Η μία πραγματικότητα είναι αυτή που περιέγραψε γλαφυρά ο Πρωθυπουργός: «Είμαστε ακόμη στο νερό και κολυμπάμε» είπε. «Αλλά το κεφάλι μας είναι έξω. Παίρνουμε ανάσες και βλέπουμε καθαρά τη στεριά. Είναι κοντά μας». Υπάρχει όμως και μια άλλη πραγματικότητα. Και είναι αυτή που αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του προέδρου του EuroWorking Group, ο οποίος σημείωσε ότι η χώρα μας θα παραμείνει υπό αυστηρή εποπτεία για πολλά χρόνια ακόμη.

Από τις τοποθετήσεις του επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης και του ευρωπαίου αξιωματούχου είναι σαφές ότι υπάρχει μία πραγματικότητα εσωτερικού και μία εξωτερικού. Κι ότι αυτές οι δύο πραγματικότητες είναι εντελώς αποκλίνουσες.

Είναι επίσης εμφανές ότι αυτή η πραγματικότητα εσωτερικού κινείται στη σφαίρα του ευσεβούς πόθου. Γιατί μπορεί η κυβέρνηση να αναζητά εναγωνίως ένα αφήγημα εξόδου από την κρίση ως σανίδα σωτηρίας. Ο ήχος όμως από το καμπανάκι που χτυπά στις Βρυξέλλες, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια σε τέτοιου είδους αφηγήματα –όση αφηγηματική δεινότητα κι αν επιστρατεύσουν οι εμπνευστές τους.

Στα δυο χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία και μολονότι έχει διαψευστεί από την πραγματικότητα που αποστρέφεται, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιμένει στην τακτική της παραπλάνησης των πολιτών. Παραπλανά, για παράδειγμα, τους πολίτες με υποτιθέμενες task force για τις επενδύσεις, όταν οι επενδύσεις «σέρνονται», όπως είπε ο ίδιος ευρωπαίος αξιωματούχος. Παραπλανά διαβεβαιώνοντας ότι βλέπει στεριά. Ενώ έχει βουλιάξει σε μια μαύρη κηλίδα.