Ερώτηση: ποιο είναι το κριτήριο με το οποίο ο ελληνικός Τύπος αποθεώνει έναν ξένο ποδοσφαιριστή που συμφωνεί να φορέσει τη φανέλα δημοφιλούς ομάδας;

Εξηγούμε: Παναθηναϊκός και Εσιέν πήραν και τυπικά διαζύγιο, με τον Γκανέζο να αποχαιρετά τη χώρα μας έχοντας ενισχύσει τον τραπεζικό του λογαριασμό κατά 1,3 εκατ. ευρώ.

Την ημέρα που ανακοινώθηκε η απόκτηση του Μάικλ Εσιέν από τους Πράσινους ο έντυπος και ο ηλεκτρονικός Τύπος χαρακτήριζαν τη μεταγραφή ως μία από τις σημαντικότερες που έχουν γίνει ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το κριτήριο της αξιολόγησης, ότι στο παρελθόν είχε αγωνιστεί σε μεγάλα κλαμπ.

Στην περίπτωση του Εσιέν ο Παναθηναϊκός θύμισε ανυποψίαστο τουρίστα στη Σόφια που ψάχνει στον δρόμο να αλλάξει χρήματα σε τοπικό νόμισμα. Με άλλα λόγια, ήταν χαμένος από χέρι.

Ο Φαμπιάν Πιβετό δεν είναι βούλγαρος αετονύχης αλλά γάλλος μάνατζερ. Αλλά τη δουλειά τη διεκπεραίωσε με τον καλύτερο τρόπο. Στη μία σεζόν που φόρεσε –τρόπος του λέγειν –τη φανέλα με το τριφύλλι, ο Εσιέν αγωνίστηκε 1.149 λεπτά. Για κάθε λεπτό που ίδρωσε (;) τη φανέλα ο Αφρικανός αμείφθηκε με 1.131 ευρώ. Και για να γίνει πιο εντυπωσιακό το νούμερο, ο Εσιέν αμειβόταν με 19 ευρώ το δευτερόλεπτο για τις υπηρεσίες του, όταν στη χώρα μας υπάρχουν μισθοί της τάξεως των 150 και 200 ευρώ. Μία συμφωνία-προσβολή προς την ελληνική κοινωνία.