάζοντος στην υπόθεση. Ασε δε που ενδεχομένως ως παράπλευρη επίπτωση του ανοίγματος των επικοινωνιών Παπαδόπουλου, να πληροφορηθούμε και τίποτε άλλα θέματα τα οποία σήμερα παραμένουν αθέατα.
Διαφθορά;

Επισημαίνω επίσης, και τελειώνω με αυτό, διότι και αύριο μέρα του Θεού είναι, ότι ο ταξίαρχος Παπαδάκης είχε αποστείλει την ίδια ακριβώς αναφορά που έφερε στη δημοσιότητα ο Α. Λοβέρδος και στην εισαγγελία Διαφθοράς –πλην του εισαγγελέα του Στρατοδικείου Αθηνών.

Δεν γνωρίζω γιατί το έκανε –υπονοεί κάτι; Και τι ακριβώς;

Ωσαύτως, τι έχει πράξει η εισαγγελία Διαφθοράς, ένα δίμηνο μετά τη λήψη της αναφοράς του καταγγέλλοντος ταξίαρχου; Διερωτώμαι, και διάφοροι άλλοι μαζί μου, διότι δεν έχουμε ακούσει κάτι σχετικό…
Paradise επίθεση

Υποθέτω ενθυμούνται οι επιμελείς αναγνώστες δημοσίευμά μου της προηγούμενης Παρασκευής, στο οποίο περιέγραφα μέσες άκρες την νέα επικοινωνιακή επίθεση της κυβέρνησης κατά του προέδρου Κυριάκου και της συζύγου του Μαρέβας. Αν δεν με απαιτούν οι πηγές μου, έφθασε η στιγμή: θα εκδηλωθεί σήμερα με αφορμή τα Paradise Papers, και όχι, δεν θα είναι μέσα από τον γνωστό δίαυλο από τον οποίο έχουν εκδηλωθεί οι προηγούμενες.

Εχω όμως την αίσθηση ότι συνομιλώντας με τον άνθρωπο μου από το Μαξίμου (με μύριες όσες, όπως πάντα, προφυλάξεις) μια απογοήτευση τη διέγνωσα. Δεν είδα πολύ ενθουσιασμό δηλαδή. Πιθανόν να προέρχεται εξ εκείνων που κινούν τα σχετικά νήματα, διότι εκτιμάται πως πρόκειται για μια ήδη γνωστή υπόθεση, από αυτές που συστηματικά διαρρέουν από τα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου προς συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου, με στόχο το ζεύγος Μητσοτάκη. Αλλο τι δεν μπορώ να εικάσω…
Πληγή

Ο ίδιος τώρα ο πρόεδρος Κυριάκος θα βρίσκεται σήμερα στο Ηράκλειο, προκειμένου να παραστεί και να μιλήσει σε προσυνέδριο της ΝουΔού υπό τον τίτλο «Επιχειρήσεις και επανεκκίνηση της οικονομίας».

Εχω να τον ενημερώσω ότι μεταξύ των συνέδρων δεν θα βρίσκεται ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής Χανίων Χρήστος Μαρκογιαννάκης και η επίσημη αιτία της απουσίας του είναι ότι την ίδια ώρα (θα) «έχει δικαστήριο στα Χανιά». Την ανεπίσημη θα πρέπει να την αναζητήσει στο γεγονός ότι ο συμπατριώτης και γείτονάς του στο Ακρωτήρι Χανίων, Χρήστος, είναι πολύ πικραμένος από τη συμπεριφορά του –πασχίζει εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο να τον συναντήσει, του τηλεφωνεί, του στέλνει επιστολές, mails, αλλά ο πρόεδρος Κυριάκος απαξιοί.

Ο ίδιος μου έλεγε ότι δεν καταλαβαίνει τους λόγους αυτής της απαξίας εκ μέρους του προέδρου «να μην καταδέχεται να του μιλήσει», και όταν τον ρώτησα αν κάνει αντάρτικο, μου απάντησε –και αυτό πρέπει να το μεταφέρω στον πρόεδρο –«εγώ αντάρτικο δεν κάνω, αλλά το ποτήρι ξεχειλίζει».

Μου ανέφερε πολλά και διάφορα, αλλά νομίζω ότι αυτό που τον έχει κάνει έξαλλο είναι ότι γυρνούν διάφοροι στα Χανιά, διατυμπανίζουν ότι θα είναι υποψήφιοι με τη ΝΔ στις εκλογές, και όταν ερωτώνται περί της τύχης του Μαρκογιαννάκη απαντούν «α, αυτός δεν θα είναι στο ψηφοδέλτιο».

–Πού το ξέρουν αυτοί ότι δεν θα είμαι πρώτον, και δεύτερον πώς γνωρίζουν ότι εκείνοι θα είναι υποψήφιοι; διερωτάται ο Μαρκογιαννάκης, και εγώ που βλέπω έτοιμη την πληγή να ανοίξει στα Χανιά, το μεταφέρω όπως το άκουσα…
Στο Διάστημα!

Και ενώ εμείς βουλιάζουμε στη μιζέρια –όπως καθαρά προκύπτει και εξ όλων των προηγουμένων –υπάρχουν πολιτικοί που έχουν όραμα, φιλοδοξίες και κυρίως την αποφασιστικότητα και την τόλμη θα προσέθετα, να οδηγήσουν τη χώρα μπροστά. Μπροστά και πάνω συγκεκριμένα. Να την απογειώσουν. Στο Διάστημα!

Αναφέρομαι στον υπουργό Παππά, τον υπουργό που έχει βαλθεί να αποδείξει ότι το υπουργείο ΨΗΠΤΕ ή ΨΗΤΠΕ, το υπουργείο του τίποτα, έχει υπόσταση, έρμα, βάρος και κυρίως σοβαρό ρόλο. Στο Ταλίν της Εσθονίας βρέθηκε ο άνθρωπος για να το υποστηρίξει, και όπως διαβάζω σε κάτι ξελιγωμένα παραπολιτικά, αψηφά το τσουχτερό κρύο για να το κάνει!

Τι, πιο συγκεκριμένα, κάνει στο μακρινό και εξωτικό (λέμε τώρα) Ταλίν; Μετέχει λέει σε ανεπίσημη συνοδό υπουργών για το Διάστημα.

Το βλέπω εγώ, μέχρι να φύγουν από την εξουσία θα τον έχουμε στείλει τον πύραυλο στον Αρη (Θεσσαλονίκης!).