1. Με τις εύκολες μεταπηδήσεις από το ένα κόμμα στο άλλο –όμορφος κόσμος, ηθικός, αντζελικά πλασμένος –κάποιες και κάποιοι βάλθηκαν να μας αποδείξουν τι είναι αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο μέσα στην κρίση! Νιώθουν απαραίτητοι και προσφέρονται γενικώς. Αλλά και οι αρχηγοί δεν πάνε πίσω, κατά περίπτωση μιλούν για διεύρυνση ή για προδοσία. Αφού απέδειξαν στην πράξη την αδυναμία τους να ενώσουν και να εμπνεύσουν έναν λαό (που είναι η αποστολή τους), δεν τους περνά καν από το μυαλό πόσο καθοριστικά συμβάλλουν και αυτοί με τα παζάρια τους στην παρακμή θεσμών και αξιών. Τέλος, οι ψηφοφόροι είναι γνωστό ότι επιβραβεύουν όσους μετά καθυβρίζουν! Μετά την απομάκρυνση όμως από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Αυτά για τις διεργασίες αλλά και τη φτώχεια των ψηφοδελτίων που μας προϊδεάζουν για τη συνέχεια, καθότι το πρόβλημα με το μέλλον είναι ότι μετατρέπεται σε παρόν.

2. Ο κ. Παπανδρέου παλαιότερα θέλησε να προβεί σε δημοψήφισμα και προκάλεσε τη μήνιν των εταίρων, με μπροστάρη τον κ. Σαρκοζί. Δεν εξετάζω ποιος είχε δίκιο. Ομως δεν είναι δυνατόν από τότε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση κάποιοι ευρωπαίοι πολιτικοί παράγοντες με δηλώσεις τους και με την απαραίτητη συγχορδία ντόπιων να μετατρέπουν ουσιαστικά τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές σε δημοψήφισμα(!) με το εκβιαστικό δίλημμα ή ψηφίζετε όπως θέλουμε εμείς ή αλλιώς η Ελλάδα θα οδηγηθεί εκτός του ευρώ (Grexit)! Παρ’ όλο το ατόπημα, οι Ευρωπαίοι είναι κατά βάση ορθολογιστές και δεν θα αποστούν, ελπίζω, της λογικής. Εγκειται σ’ εμάς να φερθούμε με ανάλογη ωριμότητα.

3. Ενα από τα περίεργα αυτών των εκλογών είναι και η διεκδίκηση της τρίτης θέσης. Οποιος καταλάβει την τρίτη θέση είναι εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος (πλην της Χρυσής Αυγής ελπίζω), ασχέτως μάλιστα του ποιος θα είναι ο πρώτος! Διεκδικείται ο ρόλος του συμπληρώματος, στον οποίο είχε διαπρέψει κάποτε ο γερμανός κ. Γκένσερ. Ο κ. Τρίτος, κατόπιν τούτου, αναβαθμίζεται σε ρυθμιστή, ισχυρότερο ακόμη και αυτού του πρώτου, αφού από αυτόν εξαρτάται ο βίος της κυβέρνησης. Είναι ο υπηρέτης που επιβάλλεται στο αφεντικό. Γι’ αυτό οι ενδιαφερόμενοι πολιτικοί παρακολουθούν με αγωνία ποιος θα πιάσει το επίζηλο 5%-6%! Θα ανακηρυχθεί και αυτός νικητής!

Ο Τηλέμαχος Χυτηρης είναι πρώην υπουργός