O διαβήτης τύπου 2 οφείλεται σε ανεπαρκή αλλά κυρίως μειωμένη δράση της ινσουλίνης στον οργανισμό και εμφανίζεται συνήθως στην ενήλικη ζωή και έχει ως αιτία, πέρα από την κληρονομική προδιάθεση, τον σύγχρονο τρόπο ζωής που μας οδηγεί σε καθιστική ζωή και παχυσαρκία.

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί όχι απλώς να προληφθεί, αλλά με την αλλαγή του τρόπου ζωής κάποιες φορές ακόμη και να θεραπευθεί.

Η πρόληψή του έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία τα τελευταία χρόνια διότι 1) η συχνότητα εκδήλωσής στον πληθυσμό αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς 2) εμφανίζεται σε μικρότερες ηλικίες ακόμη και σε παιδιά και εφήβους 3) η έγκαιρη διάγνωση με τη κατάλληλη δίαιτα, φυσική αγωγή και φαρμακοθεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε ίαση.

Μελέτες παγκοσμίως έχουν δείξει ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί με τη μείωση του σωματικού βάρους κατά 7%- 10% και μέτρια αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Μπορεί να εμφανίζεται κυρίως σε μεγαλύτερη ηλικία, αλλά θα πρέπει να θεωρείται νόσος της παιδικής ηλικίας, διότι η προδιάθεση για την εμφάνισή του δημιουργείται από τις κακές συνήθειες διατροφής και την έλλειψη φυσικής άσκησης που ακολουθούν τα παιδιά και οι έφηβοι στις χώρες του δυτικού κόσμου.

Στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια, όταν ακολουθούσαμε ακόμη τη μεσογειακή διατροφή, οι επιπτώσεις του διαβήτη ήταν συγκριτικά μικρότερες. Η κατανάλωση ετοίμων γευμάτων τύπου fast food, η αντικατάσταση του παιχνιδιού και της άσκησης στο ύπαιθρο από τα βιντεοπαιχνίδια και την τηλεόραση έχει και στη χώρα μας οδηγήσει σε πρωτοφανή αύξηση της παχυσαρκίας και των επιπτώσεων του διαβήτη.

Η μέτρια φυσική άσκηση, τα μικρά τακτικά γεύματα πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ψάρια, πουλερικά, όσπρια και ελαιόλαδο δεν οδηγούν μόνο στην πρόληψη του διαβήτη, αλλά και γενικότερα στην προφύλαξή μας από τις κύριες αιτίες νόσησης και θανάτου, όπως είναι ο καρκίνος και τα καρδιοκυκλοφορικά νοσήματα.

Ο Κώστας Φαινέκος είναι ενδοκρινολόγος, δ/ντής τμήματος Ενδοκρινολογίας, μεταβολισμού-διαβητολογικού κέντρου ΓΝΑ «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ».