Η μαχητικότητα δεν του λείπει. Ο Μάρτιν Σουλτς το έδειξε και χθες σε μια ομιλία μιας περίπου ώρας σε ένα κοινό 600 ατόμων στα κεντρικά του SPD, στο Βίλι-Μπραντ-Χάους στο Βερολίνο. Παρουσίασε το «σχέδιο δέκα σημείων για το μέλλον», με το οποίο θέλει να πετύχει περισσότερες επενδύσεις, περισσότερη δικαιοσύνη, περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Κυρίως όμως εκείνο που επιδιώκει ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD είναι να υποχρεώσει την αντίπαλό του, τη Χριστιανοδημοκράτισσα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, να βγει σε μια ανοιχτή αντιπαράθεση θέσεων μαζί του. Οσες προσπάθειες κι αν έκανε μέχρι τώρα, δεν τα κατάφερε. Η εικόνα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις είναι δραματική για τους Σοσιαλδημοκράτες, καθηλωμένους στο 20%-25%, την ώρα που οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ αγγίζουν το 40%. Ούτε το προεκλογικό συνέδριο που ενέκρινε παμψηφεί το εκλογικό πρόγραμμα του κόμματος έδωσε ώθηση στον προεκλογικό αγώνα του SPD. Δύο μήνες μένουν στον Σουλτς να ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα. «Θέλω να γίνω καγκελάριος που λύνει προβλήματα» είπε ο Σουλτς χθες, αναλύοντας τους «δέκα στόχους για μια σύγχρονη Γερμανία».

Οσο η Μέρκελ αποφεύγει να μιλά για το μέλλον της χώρας, άλλο τόσο ο Σουλτς θα γίνεται συγκεκριμένος. «Είναι σημαντικό οι πολίτες να έχουν μια πραγματική εναλλακτική. Είμαι βέβαιος ότι η Γερμανία μπορεί περισσότερα» είπε ο Σουλτς. Σε περίπτωση νίκης στις εκλογές, ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος δεσμεύτηκε ότι θα θεσπίσει την «υποχρέωση επενδύσεων» για το Δημόσιο. Στο Σύνταγμα είναι κατοχυρωμένο το λεγόμενο «φρένο χρέους», αλλά δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις επενδύσεις. Ο Σουλτς θέλει να συμπληρωθεί το «φρένο χρέους» με μια πρόβλεψη για «κατώτατο όριο στροφών» για τις επενδύσεις στον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό. «Το κράτος δεν επιτρέπεται να κάνει ανεπίτρεπτα χρέη», είπε ο Σουλτς, «αλλά θα πρέπει να υπάρχουν και δεσμευτικοί στόχοι για τη βελτίωση των δημόσιων υποδομών».

Σκληρή κριτική άσκησε ο Σουλτς στην ευρωπαϊκή πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ και του χριστιανοδημοκράτη υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Με τις επιλογές τους στο Προσφυγικό και τη δημοσιονομική κρίση χωρίς τον συντονισμό με τους εταίρους αποδυνάμωσαν την Ευρώπη, υπογράμμισε ο Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης. «Είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο» ο τρόπος με τον οποίο ασκεί την ευρωπαϊκή της πολιτική η Μέρκελ, είπε ο Σουλτς, κατηγορώντας την καγκελάριο ότι ακολουθεί τη γραμμή: «Εχουμε μεγάλους στόχους για την Ευρώπη, αλλά τι ακριβώς, θα σας το πω μετά τις εκλογές».

Η Μέρκελ αποφεύγει μια «έντιμη δέσμευση για την Ευρώπη». Οι συμφωνίες της καγκελαρίου με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχουν «ημερομηνία λήξης» το «Σχέδιο της Βαυαρίας» των Χριστιανοκοινωνιστών, είπε ο Σουλτς, παραπέμποντας στις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ενωσης.

Στην ευρωπαϊκή πολιτική ο Μάρτιν Σουλτς δίνει «προτεραιότητα στη μάχη κατά του αθέμιτου φορολογικού ντάμπινγκ» μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ. Για το Προσφυγικό θέλει μια «πολιτική αλληλεγγύης» και δίκαιη κατανομή των προσφύγων. Χώρες-μέλη που αρνούνται την αλληλεγγύη σε σημαντικά ζητήματα θα πρέπει να υφίστανται οικονομικές συνέπειες.

Ο οικονομικός σχεδιασμός θα πρέπει να διατυπωθεί ως «σύμφωνο αλληλεγγύης». Η Γερμανία πρέπει «να κάνει περισσότερα για την Ευρώπη και, υπό προϋποθέσεις, να συμβάλει περισσότερο στον κοινοτικό προϋπολογισμό».

Τι είπε
Η Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα το καλοκαίρι του 2015 χωρίς καμία συνεννόηση με τους εταίρους στην ΕΕ.

Ο Σόιμπλε είναι κύριος υπεύθυνος για την επιβολή της 13ης μείωσης των συντάξεων στην Ελλάδα.

Την ώρα που χιλιάδες ελληνικές οικογένειες βυθίζονται ακόμα περισσότερο στη φτώχεια, ο Σόιμπλε καταγράφει μεγάλα κέρδη επιτοκίων.