Στον πρώτο μήνα της νέας κυβέρνησης επετεύχθη η μετονομασία του Μνημονίου σε «συμφωνία», της τρόικας σε «θεσμούς», του ΕΝΦΙΑ σε «φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας» και του Γιάννη σε «Γιάνη».

Υποθέτω ότι οι υπόλοιπες μετονομασίες θα ακολουθήσουν.

Αυτό που δεν επετεύχθη είναι η εξεύρεση των περίπου 27 δισ. που χρειάζεται η χώρα για να μη χρεοκοπήσει μέσα στο 2015.

Υπενθυμίζω ότι αυτά τα 27 δισ. είναι:

– Τα 17,5 δισ. που ξέραμε ήδη από το περασμένο έτος ότι η Ελλάδα χρειάζεται για το 2015.

– Τα 7,2 της δόσης που δεν έχουμε ακόμη εισπράξει διότι δεν τα θέλαμε και δεν θα τα εισπράξουμε πριν ολοκληρωθεί – αξιολόγηση.

n Τα πάνω από 2 δισ. που είναι η υστέρηση των εσόδων το τρίμηνο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου.

Ολα αυτά χωρίς να έχει ξοδευτεί έως τώρα ούτε ένα ευρώ για το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» του ΣΥΡΙΖΑ. Και χωρίς να έχει τροποποιηθεί ούτε μια μνημονιακή ρύθμιση με κάποιο δημοσιονομικό κόστος.

Ούτως Ή άλλως οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο από την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας (μετά την αναλαμπή των «τριών τριμήνων ανάπτυξης») αλλά κι από μια ενδεχόμενη αναπροσαρμογή των πρωτογενών πλεονασμάτων (είναι προφανές πως αν τα χρήματα δεν προκύψουν από τον προϋπολογισμό θα πρέπει να βρεθούν από κάπου αλλού).

Αυτή είναι η ψυχρή κι αντικειμενική πραγματικότητα. Ηταν δύσκολη και η τρίμηνη πολιτική αστάθεια την έκανε δυσκολότερη.

Αντιθέτως η Πορτογαλία δεν έχει τέτοιες σκοτούρες. Μπήκε σε Μνημόνιο το 2011, έναν χρόνο έπειτα από εμάς. Βγήκε τον Μάιο 2014, πολύ πριν από εμάς.

Και τώρα σκοπεύει να αντλήσει τα 15 δισ. που θα χρειαστεί το 2015 από τις αγορές, οι οποίες της έδωσαν ήδη τον περασμένο μήνα 5,5 δισ. με επιτόκιο 2,04%!!!

Προτίθεται μάλιστα να εξοφλήσει πρόωρα το δάνειο του ΔΝΤ αφού το επιτόκιο των αγορών είναι πλέον χαμηλότερο από το 3,6% του Ταμείου.

Είναι γεγονός ότι μέσα στη βλακεία τους οι Πορτογάλοι δεν κατάλαβαν ότι το Μνημόνιο τους κατέστρεψε. Ενώ εμείς που το καταγγείλαμε υπερήφανα, δυσκολευόμαστε να πληρώσουμε ακόμη και τη δόση του Μαρτίου στο ΔΝΤ.

Αλλά ενώ έτσι έχουν τα πράγματα, δεν βλέπω κανέναν να ασχολείται σοβαρά.

Ενδεχομένως πείστηκαν από τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι «θα βρούμε θησαυρό» ή ότι η Ευρώπη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει «για μερικά δισεκατομμύρια».

Επειδή όμως έως τώρα οι εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών έχουν μάλλον διαψευστεί, θα θεωρούσα ασφαλέστερο να καταφύγουμε στη δοκιμασμένη συνταγή της μετονομασίας.

Θα μπορούσαμε, ας πούμε, να μετονομάσουμε την Ελλάδα σε «Πορτογαλία».