Οπως όλα τα ωραία πράγματα τελειώνουν κάποια στιγμή, έτσι τελειώνουν και τα παραμύθια στην Περιφέρεια Αττικής, όπου ως γνωστόν προΐσταται η Αυτής Υψηλότης Ρένα, κορίτσι με έφεση, συμπεραίνω, στα παραμύθια και στα καλαμπούρια ωσαύτως!

Περιήλθε χθες στα χέρια μου επιστολή του επιτρόπου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Γιοχάνες Χαν, επιστολή απαντητική σε ανάλογη της Αυτής Υψηλότητος με ημερομηνία 24 Ιουλίου 2014. Δεν σχολιάζω καν το γεγονός ότι ο επίτροπος Χαν εδέησε να της απαντήσει μετά ενάμιση μήνα –9 Σεπτεμβρίου έχει ημερομηνία η δική του επιστολή.

Προτιμώ να αναφέρω ότι η μεν Αυτής Υψηλότης Ρένα τού ζητούσε να μην εγκρίνει το πρόγραμμα του Σγουρού για την Περιφέρεια Αττικής διότι θα του υπέβαλλε δικό της ως νικήτρια των εκλογών. Ο δε επίτροπος Χαν αφού της λέει διάφορα του είδους άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε μαντάμ, της δηλώνει εμμέσως ότι θα το εγκρίνει και της σημειώνει:

«Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης του προγράμματος (σ.σ.: που είχε υποβάλει η διοίκηση Γ. Σγουρού). Η Επιτροπή θα αξιολογήσει το πρόγραμμα της νέας περιόδου με αντικειμενικά κριτήρια, τη συμβολή του προγράμματος στην επίτευξη των στόχων της Ευρώπης 2020, την αιτιολόγηση της επιλογής των παρεμβάσεων στο πλαίσιο αυτό, την επίτευξη αποτελεσμάτων σε εκείνους τους τομείς τους οποίους η Περιφέρεια έχει ιδιαίτερα ανταγωνιστικά συγκριτικά πλεονεκτήματα θέτοντας σαφείς και στοχευμένες προτεραιότητες, επιδιώκοντας παράλληλα την ελαχιστοποίηση χρηματοδότησης επιλογών με λιγότερο ορατά αναπτυξιακά αποτελέσματα».

Και αφού της αναγγέλλει ότι ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα με τις παρατηρήσεις της Επιτροπής θα επιστραφεί στην Περιφέρεια της Αττικής, όπερ και εγένετο, μαθαίνω, υπογραμμίζει:

«Εναπόκειται στις ελληνικές Αρχές να προβούν στις απαραίτητες βελτιώσεις και να επανυποβάλουν το πρόγραμμα για έγκριση. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω αναμένω τις προτάσεις σας για τη στρατηγική και τις επενδύσεις που απαιτούνται».

Εννοείται ότι προτάσεις τής υπό την Αυτής Υψηλότητα Ρένα Περιφέρειας δεν έφθασαν ποτέ στις Βρυξέλλες. Τώρα έξι μήνες μετά τις εκλογές, έφτιαξε η κυρία κάποια επιτροπή να μελετήσει και να δει τι θα κάνει.

Το μόνο που έγινε είναι ότι χθες σε μια κοινή σύσκεψη στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης με κοινοτικούς αξιωματούχους παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας μια κυρία Σταυροπούλου, η οποία ανακοίνωσε στους εμβρόντητους κοινοτικούς ότι «εμείς δεν συμφωνούμε με τη φιλοσοφία του προγράμματος»!

Αναφέρω απλώς ότι το πρόγραμμα της Περιφέρειας ανέρχεται σε 1,14 δισ., εκ των οποίων, προσέξτε παρακαλώ, τα 912 εκατομμύρια (θα) προέρχονται από κοινοτικούς πόρους, τα οποία και κινδυνεύουν να χαθούν από τους ερασιτεχνισμούς της παρέας που διοικεί πλέον την Περιφέρεια Αττικής…

(Τούτων δοθέντων, φυσικά δικαιώνω τον Τσίπρα που της τράβηξε το αφτί τις προάλλες και θέλει να τη θέσει υπό επιτροπεία –καταλαβαίνει και αυτός ότι με τσιγαριές, φραπέδες και κομπολόι στο χέρι δεν διοικείται μια Περιφέρεια που είναι σχεδόν η μισή Ελλάδα.)

Ξενιτεμένες… μούσες

Βαθιά στενοχωρημένος από την αδυναμία της Αυτής Υψηλότητος Ρένας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της… κυβερνώσας Αριστεράς (ας πρόσεχε! Ο Τσίπρας, όχι η κυρία…), θέλω να διαμαρτυρηθώ εντόνως διότι με τη στάση του ο πρόεδρος Αλέξης οδήγησε στην… ξενιτιά μια καλή φίλη της στήλης, την αγαπημένη Λούκα (Κατσέλη). Η γυναίκα η οποία είχε εμπνεύσει (μεγάλη επιτυχία!) τον global Γιώργο να εκστομίσει το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» περίμενε ότι ο πρόεδρος Αλέξης θα αξιοποιούσε τα αδιαμφισβήτητα προσόντα της και θα της ανέθετε έναν ρόλο αντάξιο του κύρους της.

Αλλά το παλικάρι όχι μόνο δεν εκτίμησε την προσφορά της κυρίας Λούκας, αλλά επιπροσθέτως δεν της έδωσε σαφή απάντηση ούτε ότι θα την εντάξει στα ψηφοδέλτια. Με αυτά τα δεδομένα, τι να κάνει η γυναίκα, πήρε των ομματιών της και ξενιτεύτηκε –στη Μολδαβία συγκεκριμένα, όπου ανέλαβε σύμβουλος της τοπικής κυβέρνησης για θέματα οικονομίας…

(Μια άλλη πρώην υπουργός, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κάνει το ίδιο ακριβώς στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, αλλά αυτή έχει αναλάβει σύμβουλος της κυβέρνησης για θέματα Υγείας.)

Αγνωσται αι βουλαί των «πρώην»

Είναι η ημέρα των «πρώην» σήμερα μου φαίνεται, αλλά υποθέτω ότι δεν ενοχλεί κανέναν αυτό. Αντιθέτως, φαντάζομαι ότι ενδιαφέρει και μάλιστα πολλούς να πληροφορηθούν ότι το Ιδρυμα Μεσογειακών Μελετών –που ίδρυσε κάποτε ο τεράστιος Ανδρέας –«ζει και βασιλεύει» χάρις στις προσπάθειες ενός άλλου πρώην υπουργού, του Σήφη Βαλυράκη.

Χθες, ο φίλος μου από τα παλιά Σήφης παρέα με τον Στέργιο Μπαμπανάση, στέλεχος του Ιδρύματος, επισκέφθηκαν τη Βουλή έπειτα από πρόσκληση της ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Δουλευτών και συζήτησαν μαζί τους θέματα ανάπτυξης και διεξόδου από την κρίση. Τον Σήφη και τον Στέργιο τούς προσφώνησε ο Βύρων, Μπάιρον για τους φίλους, Πολύδωρας, ο οποίος καλωσορίζοντάς τους εξέφρασε τις ευχαριστίες όλης της ομάδας για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα να συναντηθούν και πρόσθεσε ότι αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τους ανεξάρτητους τους έχουν όλοι απαξιώσει.

–Είμαστε σαν την Ορνέλα Μούτι σημείωσε ένας πραγματικός ρέκτης του ωραίου, ο Μίμης Ανδρουλάκης (η επισήμανση «πραγματικός» σε αντιδιαστολή με κάτι τατσόπουλους, ας πούμε!). Ολοι φαντασιώνονται τι κάνει, αλλά κανείς δεν ξέρει. Το ίδιο συμβαίνει για παράδειγμα με τον Γιώργο τον Νταβρή. Ολοι φαντασιώνονται τι θα κάνει στην προεδρική εκλογή, αλλά κανείς δεν ξέρει…

Επεσε γέλιο φυσικά.

Πλην Πολύδωρα, Ανδρουλάκη, Νταβρή, στη συνάντηση ήταν ακόμη παρόντες οι Πάρις Μουτσινάς, Μάρκος Μπόλαρης, Θεόδωρος Παραστατίδης, Μίκα Ιατρίδη, Θεοδώρα Τζάκρη, Ιωάννης Κουράκος, Οδυσσέας Βουδούρης, Κώστας Γιοβανόπουλος, Ραχήλ Μακρή.

Χαρωπά τον ΕΝΦΙΑ μου εξοφλώ

Εγώ συγκινούμαι με κάτι τέτοια, οφείλω να το ομολογήσω. Συγκινούμαι γιατί μου θυμίζουν τα νιάτα μου –η Ορνέλα Μούτι, ας πούμε τώρα, λογικά θα πρέπει να έχει την ηλικία των συμμαθητριών μου!

Συγκινούμαι επίσης και με ορισμένα άλλα θέματα. Για παράδειγμα από τον… πατριωτισμό των Ελλήνων που κρίση, ξε-κρίση, προσέρχονται στα ταμεία της Εφορίας και πληρώνουν κανονικά τον ΕΝΦΙΑ. Κυβερνητικό στέλεχος μου ανακοίνωσε περιχαρές ότι η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ κυμαίνεται γύρω στο 85% και μόνο ένα 15% δυσκολεύεται να τον πληρώσει.

Είναι δε τέτοια η συνέπεια που επιδεικνύουν οι πολίτες ώστε τελικά… έκαψε και εκείνους που δεν έχουν πραγματικά να τον πληρώσουν: ό,τι προανέφερα, για τους πατριώτες που προσέρχονται χαρωποί χαρωποί και πληρώνουν το χαράτσι, ήταν και η βασική αιτία που απέτρεψε την ένταξη του ΕΝΦΙΑ στο σύστημα των 100 δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο.

Μεταξύ μας, έτσι και καθιερωνόταν 100 δόσεις στον ΕΝΦΙΑ, σιγά που θα πλήρωνε κανείς στην ώρα του. Κορόιδο θα ήταν εδώ που τα λέμε;