Την ελπίδα ότι η νέα αυστριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να έχει φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό εκφράζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στη συγχαρητήρια επιστολή του προς τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Ελπίζω ότι η αυστριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό και φιλοευρωπαϊκό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μία εποχή κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ασχολείται πιο άμεσα με πολιτικά ευαίσθητα θέματα στο πλαίσιο της Ατζέντας των Ηγετών» αναφέρει, στην επιστολή του, ο κ. Τουσκ, κάνοντας εμμέσως μνεία στο προσφυγικό ζήτημα που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει το πρώτο μισό του 2018.

Ο Αυστριακός καγκελάριος αναμένεται να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες την Τρίτη 19 Δκεμβρίου, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Οι Βρυξέλλες είναι ο πρώτος προορισμός του νέου καγκελάριου» δήλωσε με νόημα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει κατά πόσο προβληματίζεται η Επιτροπή για τη συμφωνία συντηρητικών και ακροδεξιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Αυστρία.

Συγχρόνως, την ανησυχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών εξέφρασε σήμερα, σε δήλωσή του, ο επικεφαλής της ομάδας στο Ευρωκοινονβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα. «Είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι για τον σχηματισμό μίας ακροδεξιάς κυβέρνησης στην Αυστρία. Αυτό θα μπορούσε να έχει πολύ επικίνδυνες συνέπειες, είναι ένα άλμα στο σκοτάδι που κινδυνεύει να μας οδηγήσει πίσω στις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας μας» τόνισε ο κ. Πιτέλα, προσθέτοντας ότι «πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν τίποτα δεν αποκλείεται -ούτε κυρώσεις ούτε διαδικασίες παράβασης- εάν απειληθούν βασικές αξίες της ΕΕ».

Γερμανία: Συνεργασία στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών

Η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ από την πλευρά της δήλωσε το μεσημέρι, διά του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ, ότι είναι έτοιμη «για μια συνεργασία στενή και σε πνεύμα εμπιστοσύνης με αυτή τη γειτονική χώρα, την χώρα – εταίρο, την φίλη χώρα Αυστρία».

«Έχουμε μια αυστριακή κυβέρνηση η οποία ορκίστηκε μόλις πριν από 20΄και τώρα θα ξεκινήσουμε την συνεργασία μας», απάντησε ο κ. Ζάιμπερτ σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με την συμμετοχή του κόμματος FPÖ στην κυβέρνηση, διευκρίνισε ωστόσο ότι η διάθεση του Βερολίνου να συνεργαστεί με την αυστριακή κυβέρνηση είναι αυτονόητο ότι «ισχύει πάντα στην βάση των αξιών που ισχύουν στην Ευρώπη και τις οποίες κι εμείς έχουμε ως θεμέλιο της δικής μας πολιτικής ζωής».

Ιταλία: Η ακροδεξία συμμετοχή στην κυβέρνηση δεν είναι ποτέ καλό νέο

«Δεν είναι ποτέ καλό νέο, όταν ένα ακροδεξιό κόμμα συμμετέχει στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Σαντρο Κοτζι, υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας, ενώ ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, κάλεσε σε επαγρύπνηση τους δημοκράτες στην Ευρώπη λέγοντας πως θα πρέπει να έχουν το νου τους στην κυβέρνηση που αναλαμβάνει καθήκοντα στην Αυστρία.

Η Γαλλία συγχαίρει τον Κουρτς

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί σχετικά με τη συνεργασία με έναν υπουργό Εξωτερικών ή τις υπηρεσίες ασφαλείας που υπόκεινται στον έλεγχο ακροδεξιών υπουργών, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Ζιορζινί επιχείρησε να αποφύγει να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα.

«Η Γαλλία συγχαίρει τον κ. Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο νέος καγκελάριος έχει, σε πολλές περιπτώσεις, επιβεβαίωσει την προσήλωσή του στις ευρωπαϊκές αξίες και στο ευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο λαμβάνεται υπόψη από το κυβερνητικό του πρόγραμμα» τόνισε ο Ζιορζινί.

«Υπό αυτό το πνεύμα θέλουμε να δεσμευτούμε σε διάλογο με την κυβέρνησή του.». «Τρεις ακροδεξιοί υπουργοί σε νευραλγικές θέσεις στην Αυστρία. Τι περιμένουν οι Ευρωπαίοι Δημοκράτες προκειμένου να αντιδράσουν;» τόνισε ωστόσο από την πλευρά του ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό στο Twitter.

ΟΗΕ: Επικίνδυνη εξέλιξη

Η συμμετοχή της ακροδεξιάς στο νέο κυβερνητικό συνασπισμό της Αυστρίας συνιστά μια «επικίνδυνη εξέλιξη» δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής αρμόδιος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την «εκμετάλλευση του φόβου» στην Ευρώπη.

«Ανησυχώ πολύ» δήλωσε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, όπου επέκρινε τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ότι συντάχθηκε με ακραίες θέσεις, ιδίως στο θέμα της μετανάστευσης, προκειμένου να ανέλθει στην εξουσία, γεγονός που συνιστά μια «επικίνδυνη εξέλιξη (…) στην πολιτική στην Ευρώπη».

Ισραηλίτικη Κοινότητα: Ιδιαίτερα ανησυχητικό

Αποστέλλοντας το απόγευμα τα συγχαρητήρια του προς τον νέο καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Θρησκευτικής Κοινότητας Όσκαρ Ντόιτς εκφράζει ταυτόχρονα τις ανησυχίες του για την ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης από ένα «δεξιό λαϊκιστικό μέχρι ακροδεξιό κόμμα».

Ως «ιδιαίτερα ανησυχητικό» ο ίδιος θεωρεί το γεγονός ότι ακριβώς αυτό το κόμμα αναλαμβάνει τώρα την πολιτική ευθύνη, τόσο για την αστυνομία όσο και για τις μυστικές υπηρεσίες, όπως επίσης και για τον Ομοσπονδιακό Στρατό.

Σύμφωνα με τον Όσκαρ Ντόιτς, όχι μόνον η Εβραϊκή Κοινότητα, αλλά όλοι οι δημοκράτες έχουν «την ηθική και ιστορική υποχρέωση, να επισημάνουν τους κινδύνους εθνικιστικής πολιτικής, και να παραμείνουν σε επαγρύπνηση».

Ο ίδιος σημειώνει πως μετά την ορκωμοσία της ενώπιον του ομοσπονδιακού προέδρου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση σχηματίστηκε δημοκρατικά και σύμφωνα με το Σύνταγμα, ωστόσο «δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί ομαλότητα η ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης από ένα δεξιό λαϊκιστικό έως ακροδεξιό κόμμα, του οποίου οι εκπρόσωποι είχαν συνεχώς δυσκολίες να διαχωρίσουν τη θέση τους από τον εθνικοσοσιαλισμό και οι οποίοι υποδαύλιζαν το μίσος εναντίον ανθρώπων άλλων πολιτισμών και θρησκειών».

Από πλευράς του ο νέος καγκελάριος «’κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου προκειμένου να καθησυχάσει τους εταίρους της ότι η χώρα θα παραμείνει σταθερά φιλοευρωπαϊκή’» γράφει το Politico τονίζοντας πως ο Κουρτς, ο οποίος είναι ο νεότερος ηγέτης στην Ευρώπη, ανέφερε ότι τα δύο κόμματα που θα σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας θέλουν να συνδράμουν ενεργά στη διαμόρφωση της Ευρώπης.

Ταυτοχρόνως ωστόσο ο Κουρτς φρόντισε να καταστήσει από νωρίς γνωστή τη θέση του για τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις στις μετεγκαταστάσεις προσφύγων υιοθετώντας πλήρως την άποψη Tουσκ περί αναποτελεσματικότητάς τους. «Θα προσπαθήσω να αλλάξει αυτή η δυσλειτουργική προσφυγική πολιτική», συμπλήρωσε.

Η Αυστρία αναλαμβάνει την κυλιόμενη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ‪την 1η‬ ‪Ιουλίου 2018‬. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της αναμένεται πως θα πραγματοποιήσει μία Σύνοδο Κορυφής με θέμα τη μετανάστευση και θα προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις Δύσης – Ρωσίας. Η στάση της Βιέννης απέναντι στην Τουρκία μάλλον θα παραμείνει αμετάβλητη και αντιτιθέμενη σε ενδεχόμενη ένταξη της χώρας στην ΕΕ.