Το 2018, μέχρι στιγμής, στις ΗΠΑ σημειώνεται ένα περιστατικό με όπλα σε σχολεία κάθε δυόμισι ημέρες. «Δυστυχώς, πλέον, αυτή είναι η «νέα κανονικότητα»», σχολίασε χθες μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο Μπιλ Μπράτον, πρώην αρχηγός της αστυνομίας στη Νέα Υόρκη. «Πρέπει να αποδεχθούμε ότι αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα». Μέσα στις πρώτες 45 ημέρες της καινούργιας χρονιάς σημειώθηκαν 18 επιθέσεις με όπλα σε σχολεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και 30 περιστατικά κατά τα οποία ένοπλος άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως εναντίον πλήθους. «Κάθε 60 ώρες σημειώνεται μια επίθεση με όπλα στα σχολεία μας. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας», πρόσθεσε ο Μπράτον. «Είναι κάτι που θα συνεχίσει να συμβαίνει».

Είναι ένας αμερικανικός εφιάλτης διαρκείας. Αυτός ο κύκλος του πένθους είναι πλέον οικείος στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ 2013 και 2015, 61 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε περιστατικά κατά τα οποία ένοπλοι άνοιξαν πυρ μέσα σε σχολεία ή πανεπιστήμια, σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης Everytown for Gun Safety Support Fund. Αλλα 124 άτομα τραυματίσθηκαν. Φέτος μετράμε ήδη τουλάχιστον 20 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός, δείχνει να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο –κι όμως δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα για τον έλεγχο της οπλοχρησίας και της οπλοκατοχής. Αντίθετα, φαίνεται να έχει γίνει τόσο αποδεκτή αυτή η «νέα κανονικότητα», ώστε πλέον όλα τα σχολεία στις ΗΠΑ, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια πραγματοποιούν συχνά ασκήσεις ετοιμότητας βασισμένες στο σενάριο της επίθεσης από ένοπλο.

Η πιο σοκαριστική και πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο έγινε τον Δεκέμβριο του 2012 στο δημοτικό Sandy Hook στο Κονέκτικατ, όταν 20χρονος είχε σκοτώσει 20 παιδιά και 6 ενηλίκους. Εκτοτε έχουν σημειωθεί 273 επιθέσεις σε σχολεία με 121 νεκρούς και περισσότερους από 440 τραυματίες. Οπως σημειώνουν οι «Los Angeles Times», στις επιθέσεις της τελευταίας δεκαετίας υπάρχει ένα κοινό: οι δράστες χρησιμοποιούν AR-15 ημιαυτόματα –οι γεμιστήρες τους παίρνουν 30 σφαίρες, επιτρέποντας στον δράστη να κάνει περισσότερες βολές, ενώ οι σφαίρες τους εκρήγνυνται στα σώματα των θυμάτων, προκαλώντας μεγαλύτερη ζημιά. Και για τα όπλα αυτά, δεν γίνονται ιδιαίτεροι έλεγχοι, έπειτα από πιέσεις του NRA, του πανίσχυρου λόμπι των όπλων στις ΗΠΑ, που χαρακτηρίζει τον συγκεκριμένο τύπο όπλου «ιδανικό για κυνήγι και για την προστασία του σπιτιού».

Η Εθνική Ενωση Οπλων είναι στενά συνδεδεμένη με τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά –εν αντιθέσει με τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα –να θεσπίσει οποιονδήποτε έλεγχο στην αγορά και τη χρήση όπλων. Η NRA ξόδεψε περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια σε πολιτικές διαφημίσεις στις τελευταίες εκλογές, υποστηρίζοντας τους Ρεπουμπλικανούς και στοχοποιώντας τους Δημοκρατικούς που ζητούν πιο αυστηρούς νόμους για τα όπλα. Συγκεκριμένα, η οργάνωση δώρισε 14,5 εκατομμύρια δολάρια υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χθες, λίγο μετά την επίθεση στο σχολείο της Φλόριντα εξέφρασε μέσω twitter τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων. Μια κίνηση που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. «Δεν θέλω τα συλλυπητήριά σου», έγραψε η αδελφή ενός θύματος, απευθυνόμενη στον πρόεδρο των ΗΠΑ. «Θέλω να κάνεις πιο αυστηρούς τους νόμους για την οπλοκατοχή».

Ο Δημοκρατικός βουλευτής της Φλόριντα Τεντ Ντέουτς κάλεσε τον Τραμπ «να κάνει κάτι για τα όπλα». Ομως η πρώην βουλευτής των Δημοκρατικών στην Αριζόνα Γκάμπριελ Γκίφορντ, η οποία είχε δεχθεί επίθεση ενόπλου που την πυροβόλησε στο κεφάλι το 2011, σχολίασε πως η τελευταία τραγωδία θα πρέπει «να ξυπνήσει τον φόβο σε όλους τους Αμερικανούς. Οχι όμως τον φόβο που ένιωσαν τα αθώα παιδιά μας καθώς οι σφαίρες σφύριζαν γύρω τους και βυθίζονταν στα σώματα των συμμαθητών τους. Αλλά τον φόβο που θα μας προκαλέσει το κουράγιο να αντισταθούμε. Το κουράγιο να φανταστούμε μια χώρα όπου δεν συμβαίνουν τέτοιες σφαγές. Μια χώρα όπου οι ηγέτες μας θα βρουν το ηθικό ανάστημα να εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την ειρήνη».