Νέα επίθεση εναντίον της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ εξαπέλυσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν το 2016 στις ΗΠΑ, καταφερόμενος εναντίον της CIA και υποστηρίζοντας ότι αποπειράθηκε να διαπράξει μια «πολιτική δολοφονία» διεισδύοντας στην προεκλογική εκστρατεία του.

Εδώ και μήνες, το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο προσπαθεί να εξασθενίσει τον ανεξάρτητο εισαγγελέα καταγγέλλοντας ότι τα μέλη της ομάδας του είναι πολιτικοποιημένα. Απαιτεί επίσης να τερματιστεί το ταχύτερο η έρευνα, εκφράζοντας φόβους ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τις ενδιάμεσες εκλογές για την ανανέωση του αμερικανικού Κογκρέσου, τον Νοέμβριο.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς προσέθεσε τη δική του φωνή στη χορωδία αυτή, λέγοντας τη Δευτέρα στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι «είναι καιρός ο ειδικός εισαγγελέας να τερματίσει (την έρευνα) και νομίζω πως αυτή είναι μια γνώμη που μοιράζεται πολύς κόσμος σε ολόκληρες τις ΗΠΑ».

Ο Τραμπ δεν παύει να καταγγέλλει αδιάκοπα την έρευνα για την ενδεχόμενη αθέμιτη σύμπραξη ανάμεσα στην προεκλογική εκστρατεία του και ρώσους πράκτορες, που χαρακτηρίζει «κυνήγι μαγισσών». Είναι αποφασισμένος να δείξει ότι υπάρχουν άνθρωποι στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών που συνδέονται με το αντιπολιτευόμενο δημοκρατικό κόμμα κι έχουν σκοπό να υπονομεύσουν την εκστρατεία του.

Για τον δισεκατομμυριούχο, το ζητούμενο είναι να πείσει το εκλογικό σώμα ότι οι δημοκρατικοί δεν μπορούν ακόμη να καταπιούν το ότι ηττήθηκαν στις εκλογές του 2016 και ότι ο μοναδικός σκοπός της έρευνας του Μάλερ είναι να αρχίσει μια διαδικασία καθαίρεσής του και παραπομπής του στη δικαιοσύνη, παρότι η πλειονότητα των Αμερικανών εναντιώνεται σε κάτι τέτοιο.

«Επρόκειτο για πολιτική δολοφονία, όχι για έρευνα των υπηρεσιών πληροφοριών», υποστήριξε μέσω Twitter ο Τραμπ, αναπαράγοντας—μέσα σε εισαγωγικά—μια κατηγορία που εξακόντισε ο Νταν Μποντζίνο, σχολιαστής του Φοξ Νιους, .

Ο Μποντζίνο κατηγόρησε απερίφραστα τον Τζον Μπρέναν, τον διευθυντή της CIA επί των ημερών του Μπαράκ

Ομπάμα στην προεδρία και ορκισμένο εχθρό του Τραμπ, ότι βρισκόταν πίσω από την έναρξη της έρευνας για τη φερόμενη ρωσική επέμβαση που άρχισε το καλοκαίρι του 2016 από τη διεύθυνση αντικατασκοπείας του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI).

Την περασμένη εβδομάδα, ο αμερικανικός Τύπος αποκάλυψε ότι ένας πληροφοριοδότης της CIA, ένας πανεπιστημιακός που έχει την έδρα του τη Βρετανία, είχε συναντηθεί με μέλη της ομάδας που διεξήγαγε την εκστρατεία του Τραμπ. Ο πληροφοριοδότης έκανε τη συγκεκριμένη κίνηση στο πλαίσιο της έρευνας.

Ο Τραμπ απαίτησε την Κυριακή να διενεργηθεί χωριστή έρευνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης για το ζήτημα του πληροφοριοδότη, καταγγέλλοντας παρακολούθηση της εκστρατείας του «για πολιτικούς λόγους».

Τι θα «άλλαζε τα δεδομένα»;

«Αν κάποιος εισέδυσε ή παρακολούθησε τους συμμετέχοντες σε μια προεκλογική εκστρατεία με κακόβουλους σκοπούς, πρέπει να το μάθουμε και να αντιδράσουμε με τον προσήκοντα τρόπο», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν.Αυτή η «αντιέρευνα», η οποία θα διενεργηθεί από τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης, σκοπό έχει να εξακριβωθεί αν υπήρξαν «παρατυπίες ή πολιτικά κίνητρα στην έρευνα» της διεύθυνσης αντικατασκοπείας του FBI για τα πρόσωπα που «βαρύνουν υποψίες ότι συνδέονται με τους ρώσους πράκτορες που αναμίχθηκαν στις εκλογές» του 2016, ανέφερε σε χωριστή ανακοίνωσή της μια εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Τραμπ συναντήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας με τον Ρόζενσταϊν, τον Νταν Κόουτς, επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, και τον διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι.

Έναν χρόνο αφότου άρχισε, τη 17η Μαΐου 2017, η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα έχει αγγίξει τον στενό κύκλο του μεγιστάνα.

Πολλοί οικείοι του και στενοί συνεργάτες του έχουν ανακριθεί και τέσσερις από αυτούς τους τελευταίους αντιμετωπίζουν διώξεις για οικονομικά εγκλήματα ή άλλα αδικήματα που πάντως δεν συνδέονται με την υποτιθέμενη αθέμιτη σύμπραξη καθαυτή. Μέχρι σήμερα, δεν έχει αποκαλυφθεί κανένα ατράνταχτο στοιχείο που να τεκμηριώνει ότι υπήρξε συνεργασία της ομάδας του Τραμπ και της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο δικηγόρος του δισεκατομμυριούχου Ρούντι Τζουλιάνι δήλωσε την Κυριακή ότι ο Μάλερ θέλει να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα ως την 1η Σεπτεμβρίου, ώστε να μην επηρεαστούν οι ενδιάμεσες εκλογές, αλλά με την προϋπόθεση ότι ο πρόεδρος θα καταθέσει στα μέσα του Ιουλίου.

Ο Τραμπ δηλώνει ότι είναι διατεθειμένος να απαντήσει στις ερωτήσεις του Μάλερ και της ομάδας του. Αλλά δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία για αυτό.

Για τον Τζούλιαν Ζέλιζερ, καθηγητή Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Πρίνστον, η στρατηγική του Τραμπ να παρουσιάσει ως πολιτικοποιημένη την έρευνα του Μάλερ δεν αποκλείεται να αποδειχθεί επιτυχής. «Το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης διστάζουν να απαντήσουν δημόσια με τρόπο που θα φανεί πολιτικός», εξήγησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Μέχρι εδώ, το μόνο που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα είναι το τελικό πόρισμα του Μάλερ, (αλλά) την εποχή που θα αποπερατώσει (την έρευνά του) ο Μάλερ, ο Τραμπ μπορεί να έχει ήδη καταφέρει να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον των ερευνητών», εξήγησε.