Κωμωδία. Επιπέδου Δελφιναρίου. Να την παίζει (την κωμωδία…) ο Σεφερλής να «σπάνε τα ταμεία» κατά την προσφιλή έκφραση των ανθρώπων του θεάτρου! Αναφέρομαι σε αυτήν την Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος. Θα χρησιμοποιήσω –όπως πάντα άλλωστε –παράδειγμα. Η πρόεδρος (και αυτής…) της Επιτροπής, η Ζωή, μεταβαίνει με όλο το επιτελείο της στο υπουργείο Αμυνας να συναντηθεί με τον φωστήρα (και) της μαθηματικής/στατιστικής σκέψης Καμμένο. Σκοπός, να μελετήσουν από κοινού τα στοιχεία, τα οποία υποτίθεται έχει ανακαλύψει ο Καμμένος και συνέβαλαν στη διόγκωση του ελλείμματος.

Πού τα βρήκε τα στοιχεία ο Καμμένος; Δεν τα βρήκε ο ίδιος, τα εντόπισε μία επιτροπή συνεργατών του, υπό την επίβλεψη (και καθοδήγηση ασφαλώς) της κυρίας Ζωής Γεωργαντά. Ποια είναι η κυρία Γεωργαντά; Είναι αυτή που έσυρε τον χορό της δήθεν διόγκωσης του ελλείμματος από την κυβέρνηση Γιώργου και κατάφερε να το κάνει θέμα με συνεχείς προσφυγές στη Δικαιοσύνη κατά του προϊσταμένου της στη Στατιστική Υπηρεσία, κυρίου Γεωργίου.

Η έρευνα, τότε, απέδειξε ότι η κυρία ήταν αλλού ‘ντ’ αλλού. Κανένα θέμα. Αλλά κέρδισε το 15λεπτο ατομικό μερίδιο στη δημοσιότητα. Μετά την υιοθέτησε ο Καμμένος και την έβαλε υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματός του, του αποκληθέντος και «Π. Καμμένος και Σία Ανεξάρτητοι Ελληνες».

Δεν εξελέγη. Προφανώς γιατί υπάρχουν και νουνεχείς ψηφοφόροι του κόμματος Καμμένου. Ανθ’ ων έπραξε όμως, ο πρόεδρος Πάνος, την πήρε κοντά του, όταν ανέλαβε το υπουργείο Αμυνας.

Ετσι η πρόεδρος Ζωή ανέβηκε στο Πεντάγωνο, την υποδέχθηκε ο Καμμένος και η στατιστικολόγος ερευνήτρια Ζωή (Γεωργαντά) τούς παρέδωσε τα στοιχεία να έχουν να πορεύονται. Τα 3,1 δισ. των εξοπλισμών είναι που διόγκωσαν το έλλειμμα. Μιλάμε δηλαδή για εντελώς… καμμένα συμπεράσματα!

(Θα τη συμβούλευα καλού – κακού να φτιάξει και μια ανάλυση για το πόσο διογκώνει το έλλειμμα σε αυτήν τη φάση η ύψους 500 εκατ. με απευθείας ανάθεση στην Lockheed Martin δουλίτσα για την «αναπαλαίωση» που αποφάσισε ο Καμμένος στα «σαπάκια» αεροπλάνα του Ναυτικού. Θα χρειαστεί. Περισσότερο σύντομα απ’ όσο ίσως φαντάζεται…)

«Μαύρισε» το μάτι του

Ευκαιρίας δοθείσης δεν μπορώ να μην εξάρω την απόφαση –με κάποια πρόφαση –του Προέδρου Προκόπη, Πάκη για όλους εμάς τους φίλους του, Παυλόπουλου να απόσχει των εργασιών της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος. Δεν έκανε δηλαδή το λάθος που είχε κάνει προ μηνών, όταν η πρόεδρος Ζωή συγκάλεσε για πρώτη φορά την Επιτροπή και εκείνος πήγε παρότι γνώριζε ότι επρόκειτο για μια εντελώς κομματική φιέστα.

Επίσης, υποθέτω δεν διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι ο Πρόεδρος Προκόπης σε κάθε ευκαιρία πλέον δηλώνει ότι η θέση της χώρας είναι εντός Ευρώπης και εντός ευρωζώνης. Γιατί το κάνει; Διότι πολύ απλά έχει μαυρίσει το μάτι του με αυτά που βλέπει και ακούει αναφορικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Και μπορώ να αποκαλύψω ότι τα ίδια λέει κάθε τόσο στον πρόεδρο Αλέξη, στις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχει μαζί του, μήπως και…

Ωρέ, πού πάμε;

Ανησυχεί μου είπαν και ο Καραμανλής. Αγνοώ αν αυτό έχει επηρεάσει τις τακτικές περιοδείες του ανά τις χασαποταβέρνες Χασιάς και Μεσογείων, πληροφορούμαι όμως ότι ανησυχεί σοβαρά για το «πού πάει το πράγμα» και προτίθεται λέει να αναλάβει και πρωτοβουλίες. Τι είδους δεν γνωρίζω –όπως είναι γνωστό οι προσβάσεις μου στο καραμανλικό περιβάλλον είναι ελάχιστες.

Αλλά αυτήν την ώρα, ό,τι και να κάνει κάποιος προς την κατεύθυνση αποφυγής τής συντριβής καλό είναι…

(Υποθέτω ότι δεν εννοούν οι δικοί του πρωτοβουλίες σαν αυτή προχθές που πήγε στο σπίτι του Σαμαρά, ε; Αλλά κάτι άλλο…)

Διαγωνισμός αριστερών

Αλλά από την άλλη δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς. Μα κανείς. Διότι η χώρα είναι στα στιβαρά χέρια του προέδρου Αλέξη. Δεν θα αποκαλύψω ποιος/α μου είπε προχθές το βράδυ τη φράση «τι να σου πω, έφυγα πιο ανήσυχος/η απ’ ό,τι πήγα στο Μαξίμου». Δεσμεύθηκα να μην το κάνω. Θα αναφέρω μόνο –ως ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο Μαξίμου –την απάντηση του προέδρου Αλέξη στην επισήμανση συνομιλητή/τριάς του για το πώς θα διαχειριστεί την Αριστερή Πλατφόρμα του φίλου μου Παναγιώτη Λαφαζάνη:

Κανένας δεν είναι πιο αριστερός από μένα!..

«Επρεπε να δεις το αλαζονικό του βλέμμα όταν το έλεγε» μου ειπώθηκε.

Δεν χρειάζεται, μπορώ να το φανταστώ.

Του αγοριού οι σύμβουλοι

Στο μεταξύ, και κατόπιν όλων αυτών, μπορώ νομίζω να σερβίρω ένα top secret μυστικό, το οποίο μου διαβιβάστηκε «αρμοδίως». Μου είπαν λοιπόν ότι έχει κινήσει το «ενδιαφέρον» (το λέω όσο πιο κομψά γίνεται…) αρμοδίων υπηρεσιών της Πολιτείας ένας αριθμός ξένων συμβούλων –και δεν εννοώ Στίγκλιτς, Κρούγκμαν κ.λπ. –που παρέχουν τις συμβουλές τους στο «ουάου» αγόρι Βαρουφάκη, ως ειδικοί υποτίθεται, σε θέματα διαχείρισης δημοσίου χρέους, χρεοκοπημένων οικονομιών κ.λπ.

Οτι ειδικά για έναν εξ αυτών εκδηλώθηκε και αμερικανικό ενδιαφέρον από την εδώ πρεσβεία. Και πως σε κάθε περίπτωση γίνεται μια προσπάθεια να «φωτιστεί» το παρελθόν τους διότι, λέει, «μας ενδιαφέρει πολύ να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί δίπλα στον υπουργό Οικονομικών, την ώρα που εξελίσσονται πολύ λεπτές διαπραγματεύσεις, οι οποίες από τη φύση τους μπορεί να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία».

«Να το πω πιο απλά, δεν ξέρουμε από πού κρατάει η σκούφια τους και πώς βρίσκονται εκεί που βρίσκονται. Δεν θα έπρεπε να γνωρίζουμε πέντε πράγματα γι’ αυτούς; Πώς βρέθηκαν εδώ, ποιος τους πρότεινε, ποιος ενέκρινε την πρόσληψη τους; Τέτοια πράγματα».

Μου είπαν και διάφορα άλλα, εξόχως συνωμοσιολογικά, τα οποία θα αποφύγω να μεταφέρω. Αλλά νομίζω ότι από μόνο του το πράγμα είναι interesting…

Μια συγκέντρωση για μένα

Η χθεσινοβραδινή συγκέντρωση στην Αθήνα για να στηρίξουμε τη λαοφιλή κυβέρνησή μας φαίνεται πως δεν θα είναι η μοναδική, ούτε αποκλειστικά με το θέμα αυτό «να πάρουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας». Οπως έμαθα, προχθές στη συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΓΣΕΕ με τον υπουργό Σκουρλέτη, ο τελευταίος είχε παράπονα.

Τι παράπονα έχετε υπουργέ μας; ρώτησαν ανήσυχοι οι της ΓΣΕΕ.

–Να, δεν κάνατε μια συγκέντρωση, κάτι, να υποστηρίξετε το νομοσχέδιό μου.

Μα το νομοσχέδιό σας έχει παγώσει, υπουργέ μου επισήμαναν οι συνδικαλιστές.

–Δεν έχει παγώσει, στην ΟΚΕ είναι, αλλά αν κάνατε εσείς μια συγκέντρωση, μια πορεία, θα μπορούσε να προχωρήσει.

Υπενθυμίζω ότι πρόκειται για το νομοσχέδιο με το οποίο επανέρχονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αυξάνεται κατά τι ο κατώτερος μισθός. Εχει αραχνιάσει σε κάποιο συρτάρι έπειτα από απαίτηση των δανειστών στη διαπραγμάτευση των Βρυξελλών, διότι οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι την ώρα που εκείνοι ζητούν μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά ο υπουργός Σκουρλέτης θα νομοθετήσει προς την αντίθετη κατεύθυνση…

Αλλά και το αγόρι με το βελούδινο βλέμμα, ε; Κάνε μια απεργία, ρε ΓΣΕΕ, να πιέσεις την κυβέρνηση –την κυβέρνηση της οποίας είναι μέλος, δε…