Σε μια κρίση χωρίς ορατή λύση βυθίζονται οι ΗΠΑ καθώς οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες ανέστειλαν την λειτουργία τους αφού το βράδυ της Παρασκευής οι γερουσιαστές δεν ενέκριναν το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό. Μέχρι να ξεπεραστεί το αδιέξοδο θα λειτουργούν μόνο ειδικές υπηρεσίες όπως η αστυνομία, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πληρώνονται και όσοι θεωρούνται «μη απαραίτητο προσωπικό» θα τεθούν σε αναγκαστική αργία.

Σήμερα αναμένεται νέα ψηφοφορία, καθώς γίνονται προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, ώστε τουλάχιστον να εγκριθεί χρηματοδότηση για τις τρεις επόμενες εβδομάδες. Οι Δημοκρατικοί δέχονται να εγκριθεί χρηματοδότηση μόνο για λίγες ημέρες ώστε να πιέσουν τους συναδέλφους τους να δεχθούν κάποια μέτρα για την μετανάστευση. Ο πρόεδρος Τραμπ απείλησε ότι θα προχωρήσει στη χρήση της λεγόμενης «πυρηνικής επιλογής», δηλαδή την τροποποίηση του κανονισμού της Γερουσίας, ώστε να χρειάζεται μόνο το 51% των μελών της και οι Ρεπουμπλικανοί να περάσουν μόνοι τους το νομοσχέδιο. Ομως ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ έσπευσε να διαψεύσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο κανονισμός προβλέπει ότι χρειάζεται υποστήριξη από τα 3/5 των μελών, συνήθως 60 από τους 100 γερουσιαστές για να εγκριθεί νομοθεσία.

Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν δηλώσει ότι δεν θα διαπραγματευτούν ξανά για θέματα που αφορούν τη μετανάστευση μέχρι να ξαναλειτουργήσουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους επιμένουν ότι σε οποιοδήποτε νόμο βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της κυβέρνησης θα πρέπει να περιλαμβάνονται και μέτρα προστασίας για τους λεγόμενους Dreamers, τους περίπου 700.000 νέους που έφτασαν μαζί με τους γονείς τους στις ΗΠΑ ανήλικοι, κυρίως από τη Λατινική Αμερική. Στην επέτειο συμπλήρωσης 365 ημερών στην προεδρία, ο Τραμπ κυκλοφόρησε τηλεοπτικό σποτ όπου αποκαλεί τους Δημοκρατικούς «συνένοχους» για τα εγκλήματα που διαπράττουν οι παράτυποι μετανάστες, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις. Το σποτ φαίνεται ότι θα οξύνει την αντιπαράθεση των δύο κομμάτων και θα δυσκολέψει την προοπτική εξεύρεσης λύσης στη Γερουσία.

Η προηγούμενη παύση της λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών είχε σημειωθεί το 2013 επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα και είχε διαρκέσει 16 ημέρες. Το 2017, οι Ρεπουμπλικανοί άλλαξαν προσωρινά τον κανονισμό της Γερουσίας προκειμένου να έχουν αρκετές ψήφους ώστε να εγκρίνουν την επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ, για τον διορισμό του Νιλ Γκόρσατς στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η αναταραχή στην Ουάσιγκτον για το θέμα του προϋπολογισμού και της λειτουργίας των υπηρεσιών δημιουργεί αμφιβολίες για τη συμμετοχή του προέδρου Τραμπ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός σύμφωνα με συμβούλους του. Ο Τραμπ εξέπληξε τους πάντες όταν ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στην Ελβετία για να μιλήσει την Παρασκευή, τελευταία μέρα του φόρουμ, όμως αυτό πλέον δείχνει δύσκολο.

2η ΠΟΡΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Εκατομμύρια γυναίκες βγήκαν στους δρόμους

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα πήραν μέρος σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλες τις ΗΠΑ το Σάββατο, για τη δεύτερη Πορεία των Γυναικών, μια σειρά διαδηλώσεων εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ που συνέπεσε με την συμπλήρωση του πρώτου, ταραχώδους, έτους της θητείας του. Οι πορείες σε Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη, Λος Αντζελες, Σικάγο και άλλες 250 πόλεις είχαν ομιλητές που επιτέθηκαν στην πολιτική του Τραμπ, λέγοντας ότι λειτουργεί εις βάρος των γυναικών. Για τον λόγο αυτό κάλεσαν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο τον Νοέμβριο. «Η ψήφος σας είναι το πιο ισχυρό εργαλείο που έχετε στη διάθεσή σας», είπε η διάσημη ηθοποιός Εύα Λονγκόρια στο Λος Αντζελες όπου πραγματοποιήθηκε και η μεγαλύτερη συγκέντρωση – οι διοργανωτές κάνουν λόγο για περισσότερα από 600.000 άτομα. Πορείες Γυναικών έγιναν και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως στο Λονδίνο, το Βερολίνο και την Αθήνα.