Για την ανάγκη άσκησης μέγιστης πίεσης στη Βόρεια Κορέα, μίλησε σε δηλώσεις του ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, συμφωνόντας με τον αμερικανό πρόεδροΝτόναλντ Τραμπ για τον μεγαλύτερο ρόλο που πρέπει να παίξει η Κίνα, με στόχο την εγκατάλειψη από την Πιονγιάνγκ του πυρηνικού και του πυραυλικού προγράμματος που διαθέτει.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, την Δευτέρα, ο Άμπε είπε ότι η Ιαπωνία υποστηρίζει την θέση του Τραμπ, σύμφωνα με την οποία, όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές στην αντιμετώπιση του προβλήματος με την Βόρεια Κορέα.

«Υποστηρίζουμε πάντα την πολιτική του Τραμπ, σύμφωνα με την οποία βρίσκονται στο τραπέζι όλες οι επιλογές» για την αντιμετώπιση της ταχείας ανάπτυξης του πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, τόνισε ο Άμπε.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης ότι η χώρα του θα καταρρίψει τους βορειοκορεατικούς πυραύλους, «αν είναι απαραίτητο», ενώ τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του εκτίμησε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας αποτελεί «απειλή για τον πολιτισμένο κόσμο» και επανέλαβε ότι έχει περάσει ο καιρός της «στρατηγικής υπομονής».

«Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η ρητορική μου είναι σκληρή, αλλά κοιτάξτε τι συνέβη με την πιο ήπια ρητορική των τελευταίων 25 ετών», δήλωσε ο Τραμπ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε από το Τόκιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε την Κυριακή από την Ιαπωνία μια μακρά περιοδεία στην Ασία, στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της Βόρειας Κορέας.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι το Τόκιο θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία 35 εταιρειών και οντοτήτων της Βόρειας Κορέας, επιβάλλοντας επιπλέον κυρώσεις στην Πιονγκγιάνγκ.«Θα αποφασίσουμε αύριο να παγώσουμε τα περιουσιακά στοιχεία 35 οργανισμών και οντοτήτων της Βόρειας Κορέας», ένα επιπλέον μέτρο προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα των Ιαπώνων που έχουν απαχθεί από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και για να αντιμετωπιστούν το βαλλιστικό και πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ, εξήγησε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται στο Τόκιο, κατά την δεύτερη ημέρα της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ασία, με κυρίαρχα θέματα, την Βόρεια Κορέα, αλλά και το εμπόριο.