Ελλειψη εμπιστοσύνης – απουσία επενδύσεων – επιπτώσεις των capital controls: σε αυτό το τρίπτυχο απέδωσε το πρόβλημα της σημερινής Ελλάδας ο μέχρι πρόσφατα μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη χώρα μας Γουές ΜακΓκρου, μιλώντας στο 5ο συνέδριο που οργάνωσε το Greek Public Policy Forum στα Χανιά. Τα capital controls θα τα έχουμε στην πλάτη μας για καιρό, το έχουμε καταλάβει. Επενδύσεις πώς να έρθουν, όταν –όπως είπε ο ΜακΓκρου –ο Πρωθυπουργός απευθύνει ευχές «πρωτοχρονιάτικου τύπου» για τις μεταρρυθμίσεις, οι υπουργοί κάνουν ότι δεν ακούνε και ο Σπίρτζης βγαίνει στα χαρακώματα. Οσο για την έλλειψη εμπιστοσύνης, τη ζήσαμε live.

Η απεργία αποτελεί αδιαμφισβήτητο δικαίωμα των εργαζομένων. Στην Ελλάδα όμως έχει εξευτελιστεί –μαζί με πολλά ακόμη. Η σφοδρή αντιπαράθεση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας με την κυβέρνηση, η προκήρυξη απεργίας ΜΕΤΑ την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου και η αναστολή της ύστερα από την όψιμη «παροχή εξηγήσεων», που ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκαν, μπορεί να μας φάνηκαν ένα ακόμη, σχετικά ανώδυνο, σύμπτωμα της περιρρέουσας γραφικότητας.

Σε πολλούς ανθρώπους όμως κόστισε νεύρα, ταλαιπωρία και –κυρίως –χρήμα. Δεν ανήκω σ’ αυτούς, ήμουν τυχερός. Είδα όμως ξένους συνέδρους που δεν είχαν την πολυτέλεια να περιμένουν την κατάληξη των συνδικαλιστικών λεονταρισμών να πληρώνουν ώς και 500 ευρώ για να επιστρέψουν άρον άρον στην πατρίδα τους. Είδα τουρίστες να βλέπουν να ανατρέπεται όλος ο προγραμματισμός τους. Μια φίλη που είχε κανονίσει ένα χειρουργείο δεν ήξερε τι να κάνει. Κι όλα αυτά εν μέσω ενός απόλυτου κενού ενημέρωσης, με την πρώτη αεροπορική εταιρεία της χώρας να αρνείται το πρόβλημα μέχρι την τελευταία στιγμή (άρα έπρεπε να πληρώσεις για οποιαδήποτε αλλαγή), να ακυρώνει χαράματα του Σαββάτου όλες τις πτήσεις κατεβάζοντας ταυτόχρονα τηλέφωνα και σάιτ (άρα δεν μπορούσες να επικοινωνήσεις) και λίγες ώρες αργότερα να τις επαναφέρει (άρα όποιος έκανε κάποιον άλλο διακανονισμό δεν είχε πια δικαίωμα αποζημίωσης).

Μπορεί μερικά από τα παραπάνω να συμβαίνουν και σε άλλες χώρες, δύσκολα όμως βλέπεις έναν τέτοιο συνδυασμό ελαφρότητας, ανευθυνότητας και αδιαφορίας. Απ’ όλες τις πλευρές. Και σε μια χώρα που από τον τουρισμό περιμένει πολλά.