Πριν από χρόνια, κάποια υπηρεσία που θα έθαβε πυρηνικά απόβλητα σε ανενεργά αλατωρυχεία ρώτησε τον Ουμπέρτο Εκο τι αποτρεπτικά σήματα θα έπρεπε να βάλουν –που θα επιζούσαν χιλιετίες, αφού τόσο διατηρούν τα απόβλητα τη ραδιενέργειά τους. Και ο Εκο τούς απάντησε «φτιάξτε έναν μύθο για την περιοχή: πως είναι καταραμένη και δεν πρέπει να πλησιάζουν. Ο μύθος θα ζήσει πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε υλικό προειδοποιητικό σημάδι».

Το θυμήθηκα διαβάζοντας ότι ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν δήλωσε, μετά την ανακοίνωση Τραμπ για αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού, ότι «η κλιματική αλλαγή μπορεί να αποδειχθεί χειρότερη και από τον φασισμό», ενώ παλιότερα είχε δηλώσει σχετικά ότι είναι «με την πλευρά των αγγέλων». Οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής είναι επομένως χειρότεροι από τους αρνητές του Ολοκαυτώματος. Θυμήθηκα επίσης ότι προ δεκαετίας, όταν το θέμα ήταν στο φόρτε του, παιζόταν διαφήμιση της Greenpeace στην οποία νεαρός με κουκούλα μοναχού του Μεσαίωνα (σαν να είχε βγει από «Το Ονομα του Ρόδου») μας προειδοποιούσε να μην καίμε βενζίνη γιατί έρχεται η κλιματική συντέλεια του κόσμου και θα τιμωρηθούμε –στα καζάνια της Κόλασης, αφού οι άγγελοι είναι από την άλλη πλευρά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποχωρεί από τη Συμφωνία του Παρισιού αδιαφορώντας πλήρως για το κλίμα, τις θεωρίες των επιστημόνων και τη θρησκεία της κλιματικής αλλαγής που ίδρυσε ο Αλ Γκορ όταν απέτυχε να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ· ούτε τον νοιάζει τι θερμοκρασίες θα έχουμε στον πλανήτη το 2100 –τον καίει το ότι η Συμφωνία μειώνει τις δυνατότητές του να ασκεί προσωπική εθνική και παγκόσμια πολιτική, ήτοι μειώνει την εξουσία του. Δεν είναι λοιπόν σύμμαχος του αμερικανού προέδρου ούτε ταυτίζεται μαζί του όποιος, όπως η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, θέτει θέμα για αυτή την πλανητικών διαστάσεων μπίζνα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που ονομάζεται «εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών» –εις την νιοστή κερδοφόρο εκσυγχρονισμό του εμπορίου λειψάνων άλλων θρησκειών.

Βεβαίως να απαλλαγούμε από το ρυπαρό πετρέλαιο και τους σεΐχηδες που το ελέγχουν –αλλά πρέπει να τελειώνουμε με τον τζιχαντισμό τού ή είσαι θερμοκηπιστής, πιστός της εκκλησίας της κλιματικής αλλαγής, ή είσαι φασίστας, όργανο του διαβόλου, πράκτορας των πολυεθνικών, του ιμπεριαλισμού, του νεοφιλελευθερισμού. Μου φαίνεται πως οι εκτιμήσεις για τη θερμοκρασία του πλανήτη για μετά 50 ή 100 χρόνια έχουν την ίδια αξιοπιστία με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις του ΔΝΤ ή του ESM για το ελληνικό χρέος. Οι κλιματολόγοι δεν είναι καλύτεροι επιστήμονες από τους οικονομολόγους –απλώς (με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων) ακολούθησαν τη συνταγή του Εκο και στη συνέχεια οι οικολογιστές έκαναν θρησκεία τον μύθο.