Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ αλ-Χαρίρι επιβεβαίωσε το Σάββατο στο Παρίσι ότι θα μεταβεί στη Βηρυτό για την επέτειο της εθνικής ανεξαρτησίας, στις 22 Νοεμβρίου, και ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει από εκεί για την πολιτική κατάσταση.

Ο Χαρίρι ευχαρίστησε επίσης τη Γαλλία και τον πρόεδρό της Εμανουέλ Μακρόν «για την υποστήριξή του», έπειτα από μια συνάντηση και ένα γεύμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων, μερικές ώρες μετά την άφιξή του προερχόμενος από το Ριάντ.

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την υποστήριξή του. Απέδειξε μια αδιάψευστη φιλία και δεν θα το ξεχάσω ποτέ», δήλωσε κατά την έξοδό του από το προεδρικό μέγαρο. «Η Γαλλία έδειξε ακόμη μια φορά το μεγαλείο του ρόλου της στον κόσμο και στην περιοχή. Αποδεικνύει την αφοσίωσή της στον Λίβανο και στη σταθερότητά του», πρόσθεσε.

«Θα πάω στη Βηρυτό τις ερχόμενες ημέρες. Θα συμμετάσχω στους εορτασμούς για την ανεξαρτησία μας και από εκεί θα γνωστοποιήσω τη θέση μου για όλα τα θέματα αφού συναντηθώ με τον πρόεδρο Μισέλ Αούν.»

Ο Μακρόν δεν έκανε δηλώσεις αφού συνόδευσε, μαζί με τη σύζυγό του Μπριζίτ, τον Χαρίρι, τη σύζυγό του και τον μεγαλύτερο γιο τους στην κορυφή των σκαλιών του προεδρικού μεγάρου όπου έλαβαν θέση για τους φωτογράφους.

Ο γάλλος πρόεδρος κάλεσε στο Παρίσι τον Χαρίρι και την οικογένειά του «για μερικές ημέρες ή μερικές εβδομάδες», στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης στο αδιέξοδο που προκλήθηκε από την ξαφνική ανακοίνωση της παραίτησής του από την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, στις 4 Νοεμβρίου.

Προτού υποδεχθεί τον Χαρίρι, ο Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν, ο οποίος τον «ευχαρίστησε για τις ενέργειες της Γαλλίας υπέρ του Λιβάνου», ανέφερε η γαλλική προεδρία.

Ο Αούν επιβεβαίωσε επίσης πως ο Σάαντ Αλ Χαρίρι «θα βρίσκεται στη Βηρυτό στις 22 Νοεμβρίου για την επέτειο της ανεξαρτησίας», όπως είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα η προεδρία.

Ο Μακρόν δήλωσε την Παρασκευή πως πρόκειται για μια «φιλική πρόσκληση για συζήτηση μαζί του και υποδοχή του πρωθυπουργού μιας φίλης χώρας». Διευκρίνισε πως ο Χαρίρι θα γινόταν δεκτός στο προεδρικό μέγαρο «ως πρωθυπουργός» του Λιβάνου, γιατί «η παραίτησή του δεν αναγνωρίζεται στη χώρα του, εφόσον δεν έχει υποβληθεί».

Κάτοχος της σαουδαραβικής υπηκοότητας ο Χαρίρι επικαλέστηκε, προκειμένου να δικαιολογήσει την παραίτησή του, «έλεγχο» της Χεζμπολάχ -μέλος της κυβέρνησης και την οποία υποστηρίζει το Ιράν- στην πολιτική ζωή του Λιβάνου και φόβους για τη ζωή του.