Την αναστολή της παραίτησης του από την πρωθυπουργία του Λιβάνου ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Σάαντ αλ-Χαρίρι ανταποκρινόμενος στο αίτημα του προέδρου της χώρας Μισέλ Αούν που ζήτησε να δοθεί περιθώριο στον διάλογο.

«Υπέβαλα σήμερα την παραίτησή μου στον πρόεδρο Αούν και εκείνος μου ζήτησε να περιμένω για να υπάρξει περαιτέρω διάλογος για τους λόγους (για τους οποίους υποβλήθηκε) και για το πολιτικό υπόβαθρο και ανταποκρίθηκα», δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Σάαντ αλ-Χαρίρι.

Αφού προκάλεσε σοκ στον Λίβανο στις 4 Νοεμβρίου ανακοινώνοντας ότι παραιτείται, ο Χαρίρι επέστεψε στη χώρα του την Τρίτη το βράδυ για να συμμετάσχει σήμερα στους εορτασμούς για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, που παραδοσιακά γιορτάζονται με στρατιωτική παρέλαση στη Βηρυτό και μια δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο.

Το κόμμα του έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν έξω από το σπίτι του Χαρίρι στο κέντρο της λιβανέζικης πρωτεύουσας στις 13:00.

Η παραίτησή του έχει δώσει τροφή σε πολλές εικασίες. Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει το Ριάντ ότι κρατά τον Χαρίρι «όμηρο», κάτι που αργότερα διέψευσε η Σαουδική Αραβία, αλλά και ο ίδιος.

Η παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου θεωρήθηκε γρήγορα ως μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, που τον στηρίζει, και του Ιράν, που στηρίζει τη Χεζμπολάχ.

Όταν ανακοίνωσε την παραίτησή του ο Χαρίρι κατήγγειλε την παρέμβαση της Χεζμπολάχ και του Ιράν στις υποθέσεις του Λιβάνου και στις περιφερειακές συγκρούσεις, κυρίως στην Υεμένη και τη Συρία.

Η Χεζμπολάχ είναι το μοναδικό κίνημα στον Λίβανο που δεν έχει καταθέσει τα όπλα μετά τον εμφύλιο στη χώρα (1975-1990), κάτι που διχάζει τους Λιβανέζους.

Ο Χαρίρι είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως πάρει πίσω την παραίτησή του, υπό τον όρο ότι η χώρα θα κρατήσει αποστάσεις από τις περιφερειακές συγκρούσεις, την ώρα που η Χεζμπολάχ μάχεται στο πλευρό του συριακού στρατού.

«Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο, σε κάθε συζήτηση στη χώρα», απάντησε ο επικεφαλής της οργάνωσης Χασάν Νασράλα.

Στην ομιλία του πριν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας ο Αούν κάλεσε τους Λιβανέζους να επιδείξουν «ενότητα» και να αποφύγουν τις διαμάχες. Κάτι τέτοιο «θα προκαλούσε πλήρη καταστροφή, από την οποία δεν θα γλιτώσει κανείς», τόνισε.