Πού οφείλεται η αποσάθρωση της ποδοσφαιρικής κοινωνίας; Η απάντηση είναι τόσο απλή που πολλοί θα διαφωνήσουν: όσο περισσότερο οι ποδοσφαιριστές κολυμπούν στην ανέχεια τόσο αυξάνονται τα ποσοστά συμμετοχής τους σε χειραγωγημένους αγώνες.

Βεβαίως, υπεύθυνοι γι’ αυτήν την εξαθλίωση και όλα τα συνεπακόλουθα είναι οι ίδιοι οι σύλλογοι. Οι οποίοι δεν αποκλείεται να επιδιώκουν τελικώς αυτή την κατάσταση ώστε να μπορούν να κερδίζουν πιο εύκολα χρήματα.

Δεν τα λέω εγώ όλα αυτά, αλλά η μεγάλη έρευνα της Διεθνούς Ενωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ (αναλυτικό ρεπορτάζ στις μέσα σελίδες).

Τα συγκοινωνούντα δοχεία της ποδοσφαιρικής απάτης είναι ο μικρός μισθός, που καταβάλλεται μάλιστα με καθυστέρηση, και το στοίχημα.

Ενώ το ποσοστό των ποδοσφαιριστών που πληρώνονται εκπρόθεσμα φτάνει το 40% διεθνώς, απ’ αυτούς οι μισοί (51,5%) δέχονται ασφυκτικό πρέσινγκ για να στήνουν αγώνες. Φυσικά, όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να δεχτεί ο ποδοσφαιριστής ανήθικη πρόταση.

Η μαφία δεν έχει προτιμήσεις σε ηλικίες παικτών. Ωστόσο, όσο μεγαλύτερος είναι ένας παίκτης τόσο περισσότερες είναι και οι εμπειρίες του από σχετικές προτάσεις. Και είναι λογικό.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, πριν οι αρμόδιες Αρχές ξεκινήσουν σταυροφορίες για την κάθαρση του ποδοσφαίρου μας να φροντίσουν για τα αυτονόητα: να πληρώνονται στην ώρα τους οι παίκτες.