Η Φώφη Γεννηματά βρέθηκε χθες το πρωί στην Αλεξανδρούπολη για να μιλήσει στη δεύτερη Περιφερειακή Ημερίδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Εκεί, λοιπόν, στο ξενοδοχείο Grecotel-Egnatia, έμεινε κοντά τρεισήμισι ώρες και συζήτησε με εκπροσώπους από τα επιμελητήρια της Θράκης. Οπως λένε από τη Χαριλάου Τρικούπη, όλοι οι φορείς της περιοχής, ανεξαρτήτως χρώματος, έδωσαν το «παρών». Γεγονός που, όπως αντιλαμβάνεστε, τους ικανοποίησε. Εκτός από τους φορείς, όμως, πήγαν στην ημερίδα και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της περιοχής, ήτοι οι Γιώργος Ντόλιος, Απόστολος Φωτιάδης, Ελένη Τσιαούση. Κίνηση που εκλαμβάνεται από το επιτελείο της προέδρου ως ένα ακόμη βήμα προς την πολυπόθητη συσπείρωση.

Προσκλήσεις

Μιας και μιλάμε για συσπείρωση, όσοι ασχολούνται με τη λίστα των προσκεκλημένων για το συνέδριο της ΔΗΣΥ δηλώνουν ευχαριστημένοι γιατί «διαμορφώνεται κλίμα μεγάλης προσέλευσης». Μετά δε και το «ναι» του Κώστα Σημίτη παρατηρούν πως έχει αρχίσει να δημιουργείται κάτι σαν κύμα αποδοχής των προσκλήσεων που στέλνουν σε στελέχη του χώρου. Δεν έχει φιξαριστεί ακόμη ο κατάλογος αλλά, για παράδειγμα, σημαίνουσα μορφή του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ που παραμένει μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς για τους απανταχού μεταρρυθμιστές (και είχε χρόνια να μιλήσει σε event του ΠΑΣΟΚ) αποδέχθηκε την πρόταση και όπως όλα δείχνουν θα βρίσκεται στο συνέδριο.

Βίντεο

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα 12 λεπτών και 54 δευτερολέπτων ενημερώνει το κοινό του You Τube για τις δραστηριότητές της τον Ιούνιο του 2017. «Βέβαια», όπως σημειώνει ο παρουσιαστής, «δεν προλαβαίνουμε μέσα σε ένα μικρό βίντεο να σας τα πούμε όλα, για αυτό κάνουμε μια σύνοψη κι έναν απολογισμό». Γενικώς, πάντως, εκείνος κι ο καλεσμένος του μιλάνε διαρκώς για «σημαντικές πρωτοβουλίες». Προφανώς, δεν το συζητώ.

Το κλου, ωστόσο, είναι πως το μόνο μέλος της αντιπροσωπείας που βλέπει κανείς είναι ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

Εντάξει, για μερικά δευτερόλεπτα παίζει και πλάνο από παρέμβαση Χρυσόγονου στην Ολομέλεια και ο παρουσιαστής κάνει μια αναφορά στην Κούνεβα.

Αλλά ξεκινά με Παπαδημούλη, που ρωτά Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί «πώς και πότε θα ενισχυθεί ο δημοκρατικός έλεγχος και η ευρωπαϊκή λογοδοσία του Εurogroup;». Συνεχίζει με Παπαδημούλη, που πανηγυρίζει για Κόρμπιν επειδή «ενταφίασε οριστικά τον Μπλερ και τον μπλερισμό». Και τελειώνει με Παπαδημούλη, που μιλά για μια «σημαντική πρωτοβουλία – εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας». Κοινώς, το βίντεο θα μπορούσε να λέγεται και «τι έκανε ο Δημήτρης Παπαδημούλης τον Ιούνιο».

Αγρυπνία

«Η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης μετά πολλής λύπης και έντονης ανησυχίας είναι υποχρεωμένη και πάλι να αντιμετωπίσει ποιμαντικά και αποτρεπτικά την δυσάρεστη, απαράδεκτη και αξιοκατάκριτη παρουσία των ομοφυλοφίλων, οι οποίοι ήδη πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες φεστιβάλ και παρήλασαν στη Θεσσαλονίκη μας (….). Για το συγκεκριμένο θέμα απεφασίσαμε και εφέτος να κάνωμε αυτό που είναι το καλύτερο, δηλαδή να προσφέρωμε μια πραγματική παράκληση και ικεσία προς τον εν Τριάδι άγιον Θεόν, την Υπεραγία Θεοτόκο, τον άγιο Δημήτριο και τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, σε μια βραδυνή αγρυπνία». Ανακοίνωση Μητροπολίτη Ανθιμου. Θα μπορούσε να έχει γραφεί και τον Μεσαίωνα. Τον πρώιμο, όχι τον ύστερο.

Γραβάτα

Δημοσιογράφος: Τον Πρωθυπουργό τον βλέπετε τελικά να φοράει γραβάτα;

Βαγγέλης Βενιζέλος: Η γραβάτα που θα φορέσει ο κ. Τσίπρας είναι η δυτική σαλιάρα –από την οποία προέρχεται η γραβάτα ενδυματολογικά. Δεν πρόκειται λοιπόν για γραβάτα. Πρόκειται για ένα φιόγκο δυστυχώς που έδεσε γύρω από τη χώρα.

Αυτές τις ημέρες όλοι το έχουν ρίξει στη γραβατολογία. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, ο Βενιζέλος, πριν τον Σκάι χθες, είχε δοκιμάσει το παραπάνω σχόλιο σε ζωντανό κοινό –αποσπώντας, μάλιστα, χειροκρότημα και προκαλώντας γέλιο. Κι έπειτα το προσάρμοσε στις ανάγκες του τηλεοπτικού κοινού. Στο συνέδριο του Κύκλου, την προηγούμενη Τρίτη, είχε αναρωτηθεί τι ακριβώς διεκδικεί ο Τσίπρας όταν λέει ότι θα φορέσει γραβάτα.

«Είναι σαν να διεκδικεί τη μετάταξη του σε μια παράδοση δυτικής σαλιάρας» είχε απαντήσει. Ο υπαινιγμός αναφερόταν σε αυτό που λίγο νωρίτερα ο Ράμφος είχε χαρακτηρίσει «παιδομεσαιωνική σκέψη». Αυτό που εννοούσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο ήταν πως η στροφή Τσίπρα προς την Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ουσιαστική. Είναι μόνο για τους τύπους.

Η γραβάτα, άλλωστε, πριν εξελιχθεί σε απαραίτητο αξεσουάρ της ανδρικής γκαρνταρόμπας, ήταν όντως κάτι σαν σαλιάρα. Τη χρησιμοποιούσαν για να σκουπίζονται ή να καλύπτουν λεκέδες στα πουκάμισά τους.

Τουλάχιστον αυτή ήταν μια αναφορά σε γραβάτα κατάλληλη για ανηλίκους. Οχι σαν εκείνη που επιχείρησε ο υπουργός Αμυνας χρεώνοντάς την σε ανήλικο.