Ενημερώθηκα εξωδίκως ότι το πόρισμα μιας περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΔΟΕ (πιθανότατα με έδρα τη Λαμία) για το σκάφος «Iliatoras of London» της οικογένειας Καμμένου είναι απαλλακτικό. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω σε τι απαλλάσσει ακριβώς τους Καμμένους και με βάση ποια διαδικασία ανατέθηκε η διερεύνηση της υπόθεσης στο συγκεκριμένο «υποκατάστημα» του ΣΔΟΕ. Ούτε τι διερευνήθηκε ακριβώς. Αλλά είμαι υποχρεωμένος να χαιρετίσω την… περηφανή δικαίωση (όποια και αν είναι αυτή) του προέδρου του κόμματος «Π. Καμμένος και Σία Ανεξάρτητοι Ελληνες» Π. Καμμένου. Η… δικαίωση αυτή του δίνει την ευκαιρία για μία ακόμη… μήνυση κατά πάντων, διότι όσο εκκρεμούσε η έκδοση του πορίσματος, δεδομένης της δικομανίας που τον κατέχει και της πασιφανούς εμμονής του με τις μηνύσεις, παραλίγο να την πληρώσουν εντελώς αθώοι!

Δεν πρόκειται για υπερβολή, αλλά για την ωμή πραγματικότητα. Οπως με ενημέρωσε ο αειθαλής Θανάσης Αραμπατζής εκ Σερρών, την περασμένη Τρίτη ρεσεψιονίστ ξενοδοχείου γλίτωσε –αν τη γλίτωσε τελικά… –τη μήνυση και το τόσο προσφιλές στον πρόεδρο Πάνο Αυτόφωρο, επειδή τον… ξύπνησε! Μου φάνηκε εντελώς κουλό, ως περιστατικό, και ως εκ τούτου αναζήτησα την αλήθεια στις Σέρρες, μια και το θέμα συζητείται πλέον παντού.

Τι ακριβώς συνέβη; Ο πρόεδρος Πάνος επισκέφθηκε με την ακολουθία του τις Σέρρες την περασμένη Δευτέρα, όπου είχε επαφές με τοπικούς παράγοντες. Το βράδυ κατέλυσε σε ξενοδοχείο της πόλης, με την επισήμανση στη ρεσεψιόν «να τον ξυπνήσουν στις 06.30», όπως και την υπόλοιπη ακολουθία. Πράγματι στις 06.30 της επομένης 19 του μηνός, ο ρεσεψιονίστ ξύπνησε όλη την ακολουθία (άνδρες της ασφάλειάς του και τον Ντίμη Αργυρόπουλο, τον φίλο μου, που μετείχε σε αυτήν) και προσπάθησε να κάνει το ίδιο και με τον πρόεδρο. Αλλά θες γιατί… το πάπλωμα του έπεσε βαρύ, θες γιατί τα… ξίδια ήταν δυνατά, ο πρόεδρος αδύνατον να ξυπνήσει. Ο ρεσεψιονίστ ενημέρωσε τον Αργυρόπουλο καθώς και τον επικεφαλής της ασφάλειας του προέδρου ότι «δεν απαντά». Αρχισαν και εκείνοι να του τηλεφωνούν συνεχώς, πότε στο σταθερό της σουίτας και πότε στο κινητό, αλλά εις μάτην. Οι άνθρωποι, όπως ήταν φυσικό, ανησύχησαν ότι «κάτι του έχει συμβεί».

Επειτα από μια σύντομη σύσκεψη στο «λόμπι», ζήτησαν από τον υπάλληλο το κλειδί «πασπαρτού» που ανοίγει όλες τις πόρτες. Ο υπάλληλος αρχικώς προέβαλε αντιρρήσεις (ο κανονισμός κ.λπ.) αλλά τελικά ενέδωσε. Ανέβηκαν στη σουίτα, ο Ντίμης με τον αστυνομικό.

Κανείς δεν ξέρει σε τι κατάσταση τον βρήκαν. Εκείνο που γνωρίζει όλη η πόλη, και μου το μετέφεραν, είναι ότι λίγη ώρα μετά ο πρόεδρος Πάνος κατέβηκε σε έξαλλη κατάσταση περνώντας γενεές δεκατέσσερις τον άτυχο ρεσεψιονίστ που «έδωσε το κλειδί». Μάταια οι άλλοι προσπαθούσαν να τον πείσουν ότι εκείνοι το ζήτησαν. Η επωδός ήταν ότι «θα του κάνει μήνυση» του ανθρώπου, και άλλα πολλά τα οποία κωλύομαι να μεταφέρω εδώ γιατί δεν το επιτρέπει η αγωγή μου. Ο πρόεδρος όμως δεν περιορίστηκε στις απειλές. Κάλεσε και την Αστυνομία. Πράγματι υψηλόβαθμοι αστυνομικοί έφθασαν στο ξενοδοχείο (αυτό το έργο το έχω ξαναδεί!..) και ζήτησαν τα στοιχεία του υπαλλήλου «διά παν ενδεχόμενο»…

Τελικά, ο υπάλληλος γλίτωσε το Αυτόφωρο, γιατί ο πρόεδρος Πάνος έπρεπε να φύγει γρήγορα για Θεσσαλονίκη. Σώθηκε δηλαδή γιατί ο άνθρωπός μου δεν προλάβαινε την πτήση της επιστροφής στην Αθήνα. Ούτε του παπά να το πει…

Η «απάντηση που πρέπει»

Ενας άλλος πρόεδρος, ο πρόεδρος Βαγγέλης, ενημερώνω ότι είναι καλά στην υγεία του και επανέκαμψε στα καθήκοντά του ήδη από την Παρασκευή το μεσημέρι. Τον βρήκα νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής στο υπουργείο Εξωτερικών, ανταλλάξαμε απόψεις επί των… ιλίγγων και όπως μου είπε περίμενε τηλέφωνο του Σαμαρά για να μάθει πώς πήγε η συνάντηση με τη Μέρκελ.

Συνεργάτης του, από τους πιο στενούς, μου έλεγε αργότερα για την αναμενόμενη –σήμερα ή αύριο –κατάθεση στη Βουλή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την Εξεταστική Επιτροπή για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ότι «την περιμένει πώς και πώς».

«Διαθέτει ήδη έναν πολύ ωραίο φάκελο» μου είπε, πράγμα που μου εξιτάρισε το ενδιαφέρον. «Θα έχουν την απάντηση που πρέπει», μου πρόσθεσε. Και σε επίρρωση των αναφορών του, μου έστειλε ένα απόσπασμα από απάντηση του προέδρου Βαγγέλη σε ερώτηση της Ζωής (Κωνσταντοπούλου) στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών, Αμυνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με το PSI και το πόσο πλήγηκαν οι ελληνικές τράπεζες:

«Η κυρία Κωνσταντοπούλου λέει ότι έχει ευθύνες η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά για το PSI γιατί μειώσαμε το χρέος. Εχω ακούσει πολλές προσεγγίσεις υπεράσπισης των συμφερόντων των τραπεζιτών, που εθίγησαν από τη μείωση του χρέους και από το PSI. Δεν με εκπλήσσει να ακούσω ακόμα μία. Τα ιδιωτικά συμφέροντα, τα πιο κραυγαλέα και προφανή στην Ελλάδα εθίγησαν και μπορεί και να με μισούν και μπορεί και να συνάπτουν συμβόλαια πολιτικού θανάτου επειδή έχασαν τις μετοχές τους. Αυτό που ακούω είναι μια επιχειρηματολογία υπεράσπισης των πιο ακραίων συμφερόντων των τραπεζιτών που έχουν πάθει βλάβη από το PSI. Θα ξαναμιλήσω για το τι σημαίνει «βγαίνω στην πιάτσα και εξυπηρετώ συμφέροντα». Το βλέπω μπροστά μου πάλι».

Σήμερα, αύριο, προσθέτω εγώ. Συν το ότι αυτό το έργο θα έχει πολλές συνέχειες, δεδομένου ότι αυτό το «βγήκατε πολύ νωρίς στην πιάτσα», απευθύνεται ευθέως στον πρόεδρο Αλέξη…

Τι να κάνει κι αυτός…

Ο πρόεδρος Αλέξης, τώρα, κάνει ό,τι έχουν κάνει στο παρελθόν και άλλοι αρχηγοί της αντιπολίτευσης –πήγε στον Γοργοπόταμο να τονίσει αφενός τη σημασία της εθνικής ενότητας και αφετέρου το «έρχομαι στον Γοργοπόταμο, είμαι υποψήφιος για πρωθυπουργός». Είπε και κάτι ωραία ότι θα ανατινάξει τις γέφυρες με το Μνημόνιο, αναφορές που τις βρήκα τουλάχιστον… ευρηματικές –άσε που η επίσκεψη μπορεί να του έδωσε την ευκαιρία να διαβάσει και τι εστί Γοργοπόταμος.

Τα σημαντικότερα νέα όμως αφορούν το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Στην παναττική συνδιάσκεψη της Παρασκευής του Αριστερού Ρεύματος, όπως είχα προβλέψει, έγινε περίπου… Τέξας για όσα ο πρόεδρος Αλέξης είπε προ εβδομάδων στο Τέξας. Οι του Ρεύματος και της Πλατφόρμας είναι στα κάγκελα με την «προσαρμοστικότητα» του προέδρου Αλέξη. Ομως το σημαντικό είναι ότι την κατάσταση πήρε πάνω του ο φίλος Παναγιώτης (Λαφαζάνης): τι θέλετε να κάνω, φέρεται να τους είπε. Να βάλω θέμα τώρα που πάμε καλά και να μας το χρεώσουν μετά;

Λογικό…