Τέλη Μαΐου, λίγο μετά τις ευρωεκλογές, ο Μπέπε Γκρίλο, ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, πήρε το αεροπλάνο για Βρυξέλλες. Σχεδίαζε να ταξιδέψει ινκόγκνιτο, να συναντηθεί με τον Νάιτζελ Φάρατζ, τον ηγέτη του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου, και να επιστρέψει στο Μιλάνο χωρίς να πάρει είδηση κανείς. Ελα όμως που στο αεροδρόμιο Μαλπένσα έπεσε πάνω στον Ματέο Σαλβίνι, τον επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά. Ταξίδευε κι εκείνος για Βρυξέλλες. Και κάρφωσε αμέσως τον Γκρίλο στο twitter.

Εχοντας πλέον γνώση, οι φύλακες εντόπισαν Φάρατζ και Γκρίλο να συντρώγουν σε ινδικό εστιατόριο των Βρυξελλών. Επιστρέφοντας στο Μιλάνο και βρίσκοντας το Κίνημά του ανάστατο, καθώς οι θέσεις του δεν είναι ακριβώς ταυτόσημες με του UKIP, ο Γκρίλο διαβεβαίωσε πως ο Φάρατζ «έχει αίσθηση του χιούμορ». Και πρότεινε συνεργασία με το UKIP ώστε να «γκρεμίσουν τις Βρυξέλλες» εκ των έσω. Αλλά επειδή είναι δημοκρατικοί εκεί στο Κίνημα, τα μέλη του κλήθηκαν να ψηφίσουν διαδικτυακά αν ήθελαν ευρωσυνασπισμό με το UKIP, με τους Τόρις, ή τίποτα από τα δύο. Το 78% επέλεξε το πρώτο.

Ο Φάρατζ δήλωσε «ιδιαιτέρως χαρούμενος». Η χαρά του έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν προστέθηκαν στους 24 ευρωβουλευτές του UKIP και στους 17 ευρωβουλευτές του Γκρίλο μία αποστάτισσα από το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο, μία λετονή, δύο σουηδοί, μία λιθουανή και ένας τσέχος ευρωβουλευτής. Για να σχηματιστεί ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, απαιτούνται τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές από 7 χώρες. Τα κουκιά βγήκαν στο παρά πέντε και εγένετο η Ευρώπη Ελευθερίας και Αμεσης Δημοκρατίας. Φάρατζ και Σία απέκτησαν δυνατότητα να εκφράζονται για κάθε θέμα που τίθεται στην ολομέλεια και πρόσβαση στην προεδρία κάποιων από τις 20 επιτροπές και τις δύο υποεπιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου. Οι δύο συμπροεδρεύοντες απέκτησαν επίσης δικαίωμα απευθείας απάντησης κατά την ολομέλεια στους προέδρους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οπως όλες οι ευρωομάδες, έτσι και η δική τους απέκτησε επίσης γραμματεία, γραφεία, βοηθούς και παχυλή χρηματοδότηση.

Πρόλαβαν όμως να χαρούν μόνο δύο ολομέλειες. Οπως ανακοινώθηκε, η Λετονή Ιβέτα Γκρίγκουλε αποχωρεί, άρα η ευρωομάδα διαλύεται, άρα τα προνόμια πάνε περίπατο. Φάρατζ και Σία θα αναγκαστούν να καθήσουν στα έδρανα των μη εγγεγραμμένων, πλάι στη Μαρίν Λεπέν και Σία. Η Λεπέν δεν κατόρθωσε ποτέ να σχηματίσει ευρωομάδα. Ο Φάρατζ και η Λεπέν μισούνται. Και κάπως έτσι, έστω για λίγο, γέλασε χθες το χειλάκι της Ευρώπης.