Εκείνος, ο Ντένιζ Γιουτζέλ, συμπλήρωσε 300 ημέρες στη φυλακή κρατούμενος της κυβέρνησης Ερντογάν με την κατηγορία της προπαγάνδας υπέρ της τρομοκρατίας. Και η εφημερίδα του, η γερμανική «Ντι Βελτ», βρήκε έναν πραγματικά συγκινητικό τρόπο για να τον τιμήσει, ζητώντας ακόμη μια φορά την απελεύθερωσή του: κάθε ζυγή σελίδα του φύλλου του Σαββάτου αποτελεί τμήμα της κάτοψης του κελιού του στις φυλακές της Σηλυβρίας, στην Κωνσταντινούπολη. Εάν ενώσει κανείς τις σελίδες μεταξύ τους, σχηματίζει το κελί τού τουρκικής καταγωγής γερμανού ανταποκριτή στις φυσικές του διαστάσεις: 12,95 τετραγωνικά μέτρα.

«Εδώ δεν είμαστε σε μια σειρά του Netflix, είμαστε ανάμεσα σε δεσμοφύλακες» γράφει ο ίδιος στην εφημερίδα του. Κι αυτό το «εδώ» είναι το κελί με διαστάσεις 4,18Χ3,10. Σε αυτό το κελί ζει και γράφει ο Γιουτζέλ, ένας από τους τελευταίους ξένους ανταποκριτές που έχουν απομείνει πλέον στην Τουρκία. Οι ανταποκρίσεις του στην «Ντι Βελτ» θεωρήθηκαν από τις τουρκικές Αρχές «προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας». Κι έτσι ο ανταποκριτής κατέληξε στη φυλακή στις 14 του περασμένου Φεβρουαρίου όπου και παραμένει παρά τις διαμαρτυρίες της γερμανικής κυβέρνησης και των δημοσιογραφικών ενώσεων.

Στην κάτοψη του κελιού έχουν αποτυπωθεί τα πάντα –το κρεβάτι, η τουαλέτα, το κουζινάκι, μια μικρή ντουλάπα, ένα τραπεζάκι. Κανένας φυσικά δεν έχει επισκεφθεί το κελί τύπου F

όπου κρατείται ο Ντένιζ Γιουτζέλ. Ηταν ο ίδιος ο ανταποκριτής που σκιτσάρισε σε ένα σκαρίφημα τη διάταξη των αντικειμένων για να το δώσει στη συνέχεια στους δικηγόρους του, οι οποίοι με τη σειρά τους το έστειλαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα γραφεία της «Ντι Βελτ» στο Βερολίνο. Και οι διαστάσεις; Δεδομένου ότι το μέτρο απαγορεύεται, ο Γιουτζέλ χρησιμοποίησε ως μονάδα μέτρησης μια σελίδα της εφημερίδας «Χουριέτ», η ανάγνωση της οποίας επιτρέπεται. Το μήκος της σελίδας είχε μετρήσει η σύζυγος του δημοσιογράφου, Ντιλέκ, ενώ τον σχεδιασμό στη συνέχεια ανέλαβαν 15 σχεδιαστές και γραφίστες οι οποίοι, μας πληροφορεί η γερμανική εφημερίδα, εργάστηκαν συνολικά 220 ώρες.

Η «Ντι Βελτ» συνόδευσε την κάτοψη με επιστολές που έγραψε ο Ντένιζ Γιουτζέλ. «Χαιρετώ την εφημερίδα, τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες. Πρέπει κανείς να τιμά τις γιορτές όπως μπορεί. Κι εγώ γιορτάζω σήμερα με την υπέροχη γυναίκα μου, την Ντιλέκ, τη φανταστική αδελφή μου, Ιλκάι, τους γονείς μου, τα ανίψια μου, τους δικηγόρους μου φίλους και συναδέλφους. Γιορτάζω την 300ή ημέρα της κράτησής μου. Εντάξει, δεν είμαστε ακριβώς «μαζί». Αυτοί είναι στην Κωνσταντινούπολη, το Βερολίνο και αλλού, εγώ στη φυλακή υψίστης ασφαλείας νούμερο 9 της Σηλυβρίας».

Τουλάχιστον ο Ντένιζ Γιουτζέλ δεν είναι πια στην απομόνωση. Από την άλλη, παραμένει ένας από τους 170 δημοσιογράφους που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές. Κάνοντας την Τουρκία τη «μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο».