Η μέρα ξεκίνησε δυσοίωνα. Γύρω στις 6:30 χθες το πρωί, ένας 39χρονος που περιγράφηκε εκ των υστέρων ως «περιθωριακός» επιτέθηκε με μαχαίρι σε γάλλο στρατιώτη που περιπολούσε στον σταθμό Châtelet του Μετρό στο Παρίσι φωνάζοντας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κάτι για τον Αλλάχ. Ο στρατιώτης κατάφερε να τον αφοπλίσει, κανείς δεν τραυματίστηκε. Ηταν όμως η έβδομη επίθεση εναντίον στρατιωτών που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Sentinelle» για τη περιφρούρηση των ευαίσθητων σημείων της γαλλικής επικράτειας μετά τις τζιχαντιστικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου του 2015 με τους 130 νεκρούς στο Παρίσι. Και περίπου τρεις ώρες αργότερα έφτασε η πρώτη έκτακτη είδηση από το Λονδίνο: έκρηξη σε σταθμό του Μετρό. Η πέμπτη τρομοκρατική επίθεση που βιώνει η Βρετανία από τις αρχές του έτους.

Ήταν περίπου 8:20 το πρωί, ώρα αιχμής. Ο οδηγός του συρμού της District Line, με κατεύθυνση το κεντρικό Λονδίνο, είχε μόλις αποβιβάσει και επιβιβάσει κόσμο στον σταθμό Parsons Green. «Άκουσα ένα δυνατό μπαμ, είδα καπνό και φλόγες να υψώνονται», δήλωσε η Γκίλιαν Γουίξλι, που καθόταν λίγες θέσεις μακριά από το σημείο που σημειώθηκε η έκρηξη, στο τελευταίο βαγόνι του συρμού. «Συνέβησαν όλα πολύ γρήγορα. Ο κόσμος άρχισε να τρέχει προς την έξοδο. Επικράτησε πανικός, χάος. Πολλοί ποδοπατήθηκαν», πρόσθεσε. «Είχα μόλις επιβιβαστεί στον συρμό όταν έγινε η έκρηξη, στεκόμουν λίγα μέτρα μακριά», δήλωσε ο Ρόρι Ρίγκνεϊ. «Ακούστηκε αρχικά σαν να σπάει κάτι, έπειτα άκουσα μία κραυγή και σκέφτηκα «κάποιος τσακωμός». Επειτα είδα την μπάλα της φωτιάς να έρχεται προς το μέρος μου. Υπήρχε μια μυρωδιά σαν από πυροσβεστήρα, και κάτι σαν αφρός στο πάτωμα. Οι πόρτες ήταν ακόμα ανοιχτές, πήδηξα έξω λοιπόν και άρχισα να τρέχω».

Στην πραγματικότητα, είχε μόλις εκραγεί (μερικώς, σύμφωνα με την αστυνομία) ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός. Οι φωτογραφίες που ανέβηκαν σύντομα στο twitter αποκάλυπταν ακριβώς περί τίνος επρόκειτο: ένας άσπρος πλαστικός κουβάς, σαν αυτούς που χρησιμοποιούνται στις οικοδομικές εργασίες, τοποθετημένος μέσα σε μία ειδική σακούλα ψύξης από σουπερμάρκετ, με καλώδια να ξεπροβάλλουν και φλόγες να βγαίνουν ακόμα. Συνολικά 23 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε τέσσερα νοσοκομεία του Λονδίνου, κανείς από αυτούς σοβαρά τραυματισμένος, οι περισσότεροι με εγκαύματα στο πρόσωπο ή άλλα σημεία του σώματος, κάποιοι με τραύματα λόγω της πανικόβλητης προσπάθειας των επιβατών να απομακρυνθούν. Μεταξύ των τραυματιών φέρεται να υπάρχουν και παιδιά, που βρίσκονταν καθ’ οδόν για το σχολείο τους. «Ηταν ο σώζων εαυτόν σωθήτω, κόσμος πανικόβλητος, ποδοπατούσε ο ένας τον άλλο. Είδα μια κυρία με σοβαρά εγκαύματα στα πόδια, ήταν σοκαριστικό», δήλωσε άλλος αυτόπτης μάρτυρας.

Η αστυνομία έκανε λόγο αρχικά για «συμβάν που διερευνάται», σύντομα όμως μίλησε για τρομοκρατική ενέργεια. Ο σταθμός εκκενώθηκε, η περιοχή αποκλείστηκε, η κυκλοφορία του Μετρό ανάμεσα στους σταθμούς Ερλς Κορτ και Γουίμπλετον διακόπηκε. Κυκλοφόρησαν φήμες για δεύτερη εκρηκτική συσκευή, για την παρουσία κάποιου άνδρα με μαχαίρι εντός του συρμού. Στα σόσιαλ μήντια διατυπώνονταν φόβοι για μια συντονισμένη επίθεση στο δίκτυο μεταφορών του Λονδίνου: έχουν περάσει 12 χρόνια από την 7η Ιουλίου του 2005, την ημέρα που τέσσερις βρετανοί ισλαμιστές, θιασώτες της Αλ Κάιντα και του Οσάμα Μπιν Λάντεν, εξαπέλυσαν ένα μπαράζ επιθέσεων αυτοκτονίας, σε ώρα αιχμής, στο μετρό και ένα λεωφορείο του Λονδίνου, σκοτώνοντας συνολικά 52 ανθρώπους -αλλά οι μνήμες παραμένουν ζωντανές. Πόσω μάλλον αφού η Βρετανία έχει χτυπηθεί σκληρά από την τρομοκρατία τον τελευταίο χρόνο: τέσσερις επιθέσεις, οι τρεις τζιχαντιστικές, με το ISIS να αναλαμβάνει την ευθύνη.

Τον Μάρτιο, ένας άνδρας χίμηξε με αυτοκίνητο πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα Ουέστμινστερ του Λονδίνου σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους, πριν μαχαιρώσει θανάσιμα έναν αστυνομικό έξω από το Κοινοβούλιο. Ακόμη 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας σε μία συναυλία ποπ στο Μάνστεστερ τον Μάιο και τον επόμενο μήνα, τρεις τζιχαντιστές όρμησαν με φορτηγάκι πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου πριν βαλθούν να μαχαιρώνουν κόσμο στα κοντινά μπαρ και εστιατόρια, σκοτώνοντας συνολικά οκτώ ανθρώπους. Τον ίδιο μήνα, τον Ιούνιο, ένα άλλο φορτηγάκι όρμησε εναντίον μιας ομάδας πιστών μουσουλμάνων κοντά σε τέμενος στο βόρειο Λονδίνο: ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, τα κίνητρα ήταν αυτά τη φορά ακροδεξιά. Το επίπεδο του συναγερμού στη Βρετανία παραμένει στο πορτοκαλί: μία (νέα) επίθεση θεωρείται «πολύ πιθανή».

Η επίθεση στο μετρό αντιμετωπίζεται ως μεμονωμένο συμβάν, έσπευσαν να καθησυχάσουν χθες τον κόσμο οι βρετανικές αρχές, την ώρα που η Τερίζα Μέι συγκαλούσε σύσκεψη τηςεπιτροπήςαντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεωνCobra. «Οπως έχει αποδείξει ξανά και ξανά το Λονδίνο, η τρομοκρατία δεν θα μας εκφοβίσει, δεν θα μας νικήσει», διαβεβαίωσε ο δήμαρχος της πόλης, Σαντίκ Καν. Ενα ανθρωποκυνηγητό βρισκόταν σε εξέλιξη για τον εντοπισμό των δραστών, του ατόμου ή των ατόμων, καταρχήν, που τοποθέτησαν τον μηχανισμό στον συρμό. Αστυνομικοί εξέταζαν τις εικόνες που είχαν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας στο μετρό –στο Λονδίνο υπάρχουν περισσότερες από 500.000 κάμερες παρακολούθησης. Ειδικοί εμπειρογνώμονες εξέταζαν παράλληλα τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, αναζητώντας πληροφορίες από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν και τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάστηκε, ψάχνοντας να μάθουν γιατί δεν πυροδοτήθηκε πλήρως, αν περιελάμβανε χρονοδιακόπτη (όπως μετέδωσε το BBC), αν φτιάχτηκε με βάση οδηγούς που κυκλοφορούν στο Ιντερνετ.

Η έρευνα είχε μόλις ξεκινήσει. Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη προλάβει να βγάλει τα συμπεράσματά του. Μίλησε για «άρρωστους και παράφρονες που βρίσκονταν στα ραντάρ της Σκότλαντ Γιαρντ», χρησιμοποιώντας την επίθεση στο Λονδίνο προκειμένου να προωθήσει την ταξιδιωτική του απαγόρευση εις βάρος μουσουλμάνων και να θριαμβολογήσει γενικότερα για τη στάση του τόσο έναντι των μεταναστών όσο και έναντι του ISIS.