Τέσσερις εβδομάδες διερευνητικών διαβουλεύσεων δεν ήταν αρκετές για να ξεκαθαριστεί το μέλλον της «Τζαμάικας». Το προοίμιο της προγραμματικής συμφωνίας για τον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανικής Ενωσης, Φιλελευθέρων και Πρασίνων έχει γραφεί εδώ και ημέρες, αλλά και η χθεσινή διορία για συμφωνία μέχρι τις 7 το βράδυ ώρα Ελλάδας εξέπνευσε χωρίς αποτέλεσμα.

Η συνέχιση της διαπραγμάτευσης δείχνει ότι δεν είχε χαθεί κάθε ελπίδα για συμφωνία, μολονότι και ο χθεσινός, τελευταίος γύρος της διαβουλεύσεων ξεκίνησε με καβγά. Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ έφτασε το μεσημέρι στην αντιπροσωπεία της Βάδης-Βυρτεμβέργης που φιλοξενούσε τις διαπραγματεύσεις έχοντας επιδεικτικά στα χέρια την κυριακάτικη «Μπιλντ» με τη συνέντευξη του Πράσινου Γιούργκεν Τριτίν που είχε εξοργίσει Φιλελεύθερους και Χριστιανοκοινωνιστές.

«Εχουμε μετακινηθεί σε πολλά σημεία, εξαντλήσαμε τα όριά μας», είπε στη συνέντευξή του ο Τριτίν. Το επιβεβαίωσαν και οι διαδηλωτές που υποδέχτηκαν τον πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και ιδρυτικό μέλος των Πρασίνων με σφυρίγματα και αποδοκιμασίες για τις υποχωρήσεις στα δύο θέματα που είναι ιερές αγελάδες των Πρασίνων: το Προσφυγικό και το κλίμα. Στο θέμα των προσφύγων οι Πράσινοι δέχονται και μία διατύπωση για 200.000 πρόσφυγες τον χρόνο ως «ανοιχτό πλαίσιο» αλλά οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας CSU επιμένουν στο νούμερο αυτό ως ανελαστικό, ετήσιο ανώτατο όριο. Ετσι θεωρούν ότι θα σταματήσουν τις διαρροές προς το ακροδεξιό AfD. Κόκκινη γραμμή για τους Πράσινους είναι επίσης και η απαίτηση τoυ CSU να παραταθεί και μετά το 2018 η σημερινή απαγόρευση έλευσης στη Γερμανία για τα άτομα που χρήζουν «δευτερογενούς προστασίας», δηλαδή τα μέλη οικογενειών προσφύγων που πήραν ήδη άσυλο στη Γερμανία. Για το κλίμα η Γερμανία πρέπει να μειώσει κατά 90 εκατ. τόνους τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Με τη συμβιβαστική πρόταση της Μέρκελ εξοικονομούνται 40 εκατ. τόνοι, υπολόγισε ο Τριτίν, αλλά μένουν άλλα 50 εκατ. τόνοι που πρέπει να καλυφθούν. «Δεν θέλουμε έναν κυβερνητικό συνασπισμό που θα έχει την πρώτη κρίση τον Μάρτιο, τη δεύτερη τον Απρίλιο και το αργότερο σε ένα χρόνο θα πάμε σε νέες εκλογές», είπε ο Πράσινος Τριτίν.

Οι λεπτομέρειες απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον τελικό στόχο, την «Τζαμάικα», και να οδηγήσουν τη Γερμανία σε νέες εκλογές. Θα είναι και η μόνη διέξοδος, καθώς οπρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς και η κοινοβουλευτική ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες απέκλεισαν και χθες κατηγορηματικά τη συμμετοχή του SPD σε νέα κυβέρνηση Μέρκελ.