Η έντονη απόρριψη από μια συμμαθήτριά του φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από την αποτρόπαιη πράξη του Δημήτρη Παγουρτζή, του δεκαεπτάχρονου που σκόρπισε τον θάνατο στο σχολείο του, στη Σάντα Φε του Τέξας, σκοτώνοντας δέκα άτομα και τραυματίζοντας άλλα δεκατρία, δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τη Σάντι Ροντρίγκες, μητέρα της δεκαεξάχρονης Σάνα Φίσερ, η κόρη της απέρριπτε επί τέσσερις μήνες το επιθετικό φλερτ του Παγουρτζή, καταλήγοντας να τον εκθέσει στα μάτια όλης της τάξης. «Μία εβδομάδα αργότερα θα πυροβολούσε όποιον δεν του άρεσε» δήλωσε στους «Λος Αντζελες Τάιμς». «Η κόρη μου ήταν η πρώτη».

Οι συμμαθητές του περιγράφουν τον Παγουρτζή ως ένα ήσυχο και μοναχικό παιδί. Συμμετείχε στην ποδοσφαιρική ομάδα του σχολείου, ενώ την ημέρα της επίθεσης, και παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, φορούσε ένα μαύρο αδιάβροχο. Στο χέρι του κρατούσε μια καραμπίνα και ένα πιστόλι. Φέρεται επίσης να χλεύαζε τους συμμαθητές του την ώρα που πυροβολούσε, ενώ κατηύθυνε τα πυρά του στην αίθουσα των Καλλιτεχνικών όπου βρισκόταν η Σάνα Φίσερ. Ο ίδιος δεν φαίνεται να ήταν πολύ διαφωτιστικός ως προς την πράξη του –ο δικηγόρος του θα τον περιέγραφε την επομένη ως «πολύ φορτισμένο» και συγχρόνως «περίεργα αναίσθητο», «άλλοτε δείχνει να καταλαβαίνει και άλλοτε όχι».

Και τα όπλα; Ο κυβερνήτης του Τέξας Τζιμ Αμποτ έκανε γνωστό ότι τα είχε πάρει από τον πατέρα του, ο οποίος τα είχε νόμιμα στην κατοχή του –άλλες πληροφορίες θέλουν τον πατέρα Παγουρτζή να είναι ενεργό μέλος της NRA, της πανίσχυρης οργάνωσης που τάσσεται υπέρ της οπλοκατοχής. Σύμφωνα με τον Αμποτ, ο γιος Παγουρτζής σκόπευε να αυτοκτονήσει με τα όπλα του πατέρα του, αλλά δεν βρήκε το κουράγιο να κάνει πράξη την επιθυμία του. Αγνωστο παραμένει πού βρήκε τα εκρηκτικά τα οποία είχε τοποθετήσει σε κάποια σημεία του σχολείου. Η ενέργειά του αυτή, πάντως, θύμισε σε πολλούς την επίθεση του 1999 στο σχολείο Κόλουμπαϊν του Κολοράντο, όταν οι δύο έφηβοι που σκόρπισαν τον θάνατο φορούσαν αδιάβροχα εκστρατείας, ενώ είχαν καραμπίνες και εκρηκτικά.

Από την επίθεση εκείνη είχαν χάσει τη ζωή τους δέκα άτομα, ενώ οι δύο δράστες είχαν αυτοκτονήσει. Η επίθεση του Παγουρτζή στο σχολείο του ήταν η τέταρτη αιματηρότερη στη σύγχρονη Ιστορία των ΗΠΑ. Η οικογένεια εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την έκπληξή της και τη θλίψη της για την πράξη του γιου: «Είμαστε σοκαρισμένοι όσο ο καθένας. Δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες της τραγωδίας, αλλά όσα ακούμε από τα μέσα ενημέρωσης μας φαίνεται ότι είναι ασύμβατα με το αγαπημένο μας αγόρι».

Συγγενείς του νεαρού από το χωριό Μαγουλίτσα Καρδίτσας δηλώνουν σοκαρισμένοι από την πράξη του. Και ένα μεγάλο «γιατί» κυριαρχεί παντού από την ώρα που έγινε γνωστή η είδηση. Οι συγγενείς του στην Ελλάδα προσπαθούν να καταλάβουν τι ώθησε το αγόρι, που φιλοξενούσαν στο χωριό τα καλοκαίρια, στην πράξη του αυτή. «Μαθητής του 19 και χαμηλών τόνων παιδί» λέει ένας από τους συγγενείς του. «Δεν ισχύουν αυτά που γράφτηκαν ότι είχε σχέση με όπλα…». Μια άλλη συγγενής δήλωσε πως «αυτό που θέλει ο πατέρας του νεαρού είναι να σταματήσουν να κατηγορούν την οικογένεια».

Σύμφωνα με την ίδια, «όπως άλλες οικογένειες έχουν κηδεία, έτσι έχουν και αυτοί αυτήν τη στιγμή. Ο πατέρας ζητάει να σταματήσουν να γράφουν και να λένε ότι στην οικογένειά τους είχαν προβλήματα. Κάτι έγινε, και ακόμη ούτε η οικογένειά του ξέρει τι έγινε και έφτασε το παιδί σε αυτό το σημείο». Ο πατέρας του, ο οποίος διατηρεί μηχανουργείο κατασκευής και επιδιόρθωσης σκαφών, μετανάστευσε σε νεαρή ηλικία, διατηρώντας πάντα τους δεσμούς του με το χωριό.

«Ζήσαμε τον πατέρα και τον γιο αυτό το λίγο διάστημα που έρχονταν στο χωριό και δεν αντιληφθήκαμε ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα» λέει ένας άλλος συγγενής. Οσοι συγγενείς ρωτήθηκαν είπαν πως το παιδί ερχόταν συχνά τα καλοκαίρια στην Ελλάδα και ποτέ δεν είχε δείξει σημάδια βίαιης συμπεριφοράς ή πάθος για τα όπλα. Μάλιστα, μία από τους συγγενείς, όταν ρωτήθηκε για τις αναρτήσεις τού μικρού με όπλα, τόνισε πως ο Δημήτρης Παγουρτζής μέχρι πριν από μία εβδομάδα δεν είχε Facebook. «Αμα μπείτε στο προφίλ του, έχουν δημιουργηθεί 4-5 προφίλ έπειτα από αυτό που έγινε» συμπλήρωσε.