Σεξισμός

«Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, αξιότιμα μέλη του ΕΣΡ, με βαθύτατη ανησυχία διαπιστώνουμε ότι το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα κρούσματα εκπομπών με σεξιστικό λόγο καθώς και η αναπαραγωγή σεξιστικών στερεοτύπων στα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας.Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η τηλεοπτική εκπομπή «Ελληνοφρένεια» στις 30/5/17, στη διάρκεια της οποίας –και «στο όνομα της σάτιρας» –γυναίκα-υπάλληλος της Βουλής βρέθηκε, κατά την άσκηση των καθηκόντων της και χωρίς να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της, στο στόχαστρο ντουμπλαρισμένων κακεντρεχών σχολίων με εμφανές σεξουαλικό περιεχόμενο». Ετσι αρχίζει η επιστολή που έστειλαν 25 συριζαίοι βουλευτές στο ΕΣΡ.

Ζητούν να ληφθούν «όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα με στόχο τον περιορισμό του σεξιστικού λόγου και της σεξιστικής εικόνας, την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας καθώς και την προώθηση της πραγματικής ισότητας των φύλων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα».

Καμία αντίρρηση. Ας δεχθούμε, χάριν της συζήτησης, το επιχείρημα των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος πως, δηλαδή, η σάτιρα δεν μπορεί να γίνεται με σεξιστικά σχόλια. Μόνο που μια από τους υπογράφοντες, συγκεκριμένα η τελευταία, η Τασία Χριστοδουλοπούλου εκφράζει τέτοιες ανησυχίες α λα καρτ.

Οταν στα τέλη Μαΐου ο συριζαίος Νίκος Συρμαλένιος προσφωνούσε την Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου «μωρή» εντός της Ολομέλειας, η Χριστοδουλοπούλου προήδρευε. Η βουλευτής της ΝΔ καταγγέλλοντας «τραμπουκισμό» κατά των γυναικών μέσα στη Βουλή απευθύνθηκε προς εκείνη, ρωτώντας «δεν σας νοιάζει αυτό;». Ποια ήταν η αντίδραση της θιασώτριας του φεμινιστικού κινήματος Τασίας; «Δεν ακούστηκε τίποτα, δεν καταλαβαίνω τι μου λέτε. Σας παρακαλώ μην επικαλείσθε τη γυναικεία ευαισθησία. Εντάξει, αρκετά σήμερα. Σας ακούσαμε. Αρκετά, πηγαίνετε». Κόμμα Vs φύλου: σημειώσατε 1.
Ερώτηση

Οπως ενημερώθηκα αρμοδίως, με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού Σιλβί Γκιγιόμ 39 ευρωβουλευτές –ανάμεσα τους και οι Εύα Καϊλή και Νίκος Ανδρουλάκης, μιας και η Γκιγιόμ είναι γαλλίδα σοσιαλίστρια, σύντροφος δηλαδή –κατέθεσαν ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις καταγγελίες περί επαναπροωθήσεων στην Τουρκία, από τον Εβρο, τούρκων πολιτών αιτούντων άσυλο.

Αυτό που θέλουν να μάθουν είναι τι θα κάνει η Επιτροπή αν αληθεύουν οι καταγγελίες, αλλά και αν σκοπεύει να ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Η συζήτηση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια. Οπως λένε οι εδώ σοσιαλιστές, η εν λόγω πρωτοβουλία της Γκιγιόμ αποδεικνύει ένα πράγμα: «Ο Τσίπρας παρουσιάζει τους γάλλους σοσιαλιστές περίπου σαν να τους έχει του χεριού του. Στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, όμως, δεν είναι καθόλου αυτό το κλίμα».
Καύσωνας
Επειδή αναφέρθηκα σε σοσιαλιστές, πρέπει να σας πω ότι στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ επικρατεί προβληματισμός μετεωρολογικής φύσης σχετικά με το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το Σαββατοκύριακο που έρχεται. Οπως το θέτει προβεβλημένο στέλεχος του Κινήματος, «μας έκατσε λαχείο, Συνέδριο μέσα στον μεγαλύτερο καύσωνα των τελευταίων ετών». Βέβαια, δεν χάνει το χιούμορ του, αφού προσθέτει ότι «ο φυσικός καύσωνας θα μας σώσει από τον εσωκομματικό καύσωνα». Αισιόδοξη πρόβλεψη.
Nights
Η αφίσα έχει αισθητική ντίσκο. Το event είναι διήμερο και λέγεται «Ντεϊσελμπλούμ νάιτς: καταπολεμώντας τα στερεότυπα με φαγητό, μουσική και πολιτισμό». Το διοργανώνουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες ευρωβουλευτές, λέει, από διαφορετικές πολιτικές ομάδες. Και είναι, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, μια «γιορτή με μουσική και γεύσεις από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο και την Πορτογαλία. Η πρωτοβουλίαέρχεται ως απάντηση στις δηλώσεις του ολλανδού υπουργού Οικονομικών και προέδρου του Εurogroup ότι «οι Νότιοι σπατάλησαν τα χρήματά τους στις γυναίκες και στα ποτά»».Παρότι η επίμαχη δήλωση έγινε στις 21 Μαρτίου –κοινώς έχουν περάσει περίπου τρεις μήνες από τότε –ποτέ δεν είναι αργά για ένα πάρτι.
Αμβούργο

Ευτυχώς που υπάρχει και το DiEM25 –του Γιάνη Βαρουφάκη, σε περίπτωση που δεν θυμάστε –και ασχολείται με την επιβίωση της δημοκρατίας σε αυτούς τους ταραγμένους για την Ενωση καιρούς. Το λέω γιατί τα μέλη του έστειλαν ανοιχτή επιστολή στους γερουσιαστές του Αμβούργου επειδή ανησυχούν για τις επιπτώσεις της διοργάνωσης στην πόλη της Συνόδου του G20 στις 7 και 8 Ιουλίου.

Για ποιον λόγο; «Το Αμβούργο θα μετατραπεί σε οργουελική δυστοπία πλήρους επιτήρησης με τη χρησιμοποίησηπαραστρατιωτικών μέσων. Μια πόλη χωρίς δημοκρατία». Το κίνημα ενημερώνει ωστόσο τους γερουσιαστές πως θα βρίσκεται στο Αμβούργο εκείνες τις ημέρες «για να πάρει μέρος στον αγώνα ενάντια στο κατεστημένο με το δικό του τρόπο: την εποικοδομητική ανυπακοή». Οπότε όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι.