Ηταν από τη θέση τού επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ο σημερινός Πρωθυπουργός διακήρυττε ότι «όσο υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν θα γίνει στην Ελλάδα». Κράτησε κατά το ήμισυ την υπόσχεσή του –έστω και διά της πλαγίας: πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δεν γίνονταν έως το 2015 στη χώρα μας, όχι επειδή ο ίδιος προειδοποιούσε την τότε κυβέρνηση να «μην τολμήσει ούτε να το σκεφτεί», αλλά επειδή η τότε κυβέρνηση είχε καταφέρει να συντηρήσει ένα δίχτυ προστασίας.

Εκείνο το πολύτιμο δίχτυ δεν υπάρχει σήμερα. Χθες άρχισαν πλειστηριασμοί ακόμη και για χρέη τεσσάρων χιλιάδων ευρώ. Γι’ αυτά τα ποσά πολίτες χάνουν τις ιδιοκτησίες τους, όμηροι μιας κρίσης που εξακολουθεί να ταλανίζει τη χώρα, αλλά και θύματα ενός πολιτικού που επένδυσε στον ακραίο λαϊκισμό για να ανέλθει στην εξουσία. Σήμερα δρέπουν τους καρπούς εκείνης της ρητορικής, εκτός από τον ίδιο, οι πιο ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας.

Παραφράζοντας εκείνη τη δήλωση του Πρωθυπουργού, θα μπορούσε να πει κανείς ότι «πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας γίνονται στην Ελλάδα επειδή υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ». Ο διχαστικός λόγος και η δίψα για την εξουσία δεν πλήγωσαν μόνο τη δημοκρατία, άφησαν επιπλέον απροστάτευτους τους πιο αδύναμους από τους συμπολίτες μας και μάλιστα σε μια στιγμή που η χώρα μας είχε ανάγκη όσο τίποτε άλλο από πνεύμα σύμπνοιας. Ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπόρεσε να κρατήσει την υπόσχεσή του όταν έγινε Πρωθυπουργός. Και η ευθύνη του είναι τεράστια.