«Η ευρύτερη πολιτική συναίνεση είναι απαραίτητη και η επιλογή δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τη συγκυρία» είπε ο πρόεδρος Αλέξης χθες το απόγευμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώνοντας το όνομα του δικού μας ανθρώπου, του Προκόπη, Πάκη για τους φίλους, Παυλόπουλου, ως υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η αποστροφή δεν χειροκροτήθηκε, όπως άλλωστε και δεν χειροκροτήθηκε παρά ελάχιστα –ζήτημα είναι αν χειροκρότησαν καμιά δεκαριά βουλευτές από τους 149 –και η ανακοίνωση του ονόματος του Παυλόπουλου. Κανείς δεν κατάλαβε τι ακριβώς εννοούσε ο πρόεδρος. Νόμιζαν ότι απευθύνεται στις εκτός ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις. Αλλά εκείνος –όπως θα περιγράψω στη συνέχεια –από τη δική του ΚΟ ζητούσε ευρύτερη πολιτική συναίνεση που δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τη συγκυρία.

Σε βαριά ζαλάδα οι περισσότεροι περίμεναν να ανακοινώσει έναν υποψήφιο από την Αριστερά, να έρθει να δέσει το γλυκό –και κυβέρνηση και Πρόεδρος, δύο στα δύο!

Το αριστερό αγόρι όμως τους απογοήτευσε: ανακοίνωσε για Πρόεδρο έναν πούρο καραμανλικό –ούτε καν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο –και τους άφησε όλους Παυλόπουλους!

Θα υποστηρίξουν –είμαι βέβαιος –τα ξελιγωμένα, από θαυμασμό, προς τον Τσίπρα Μέσα ότι ήταν μια εμπνευσμένη κίνηση, η οποία αλλάζει την ατζέντα, και άλλα τέτοια γραφικά.

Θα αναφέρω μετά λόγου γνώσεως ότι η μη υπόδειξη του Αβραμόπουλου ήταν το πρώτο pronunciamento («προνουντσιαμέντο» σημαίνει στάση κατά του καθεστώτος, για τους αδαείς –η στήλη εκπληρώνει για πολλοστή φορά τον και παιδευτικό της χαρακτήρα), το οποίο αποδέχθηκε ο Τσίπρας. Και θα υπογραμμίσω ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη για το αριστερό αγόρι και την κυβέρνησή του!

Σύμφωνα με τις πηγές μου, δεν υπάρχει τίποτε το exciting στην επιλογή Παυλόπουλου. Υπάρχει «μήνυμα» εν είδει pronunciamento της ΚΟ που του μετέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Φίλης (ότι θα έφτανε ποτέ η ώρα να γράψω για αυτή τη μορφή, τον… Φίλη της «Αυγής», ούτε που το φανταζόμουν), ότι στην περίπτωση που πρότεινε υποψήφιο τον μνημονιακό και συμβιβασμένο με τις μνημονιακές πολιτικές Αβραμόπουλο, τουλάχιστον 40 βουλευτές θα καταψήφιζαν!

Το «μήνυμα» μεταφέρθηκε χθες πριν από το μεσημέρι. Τα ξημερώματα της Δευτέρας προς Τρίτη που είχαν πάει όλοι για ύπνο (η έκτακτη σύσκεψη για το ναυάγιο του Eurogroup έληξε γύρω στις 02.30), είχαν μείνει με την εντύπωση ότι ο Αβραμόπουλος θα είναι ο προτεινόμενος. Μάλιστα, αρκετές φορές στη διάρκεια της νύχτας, και μετά το ναυάγιο, τον είχαν ακούσει να μιλάει με τον Τσίπρα για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που είχε με τον Γιούνκερ και κομισάριους.

Η ανατροπή, όπως προανέφερα, έγινε χθες, με μόνο σκεπτικό ότι σε διαφορετική περίπτωση κινδύνευε να διχαστεί η ΚΟ σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

Ρώτησα αν έπαιξε ρόλο η αντίδραση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη μη υπόδειξη Αβραμόπουλου. Μου είπαν «όχι». Πιθανότατα όμως το βέτο που δεν έθεσε εκείνος την Κυριακή το βράδυ στη συνάντηση με τον Τσίπρα στο Μαξίμου να είναι αυτό που μετέφερε ο Φίλης (ξαναγράφω για τον Φίλη, αυτόν τον κολοσσό της δημοσιογραφίας, θα τρελαθώ!) εκ μέρους της Αριστερής Πλατφόρμας. Ο,τι και να συνέβη πάντως, αυτό που έγινε με την αντικατάσταση Αβραμόπουλου είναι μια ιστορία που μερικούς στο περιβάλλον του προέδρου Αλέξη τούς έχει κάνει ήδη να τρέμουν.

–Αναρωτιέμαι αν θα περάσει από τη Βουλή αυτό που θα συμφωνηθεί με τους εταίρους έπειτα από αυτό, μου εξομολογήθηκε σοβαρό κυβερνητικό στέλεχος. Και μου πρόσθεσε «ελπίζω να κατάλαβε ότι από χθες έβαλε τον εαυτό του σε ομηρεία».

Με τον ευσταλή Αβραμόπουλο δεν κατάφερα να μιλήσω. Κάποια στιγμή σήκωσε το τηλέφωνο, αλλά αμέσως το έκλεισε –έκανε τόσα για να είναι υποψήφιος και δεν θα είναι. Λογικά είναι στενοχωρημένος.

Πληροφορήθηκα ότι την τελευταία διαβεβαίωση που είχε, ότι αυτός θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, του την έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος Αλέξης στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Το ίδιο του είπε και αρκετές φορές στο τηλέφωνο. Διαπιστωμένα επίσης ο Αβραμόπουλος μίλησε το βράδυ της Δευτέρας και με έτερο κυβερνητικό εταίρο, τον πρόεδρο Πάνο (Καμμένο):

–Υπάρχει κανένα θέμα; τον ρώτησε, καθώς είχε πληροφορηθεί τις αντιδράσεις Λαφαζάνη.

–Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Ο Παναγιώτης δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα. Θα είσαι υποψήφιος, τον ενημέρωσε και ο πρόεδρος Πάνος (κάπως έτσι την πάτησα κι εγώ χθες, θεωρώντας δεδομένη την υποψηφιότητα).

Θα προσθέσω ότι ήδη από (πολλών) μηνών ο πρόεδρος Αλέξης είχε ενημερώσει για τις προθέσεις του τον πρόεδρο Αβραμόπουλο. Και ενημερωτικά θα αναφέρω ότι η μόνη που πίστευε το αντίθετο και έπεσε μέσα στον Παυλόπουλο ήταν η παντογνώστρια (λόγω δεινότητας στη συλλογή πληροφοριών από παντού) Ντόρα.

Και το έλεγε. Σε εμένα πάντως δεν το είχε πει. Εμένα άλλος, που δεν θα αποκαλύψω, μου το έβαλε στο μυαλό –έτσι το έγραψα εδώ, σε αυτή τη θέση, την Τρίτη 20 Ιανουαρίου, ακριβώς πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές.

Εκτοτε δεν έκανα την παραμικρή αναφορά –το είχα σχεδόν δεδομένο ότι θα πρότεινε για Πρόεδρο τον Αβραμόπουλο ο πρόεδρος Αλέξης.

Με τον υποψήφιο Πρόεδρο Πάκη δεν συνομίλησα. Το τηλέφωνό του ήταν συνεχώς κατειλημμένο –δεχόταν συγχαρητήρια από παντού, και όχι μόνο από καραμανλικούς. Αν το ήξερα, θα τον έπαιρνα από προχθες –ακριβώς όπως έκανε έως τώρα εκείνος με εμένα (αλλά φαντάζομαι και με άλλους πολλούς): μου τηλεφωνούσε πάντοτε την παραμονή του Αγίου Γεωργίου: «Καρδούλα μου, καλησπέρα, ο Προκόπης είμαι. Επειδή ξέρω ότι αύριο θα έχει πολύ κόσμο να σου εύχεται, σου τηλεφωνώ για να σου μεταφέρω τις ευχές της Σίσσυς και τις δικές μου».

Κλείνοντας δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Η επιλογή Προκόπη έφερε κοντά, ύστερα από καιρό, πολύ καιρό συγκεκριμένα, δυο άσπονδους φίλους: τον πρόεδρο Βαγγέλη και τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο. Ο δεύτερος προτάθηκε από Το Ποτάμι να είναι υποψήφιος στη σημερινή ψηφοφορία. Ο πρώτος που ανέβηκε μαζί με ολόκληρο το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ στα κεραμίδια λόγω της υποψηφιότητας Προκόπη (και έχων προ οφθαλμών τους εκατοντάδες χιλιάδες διορισμούς επί υπουργίας του στην κυβέρνηση Καραμανλή) αποφάσισε να ψηφίσει Αλιβιζάτο. Μίλησαν στο τηλέφωνο λοιπόν, τα είπαν και οι πάγοι –λογικά –έλιωσαν. Ή ξεκίνησαν να λιώνουν, τέλος πάντων.

Τόσο κοντά, τόσο μακριά. Στα κεραμίδια επίσης ανέβηκε και ο Γιώργος με τους δικούς του. Και επειδή δεν είναι στη Βουλή ούτε ο ίδιος ούτε το Κίνημά του, εξέδωσε σκληρή, σκληρότατη ανακοίνωση για τον Πάκη, η οποία καταλήγει ως εξής, προσέξτε παρακαλώ:

«Είναι κρίμα –και ντροπή –ένας νέος Πρωθυπουργός της… Αριστεράς να μετατρέπεται σε πλυντήριο ευθυνών της κυβέρνησης των εμπρηστών, που κατέκαψαν την οικονομία της χώρας και μετά έφυγαν τρέχοντας.

Τέτοια συναλλαγή;».