Ο Αυστριακός ηγέτης Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ετοιμάζεται να γίνει πρωθυπουργός, δήλωσε σήμερα ότι συμμερίζεται τον σκεπτικισμό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ όσον αφορά τις ποσοστώσεις των προσφύγων οι οποίες, όπως σχολίασε, «δεν έχουν λειτουργήσει».

Ο επικεφαλής των συντηρητικών της Αυστρίας (OVP), νικητής των βουλευτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου, εκτιμά πως ο Ντόναλντ Τουσκ «έχει δίκιο να λέει πως οι αναγκαστικές ποσοστώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λειτούργησαν».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρακτορείου ειδήσεων APA, ο Κουρτς πρόσθεσε πως προτίθεται να «ζητήσει μια αλλαγή αυτής της λανθασμένης μεταναστευτικής πολιτικής», εκτιμώντας πως «μια αλλαγή του συστήματος είναι απαραίτητη».

Οι επιφυλάξεις που εξέφρασε ο Ντόναλντ Τουσκ για τον μηχανισμό των αναγκαστικών «ποσοστώσεων» κατανομής των προσφύγων μεταξύ των χωρών της ΕΕ προκαλεί από την Τετάρτη πολεμική. Ο Τουσκ δήλωσε πως η διαμάχη μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων για το θέμα «αποδείχθηκε πολύ συγκρουσιακή», απαιτώντας μία «δυσανάλογη» κατανάλωση ενέργειας, με το μέτρο να αποβαίνει εντέλει «αναποτελεσματικό».

Η θέση του Τουσκ προκαλεί διαφορετικές αντιδράσεις μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να τη χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» και να υποστηρίζει ότι «υπονομεύει έναν από τους πυλώνες του ευρωπαϊκού σχεδίου, της αρχής της αλληλεγγύης».

Αντίθετα, άλλες χώρες όπως η Ουγγαρία που μάχεται κατά της αρχής των ποσοστώσεων, εξέφρασε την ικανοποίησή της από την αλλαγή κατεύθυνσης του Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, 31 ετών, και το συντηρητικό κόμμα του, ετοιμάζονται για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το κόμμα της άκρας δεξιάς που ήρθε τρίτο στις βουλευτικές εκλογές. Η κυβερνητική συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί ακόμη και αύριο.

Η σθεναρότητα στο θέμα της πολιτικής για τη μετανάστευση είναι ένα από τα βασικά θέματα στα οποία συμφωνούν τα δύο κόμματα. Ο Κουρτς περηφανεύεται ότι ήταν ένας από τους πρωτοπόρους του κλεισίματος της διαδρομής των Βαλκανίων το 2016.

Ο μελλοντικός καγκελάριος διαβεβαίωσε, εξάλλου, πως η κυβέρνησή του έχει «έναν ισχυρό ευρωπαϊκό προσανατολισμό», εκφράζοντας ταυτόχρονα επιφυλάξεις για μια υπέρμετρη παραχώρηση κυριαρχίας.

Η Αυστρία, όπου μέχρι τώρα κυβερνούσε ένας κεντρώος συνασπισμός ανάμεσα στους συντηρητικούς και τους σοσιαλδημοκράτες, υποστήριξε τον μηχανισμό των ποσοστώσεων που υιοθετήθηκε στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης, αλλά στην πραγματικότητα έχει δεχθεί ελάχιστους πρόσφυγες. Αντίθετα, η χώρα δέχθηκε χιλιάδες αιτήσεις ασύλου από το 2015.

Το μεταναστευτικό περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της διήμερης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που ξεκίνησε χθες στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συζητηθεί επίσης το Brexit και η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.