Οση υποχρέωση έχει στους ΑΝΕΛ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την παράταση της κυνικής και χωρίς αρχές εξουσίας του άλλη τόση υποχρέωση έχει και σε διάφορα αριστερίστικα ή δήθεν αναρχικά γκρουπούσκουλα. Ο μεν καιροσκόπος συνεταίρος του τού προσφέρει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι δε αριστεριστές και λοιπές δυνάμεις προετοιμάζονται στα «μετερίζια του αγώνα» αν χρειαστεί να αναβιώσει το δόγμα «ή εμείς ή αυτοί». Ο Ρουβίκωνας π.χ., που ασκείται στην επαναστατική γυμναστική για τη λειτουργία σωστών αντανακλαστικών, έως σήμερα δρα ανενόχλητος.

Χθες, μάλιστα, μέλη της οργάνωσης έκαναν επαναστατική έφοδο στο υπουργείο Δικαιοσύνης και έφυγαν ανενόχλητα. Δικαίως, διότι πιθανόν να βιάζονταν, ίσως είχαν να κάνουν εκπομπή στην ΕΡΤ-open, με την οποία και συνεργάζονται καιρό τώρα. Και ασφαλώς το κράτος τούς διευκολύνει, αφού η ΕΡΤ-open, άρα και οι εκπομπάρχες της, εν προκειμένω και οι συνάδελφοι του Ρουβίκωνα, είναι κατά κάποιον τρόπο ημικρατικό παράρτημα της δημόσιας τηλεόρασης. Ως γνωστόν, το αντιστασιακό ραδιόφωνο που διοικούσε η ΠΟΣΠΕΡΤ μετά το «μαύρο» του Σαμαρά στην ΕΡΤ εξέπεμψε από δημόσια συχνότητα (106,7). Επίσης, είναι δύσκολο να αγοράστηκε με ρεφενέ ο μηχανικός εξοπλισμός ή να πληρώνονται το ενοίκιο του κτιρίου και το κόστος λειτουργίας του σταθμού. Πάντως, στην ΕΡΤ συζητιέται ότι το κράτος (ή ο κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός) είναι πλήρης χορηγός του ραδιοφώνου που, ασφαλώς, λειτουργεί χωρίς άδεια.

Με άλλα λόγια, ακόμα και σήμερα, που η ΕΡΤ λειτουργεί και γιγαντώνεται, το ραδιόφωνο που στήθηκε για να διεκδικήσει το άνοιγμα της ΕΡΤ συνεχίζει να λειτουργεί, εν μέρει ή εν όλω, με κονδύλια του κράτους –σαν εξωθεσμικό παράρτημα της κρατικής ραδιοφωνίας. Οι Ρουβίκωνες, δηλαδή, που κάνουν εκπομπή στην ΕΡΤ-open είναι, με έναν τρόπο, κρατικοί υπάλληλοι.

Γι’ αυτό, άλλωστε, η διοίκηση της ΕΡΤ δεν έχει αντίρρηση. Υπενθυμίζω μάλιστα ότι ο προσφάτως διορισθείς διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Κωστόπουλος την πρώτη μέρα που έφτασε στην κρατική ραδιοτηλεόραση επισκέφθηκε τα γραφεία της ΕΡΤ-open. Εγραψε κιόλας στο βιβλίο επισκεπτών, διατυπώνοντας την ευχή η EΡΤ-open «να είναι πάντα ανοικτή, έτσι που να κρατά και την ΕΡΤ ΑΕ ανοικτή».

Οπότε, μην ανησυχείτε. Ο Ρουβίκωνας είναι ένα μικρό γρανάζι σε μια ακόμα σχέση συναλλαγής της κυβέρνησης, αυτή τη φορά με ένα συγγενές του συνδικαλιστικό /ιδεολογικό άβατο, ο λογαριασμός του οποίου έρχεται στους φορολογουμένους. Συνηθισμένα νταραβέρια.