Πολύ φοβάμαι πως με το Varoufakis Show χάνουμε τα καλύτερα. Αλλους τους περιμέναμε κι άλλοι μας βρήκαν.

Σε εκείνους που περιμέναμε βάζω τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας. Για να είμαι ειλικρινής, είχε δώσει ήδη δείγματα του ταλέντου του και δεν μπορεί να θεωρηθεί έκπληξη.

Αυτός λοιπόν δήλωσε: «Σε αντίθεση με άλλες διακηρύξεις που έλεγαν «πρώτα ο μαθητής», εμείς λέμε ότι δεν μπορείς να στήσεις κανένα καλό σχολείο (…) αν δεν στηρίξεις τον εκπαιδευτικό» –κι αμέσως κατήργησε την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών!..

Σιγά τώρα που θα φτιάχνουμε σχολεία για μαθητές.

Μεγάλη έκπληξη, αντιθέτως, είναι σίγουρα ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Πρώτα κατήργησε καμιά δεκαριά φυλακές και μετέτρεψε σε πλημμελήματα κάμποσα κακουργήματα. Υστερα δήλωσε ότι «απέναντι στο έγκλημα δεν μπορεί να υπάρχει πολιτική μηδενικής ανοχής».

Και τέλος εξήγγειλε ότι «ως πρώτο βήμα» προτίθεται να κάνει διάλογο «με υπόπτους, ενόχους, κουκουλοφόρους».

Καμία αντίρρηση. Η κουβέντα είναι πάντα καλοδεχούμενη, αν σου περισσεύουν χρόνος και κέφι. Απλώς ένας τέτοιος διάλογος θέτει μερικά πρακτικά ζητήματα.

Με τους υπόπτους, για παράδειγμα, δεν ξέρω τι ακριβώς μπορεί να συζητήσει ο υπουργός. Θα τους ρωτάει γιατί είναι ύποπτοι; Και τι περιμένει να του απαντήσουν; Οτι καλώς είναι ύποπτοι και κακώς δεν έχουν διωχθεί ακόμα;

Με τους ενόχους το αντικείμενο της συζήτησης γίνεται ακόμη πιο δύσκολο. Τι ακριβώς θα κουβεντιάσουν με τον υπουργό; Γιατί το έκαναν; Αν έχουν τύψεις; Αν μετάνιωσαν; Ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα;

Με τους κουκουλοφόρους τα πράγματα στο επίπεδο της κουβέντας είναι ενδεχομένως πιο απλά, αλλά υπάρχει ένα σοβαρό πρακτικό ζήτημα: ο υπουργός θα πρώτα πρέπει να τους βρει.

Θα εμφανιστούν στον διάλογο με τις κουκούλες; Και τότε πώς θα ξέρει ο υπουργός ότι κάτω από την κουκούλα είναι οι σωστοί κουκουλοφόροι του διαλόγου κι όχι κάποιοι άλλοι που φόρεσαν κουκούλα για τις Απόκριες;

Θα παρουσιαστούν χωρίς τις κουκούλες; Και τότε πως θα ξέρει ο υπουργός ότι αυτοί οι ξεσκέπαστοι είναι πραγματικά εκείνοι που φοράνε κουκούλες για να σπάνε μαγαζιά και όχι κάποιοι χαβαλέδες που δηλώνουν κουκουλοφόροι για να τον δουν από κοντά;

Υποθέτω πως ο υπουργός γνωρίζει τις δυσκολίες του εγχειρήματος και είναι απολύτως ειλικρινής στις προθέσεις του. Δεν έχω λόγο να τις αμφισβητήσω.

Σημειώνω απλώς πως αν αρχίσει διάλογο με όσους είναι στην Ελλάδα είτε ύποπτοι είτε ένοχοι, είτε κουκουλοφόροι, δεν θα του μείνει και πολύ χρόνος στο υπουργείο για να ασχοληθεί με τα υπόλοιπα.

Αυτό δεν είναι απαραιτήτως αρνητικό. Μπορεί έτσι να του ξεφύγει και καμία φυλακή!..