Η αυτοκτονία της λογικής

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/08/2017 08:00 |

Κολλημένοι στην κοσμάρα μας, εκφράζουμε συχνά την περηφάνια μας που καταφέραμε να υπάρχει στα βόρεια σύνορά μας μια μικρή χώρα που ο ΟΗΕ την αναγνωρίζει με το προσωρινό όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Κάνουμε ότι δεν ξέρουμε πως σε όλο σχεδόν τον κόσμο τη χώρα αυτή τη λένε Μακεδονία, αρκεί που εμείς μπορούμε να την αποκαλούμε ΦΥΡΟΜ ή ΠΓΔΜ. Ετσι άλλωστε λύνουμε εμείς εδώ τα «εθνικά» προβλήματα. Δημιουργώντας εχθρούς και, στη συνέχεια, συντηρώντας τους, αποδεχόμενοι μια προσωρινή λύση, προσδοκώντας τη μέρα που θα είμαστε τόσο ισχυροί ώστε νε επιβάλουμε την ιδεοληψία μας. Η Ελλάδα που ηττάται, αυτό ξέρουμε, αυτό θέλουμε.
Κάπως έτσι, στην επικράτεια της ευήθειας που συχνά πλημμυρίζει τη γαλάζια μας χώρα, ένα δήθεν εθνικό θέμα γίνεται αφορμή για ακόμα μια φαρσοκωμωδία. Πριν από λίγες μέρες, λοιπόν, η Εθνική Νεανίδων του χάντμπολ, η οποία μετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στα Σκόπια, αποχώρησε από τη διοργάνωση επειδή η φανέλα των παικτριών της γείτονος έγραφε Μακεδονία. Πού ζουν οι παράγοντες του αθλήματος, με εξωγήινους νόμιζαν ότι έπαιζαν; Δεν έχουν ξαναπάει σε διεθνή οργάνωση να δουν τι συμβαίνει με τους αθλητές αυτής της χώρας; Δεν έχουν ποτέ εισπράξει την ειρωνεία των ξένων για την ακατανόητη ελληνική εμμονή;
Οι παράγοντες του χάντμπολ νεανίδων προτίμησαν την (ηρωική) αυτοκτονία της λογικής. Αυτή την αυτοκτονία επέλεξε τις προάλλες να τη βραβεύσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ο οποίος φώναξε τις αθλήτριες και τα μέλη της Ομοσπονδίας στην Προεδρία για να τους δώσει συγχαρητήρια επειδή είχαν «στάση ευθύνης» και μπλα-μπλα-μπλα. Στάση ευθύνης η εγκατάλειψη μιας μάχης;

Λυπάμαι αλλά η επιλογή της αποχώρησης από ένα ανταγωνιστικό πεδίο μιας ομάδας ελληνικών συμφερόντων δεν επιτρέπεται ούτε για συμβολικούς λόγους. Στον ανταγωνισμό πέφτεις με τα μούτρα για να νικήσεις τους άλλους, δεν παραιτείσαι για να βεβαιώσεις τον εαυτό σου ότι είσαι ο καλύτερος. Ο πραγματικός κόσμος δεν είναι η Βουλή των Εφήβων ούτε ο ελληνικός ανορθολογισμός. Ο πραγματικός κόσμος μάς καλεί να αντιμετωπίσουμε με γενναιότητα, εργατικότητα και λογική τις προκλήσεις με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι.
Το κάναμε ποτέ; Μόνο όταν μας υποχρέωσαν με το ζόρι. Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν γιατί, στη χώρα του παραμυθιού, έχουμε μείνει και θα μείνουμε ακόμα για καιρό στα Μνημόνια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
6
Ελληνίδα
27/08/2017 21:10
Και ποια είναι η εργατικότητα, η γενναιότητα και η λογική για σας; Τι αντιπροτείνετε; Δηλαδή εσείς κε Κανέλλη ποιον νομίζετε οτι πείθετε με τα ανυπαρκτα επιχειρήματα σας; Γιατί όταν καταπατούνται τα αυτονόητα βρίσκετε γενναίο να χώνετε το κεφάλι σας κάτω απο τη γη και να υποκρίνεστε οτι δεν συμβαίνει τίποτα; Αν έτσι συνηθίζετε, πρόβλημα σας εσείς μπορείτε να κρύβεστε απο τη ζωή και να "βαφτίζετε" τη δειλία σας γενναιότητα. Αλλά όπως φαίνεται όλος ο κόσμος πιστεύει οτι πολυ καλά έκανε η ομάδα και αποχώρησε. Αυτή ήταν μια κίνηση διαμαρτυρίας, υγιέστατη και γενναία και λογικότατη. Έτσι πρέπει. Όταν κάποιος δεν συμφωνεί με κάτι δεν πρέπει να υποκρίνεται οτι συμφωνεί. Εκτός αν έχει ξεπουλήσει τις αξίες του και τη συνείδηση του. Αν όλος ο κόσμος σας φωνάζει π.χ. Γιώργο ενω σας λένε Ηλία εσείς θα το δεχτείτε αφού το λένε όλοι οι άλλοι και έτσι δεν θα έχετε εχθρούς και δεν θα απομονωθείτε; Πράγματι είναι και λογικό και γενναίο...
Gia
25/08/2017 23:33
Η Ελλάδα Είναι κερδισμένη από την ως τώρα πορεία του προβλήματος 1)γιατί έχει καταγραφή Ιστορικά αλλά και αναγνωρίζεται διπλωματικά στον ΟΗΕ το δικαίωμα την Ελλάδας στο όνομα, για αυτό και το ΦΥΡΟΜ 2) λόγο της αρχαιολατρίας τους διχάζονται εσωτερικά και με την Βουλγαρία 3) έχουν μπει παρακαταθήκες για το μέλλον υπέρ της Ελλάδας καθότι με σωστή δουλειά ένα κομμάτι των αρχαιολατρών της ΦΥΡΟΜ Εύκολα μπορεί να αποκτήσει ελληνική συνείδηση διαβάζοντας τον μακεδόνα Αριστοτέλη......... Αλλά, γιατί βιαζόμαστε,, αυτοί 100 χρόνια έχουν το πρόβλημα ανοιχτό, λοιπόν ας το κρατήσουμε και εμείς 200...
Ιωάννης Πατριώτης
25/08/2017 20:02
Συμφωνώ οτι οι κυβερνησεις των τελευταίων 10ετιων ηταν απλά σκουπίδια δύνοντας πρόχειρες και όχι ξεκάθαρες λύσεις στα προβλήματα. Συμφωνω οτι χαμένοι ήμασταν εμείς που αποχωρήσαμε ως χώρα απο το Χάτμπολ. Οταν σταματησει αυτη η χωρα να διοικείται απο λαπάδες τοτε τα πράγματα θα μπουνε και πάλι σε σειρά. Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι αναπόσταστο κομμάτι της Ελλάδος. Κρίμα που εμείς αφήνουμε ψεύτες, ξένους και αλλόθρησκους να μας παίρνουν γη και ιστορία. Όπως λέει και ο φίλος απο κάτω...''φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους''!!
ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
25/08/2017 14:32
φωτια και τσεκουρι στους προσκυνημενους
Στέργιος
25/08/2017 13:08
"Αφού έτσι κάνουν οι άλλοι, γιατί όχι κι εμείς;" Όλη η καρμοιριά μιας διαχρονικής, ετερόφωτης στάσης απέναντι στον Άλλο, μια υστερική νεύρωση από τον καιρό του Όθωνα: "Ζω για να σου αρέσω". Δεν έλεγε ο Νίκος Δήμου να γκρεμίσουμε τα ιστορικά νεοκλασικά τής Δ. Αρεοπαγίτου γιατί οι Γερμανοί τουρίστες έρχονται στην Αθήνα για να δουν την Ακρόπολη και όχι το ελληνικό art deco (που, φυσικά, είναι κατώτερο από οτιδήποτε το ευρωπαϊκό); Ε, αυτό.
Μένια Μπουντούλη
24/08/2017 19:37
Αγαπητέ κύριε Κανέλλη, Ποιός σας έδωσε το δικαίωμα να διαπραγματεύεστε όνομα και ελληνική γη χιλιάδων ετών, ώστε να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα των μαύρων αφεντικών σας;;;;Ακόμη δεν το πήρατε χαμπάρι οτι ενωμένη Ευρώπη τελος και παγκόσμια διακυβέρνηση τέλος;;Τα έθνη επιστρέφουν με την ιστορία τους.