Σχόλια – «εισιτήρια» για το Παρίσι

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν η… εξορία της τρόικας στο… δυσπρόσιτο και απομεμακρυσμένο Παρίσι είναι προσωρινή ή μόνιμη, ούτε αν συνδέεται με τις πιθανές εντός του φθινοπώρου πολιτικές εξελίξεις –αν και μου έχουν πέσει στα αφτιά διάφορα, από εδώ και από εκεί.

Γνωρίζω όμως καλά ότι ένας από τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση να ζητήσει (αλλά όχι και να… απαιτήσει, μην τρελαθούμε κιόλας) η επόμενη αξιολόγηση να γίνει «εκτός έδρας», είναι και η… μακριά γλώσσα του αγοριού με το θεληματικό πιγούνι και το διαπεραστικό βλέμμα Πολ Τόμσεν.

Οπως μου εξομολογήθηκε σχετικά χθες κυβερνητικός παράγων με έγκυρη (και έγκαιρη που λέγαμε παλιά οι δημοσιογράφοι) ενημέρωση, το παλικάρι, τις βραδιές που ανέβαινε στο Galaxy του Χίλτον για ένα ποτό χαλάρωσης (έπειτα από κανένα δεκάωρο διαπραγμάτευσης ας πούμε με τον Στουρνάρα ή τον Βρούτση), διατύπωνε σχόλια για τους συνομιλητές του. Διάφορα σχόλια. Οχι πάντα (για να μην πω σχεδόν ποτέ) θετικά. Και μερικές φορές στα όρια του να χαρακτηρισθούν εξοργιστικά…

Αλλά τα σχόλια είναι σαν τις… σαρανταποδαρούσες. Εχουν πόδια και περπατάνε, πολύ γρήγορα. Και ορισμένα από αυτά (δεν λέω όλα, γιατί δεν το ξέρω) αφού κατέβηκαν με ταχύτητα από τον 13ο όροφο του Galaxy, πήραν την Βασ. Σοφίας προς τα κάτω, έστριψαν δεξιά στην Βασ. Γεωργίου και από την πίσω πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου έφθασαν ώς το γραφείο του Πρωθυπουργού. Και δεν του άρεσαν καθόλου. Επειδή, μερικά τον αφορούσαν.

Μετά ήρθε και η «ιδέα» του προέδρου Βαγγέλη «να φύγει η τρόικα από τα πόδια μας, κακό μας κάνει», και έδεσε το γλυκό. Τώρα τα ξέρετε όλα…

Τρόικα tours

Οπως είπα, δεν γνωρίζω αν το αγόρι από τη Δανία Πολ θα ξανάρθει στα μέρη μας –θα εξαρτηθεί από πολλά. Και ειδικότερα από το πώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση με τους αρμόδιους υπουργούς οι οποίοι έχουν… μνημονιακές υποχρεώσεις και θα μεταβούν στο Παρίσι από 3 έως 5 Σεπτεμβρίου.

Αν πάει καλά το πράγμα, το πολύ πολύ να τους δούμε όλους αυτούς κάνα καλοκαίρι στα «greek islands». Αν όχι… δεν θέλω να το συζητώ καν.

Αντιθέτως θέλω να αναδείξω και τους τυχερούς αυτής της ιστορίας που είναι τα επιτελεία των 4-5 υπουργών οι οποίοι θα ταξιδέψουν στο… δυσπρόσιτο κ.λπ. κ.λπ. Παρίσι. Υπολογίστηκε χθες ότι καμιά 50αριά σύμβουλοι, γραμματειακές υποστηρίξεις, υπάλληλοι γενικώς, άνδρες ασφαλείας κ.λπ. θα περάσουν ένα υπέροχο τετραήμερο στην Πόλη του Φωτός.

Κόστη και τέτοια μη με ρωτάτε, δεν είμαι πρόχειρος να απαντήσω. Μόλις το μάθω, θα το ανακοινώσω…

Αρχιτεκτονική και πάσης Ελλάδος

Κάθε πράγμα έχει ένα κόστος, τι να λέμε τώρα. Αυτό προφανώς δεν πρέπει και δεν μπορεί να το αγνοεί ο της Παιδείας υπουργός Ανδρέας «πιο γαύρος πεθαίνεις» Λοβέρδος. Ο Ανδρέας εσχάτως αποφάσισε να καταργήσει κάθε «φίλτρο» που υπήρχε στις μετεγγραφές φοιτητών. Η απόφαση σε πολλούς φαίνεται θετική. Αλλά είναι;

Η Αννα Διαμαντοπούλου με την οποία συζητούσα πρόσφατα και που γνωρίζει το θέμα καλύτερα παντός άλλου, διότι έχει χρηματίσει υπουργός Παιδείας, δεν είναι και τόσο «ζεστή». Εχει επιφυλάξεις. Σοβαρές.

–Η ρύθμιση το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να αυξήσει υπέρμετρα τον αριθμό των φοιτητών στα πανεπιστήμια των μεγάλων αστικών κέντρων και να οδηγήσει σε μαρασμό τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Φοβούμαι ότι δεν έχουν υπολογιστεί οι επιπτώσεις του μέτρου ούτε σε μικροκλίμακα (πανεπιστήμια) αλλά ούτε και σε επίπεδο κοινωνίας…

Λες, γι’ αυτό ο Ανδρέας «πιο γαύρος πεθαίνεις» υπουργός να εξήγγειλε τη δημιουργία νέων σχολών; ρωτάω εγώ. Ας πούμε η ίδρυση μιας ακόμη Αρχιτεκτονικής Σχολής στη χώρα (αυτήν τη φορά στα Γιάννινα) τι άλλο μπορεί να εξυπηρετεί όταν ήδη υπάρχουν, και παράγουν συνεχώς ανέργους αρχιτέκτονες, άλλες πέντε ή έξι;

Παρ’ ολίγον εικόνισμα!

Ισως ο στόχος του υπουργού Ανδρέα είναι να αποκτήσει η χώρα αισθητική –όση τέλος πάντων μπορεί να χωρέσει σε μια χώρα η οποία είναι «τίγκα» στα αυθαίρετα. Αλλά αυτά είναι μιας άλλης τάξεως συζήτηση την οποία δεν πρόκειται να την κάνω με τίποτε σήμερα, τελευταία ημέρα του Ιουλίου.

Το επισημαίνω αυτό, διότι χθες από ένα δικό μου λάθος –που ξύπνησα το πρωί και νόμιζα ότι ο μήνας είχε 31 και άρα έπρεπε να πληρώσω την Εφορία –στήθηκε τρελό πάρτι, πληροφορήθηκα, στο υπουργείο Οικονομικών. Η δε γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Σαββαΐδου, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, κέρασε γλυκά και αναψυκτικά τους συνεργάτες της, διότι φορολογούμενος πλήρωσε την Εφορία εγκαίρως και μάλιστα μία ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας!

Οι πηγές μου στο υπουργείο μού είπαν ότι σε κατώτερο επίπεδο υπαλλήλων ρίχθηκε η ιδέα να με κάνουν ανάρτηση στο Taxis μετά σχετικής φωτογραφίας, αλλά έπειτα από σύντομες διαβουλεύσεις η ιδέα εγκαταλείφθηκε!

Από την πλευρά μου, πάντως, θέλω να ευχαριστήσω θερμά για την (παρ’ ολίγον) τιμή που θα μου επιδαψίλευαν, αλλά οφείλω να εξομολογηθώ ότι δυστυχώς όταν κατάλαβα το λάθος ήταν πλέον αργά –έκανα την πληρωμή μέσω Διαδικτύου.

Ναι, το ξέρω, ας πρόσεχα!..

Βλέποντας στο μέλλον

Με αυτά τα δεδομένα, αποδεικτικά της σύγχυσης στην οποία έχω περιέλθει, αποφασίζω να ασχοληθώ με πιο ανάλαφρα θέματα όπως το πώς «το μεγάλο ψάρι θα φάει το μικρό»!

Το αναφέρω με αφορμή τη σημερινή συνάντηση που (θα) έχουν στη Βουλή αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ σε συνέχεια της επιστολογραφίας Τσίπρα – Κουβέλη και στο πλαίσιο του διαλόγου «σε κουβέντα να βρισκόμαστε» για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, θα διαρκέσει μιάμιση ώρα, και με το τέλος της τα δύο κόμματα θα ανακοινώσουν ότι, πρώτον, αποφασίσθηκε να συνεχισθεί ο διάλογος, δεύτερον ότι διαπιστώθηκαν συγκλίσεις σε ορισμένα θέματα και τρίτον ότι εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τη διεύρυνση της συζήτησης…

Να, σαν να τις έχω μπροστά μου τις ανακοινώσεις.

(Παρεμπιπτόντως, εύχομαι ολοψύχως να υπάρχει ΔΗΜΑΡ όταν θα ολοκληρωθεί ο διάλογος με τον ΣΥΡΙΖΑ διότι κάτι μου λέει πως έως τότε θα έχει εξαφανιστεί στα σαγόνια της Κουμουνδούρου…)

Η τιμή, τιμή δεν έχει

Ελαβα απάντηση από τον ΟΛΠ για τα όσα έγραψα χθες περί του τιμολογίου που ισχύει στο πάρκινγκ του: μπράβο τους, καταρχάς για την ευαισθησία να απαντήσουν –τους τιμά. Τώρα, για την τιμή του πάρκινγκ, ας το αφήσουμε καλύτερα –αρκεί να σας πω ότι είναι ακριβότερη από εκείνη που ισχύει στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Εχουν πάντως και θέσεις δωρεάν –αρκεί να τις πετύχει κανείς…