Ευτυχώς που η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Αγιον Ορος έγινε προτού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώσει ότι θα πάει στο Βατικανό! Πολλοί Αγιορείτες, αν όχι όλοι, θα οίκτιραν τον κ. Τσίπρα και η υποδοχή στον Αθω θα ήταν ψυχρή – αν, βεβαίως, το θέμα δεν προκαλούσε συνολική επιπλοκή στην επίσκεψη. Ολοι σχεδόν οι Αγιορείτες καταλογίζουν στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο – όπως και στους προκατόχους του από εποχής Αθηναγόρα – ότι μίλησε ή συλλειτούργησε, ως μη ώφειλε, με τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας, πόσω μάλλον στον κ. Τσίπρα.

Ανεξαρτήτως όλων αυτών, η στροφή του κ. Τσίπρα προς την Εκκλησία μπορεί, σε ό,τι αφορά την επίσκεψη στο Βατικανό, να τον βλάπτει στα μάτια των Αγιορειτών. Αλλά τον καθιστά ασφαλώς συμπαθέστερο στα μάτια της πλειονότητας των Ελλήνων που του αναγνωρίζουν τη διάθεση να υπερβεί τα εσκαμμένα. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η παράδοση σχέσεων της Εκκλησίας με την Αριστερά είναι μακρά και περιπεπλεγμένη – αν μη τι άλλο γιατί πολλοί ήταν οι παπάδες που είχαν βγει στο αντάρτικο!

Αυτά σε άλλες εποχές. Πίσω στο σήμερα, πρέπει να επισημανθεί ότι ο έχων ευρύτητα πνεύματος ηγέτης της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ασφαλώς θα έχει παροτρύνει τον κ. Τσίπρα να πάει στο Βατικανό. Κάπως έτσι βγήκε προφανώς λευκός καπνός από την Κουμουνδούρου για την επίσκεψη, ελέω και οικονομικής κρίσης, στον Πάπα των Φτωχών.