Κηρύγματα

Σε μια κομματική εκδήλωση μιλάς στους ήδη προσηλυτισμένους. Ενίοτε όμως κι αυτοί θέλουν να επιβεβαιώσεις την «ορθότητα» της πίστης τους. Κάπως έτσι ο Πάνος Σκουρλέτης, σε συριζαϊκή εκδήλωση στο δημαρχείο Αμαρουσίου, ενημέρωσε το αριστερό ποίμνιο πως νομίζει «ότι δεν εξυπηρετεί την ίδια την Εκκλησία, δεν δείχνει σεβασμό προς την ίδια τη χριστιανική κοινότητα, να φλερτάρει η ηγεσία της με έναν άλλο ρόλο που θα θέλει να επηρεάζει τα πολιτικά πράγματα της χώρας». Η αφορμή για την επίθεση ήταν προφανής, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε εμφανιστεί προ ημερών στο πλάι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Βέβαια, θα ήταν κακόπιστος κανείς αν καταλόγιζε στον υπουργό μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Οι σκουρλέτειες ανησυχίες για τον κοσμικό χαρακτήρα του ελληνικού κράτους περιβάλλονται με το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Τι κι αν δεν σπεύδει να τις εκφράσει δημοσίως όταν η ηγεσία του κλήρου φλερτάρει με τον επικεφαλής της κυβέρνησης στην οποία ανήκει; Λέτε να λαμβάνει υπόψη του την αγγλική παροιμία που λέει ότι «η Εκκλησία είναι ένα αμόνι πάνω στο οποίο έχουν χαλάσει πολλά σφυριά»;

Μεταμορφώσεις

Τελικά, ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ έδωσε χθες το «παρών» στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να ενημερώσει τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των ευρωπαίων πολιτών για την ελληνική υπόθεση. Αλλά μάλλον δεν γλίτωσε από τις επιθέσεις που είχε φοβηθεί ότι θα δεχθεί την προηγούμενη φορά, όταν απέφυγε να παραστεί και τον αντικατέστησε ο Πιερ Μοσκοβισί. Ακούστηκαν διάφορα. Οπως, ας πούμε, αυτό το απόσπασμα από την τοποθέτηση της πρώην συριζαίας και νυν ανεξάρτητης ευρωβουλευτού Σοφίας Σακοράφα: «Αυτό μας το παρουσιάζει στο Κοινοβούλιο, τον υπέρτατο δημοκρατικό θεσμό της ΕΕ, ο κύριος που θεωρεί τους μισούς ευρωπαίους πολίτες τεμπέληδες, μέθυσους και γυναικάδες, πρόεδρος ενός άτυπου εξωθεσμικού οργάνου. Αυτή είναι η ποιότητα των θεσμών και το όραμα που προτείνουμε στον ελληνικό λαό αλλά και στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης. Είμαι βέβαιη ότι η κυρία Λεπέν μπορεί να ευγνωμονεί για την αμέριστη βοήθεια που της προσφέρουν αυτές οι πολιτικές στην προεκλογική της εκστρατεία». Μιλάμε για την ίδια Σοφία Σακοράφα που δήλωνε στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel», ως νέα ευρωβουλευτής, πως η Ευρώπη δεν είναι δημοκρατία και την περιέγραφε επαναλαμβάνοντας συνέχεια τη λέξη «τρόμος». Μάλιστα. Δηλαδή, ύστερα από 3 περίπου χρόνια με εκείνη στα ευρωέδρανα, η Ενωση από μη δημοκρατική έχει αποκτήσει και «υπέρτατο δημοκρατικό θεσμό». Ευτυχώς, η ΕΕ αποδεικνύεται πιο δυνατή από τους ευρωσκεπτικιστές. Η πορεία της Σακοράφα μέσα στο ευρωσύστημα δείχνει ότι μπορεί να τους αφομοιώνει, αν όχι να τους μεταμορφώνει.

Jamais

Παρεμπιπτόντως, στην προχθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, ο ποταμικός ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος είχε τοποθετήσει πάνω στο έδρανό του ένα μεγάλο μαύρο πλακάτ που είχε τη γραμμένη με λευκά γράμματα λέξη «jamais» –«ποτέ», δηλαδή, στη Μαρίν Λεπέν. Ο Κύρκος ήταν ο μοναδικός ευρωβουλευτής που θέλησε να σχολιάσει με αυτόν τον τρόπο το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών. Λέγεται δε πως ζήτησε από τον πρόεδρο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα να κάνουν και μια συνεδρίαση ως ομάδα για να συζητήσουν όσα συμβαίνουν στη Γαλλία. Ο Κύρκος είχε στηρίξει Μακρόν από την αρχή, όπως άλλωστε και το κόμμα του, Το Ποτάμι. Στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, οι απόψεις διίσταντο. Υπήρχαν δηλαδή ευρωβουλευτές που στήριζαν Αμόν, άλλοι που ήταν υπέρ του Μακρόν και ορισμένοι που έβλεπαν με καλό μάτι τον Μελανσόν –και δυστυχώς τον βλέπουν ακόμη. Ανάμεσα στους τελευταίους, πάντως, δεν υπήρχαν Γάλλοι και Ελληνες. Πάλι καλά.

Κομπλιμέντα

Το μακρινό 2009 ανέλαβε κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Παπανδρέου. Σήμερα είναι εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΔΗΣΟ. Παρ’ όλα αυτά δεν τον συναντά κανείς συχνά στα μίντια. Χθες όμως, σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης North 98, ο Γιώργος Πεταλωτής είπε να βγει από την αφάνεια. «Ο κ. Βενιζέλος, παρά τις αντιρρήσεις που και εγώ είχα εκφράσει πάντα με θεσμικό τρόπο και σε υψηλούς τόνους για την ταύτιση του ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή με τη ΝΔ, έχει προσφέρει πολλά για την έξοδο της χώρας από την κρίση». Δεν είναι και λίγο ένας παπανδρεϊκός να λέει καλό λόγο για τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Μάλλον απίθανο να βρεθεί κανένας βενιζελικός που θα ανταποδώσει λέγοντας μια καλή κουβέντα για τον ΓΑΠ.