Η πρώτη επιτυχία της Συνόδου Κορυφής του G20 ήταν η έγκαιρη άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στο ξενοδοχείο για τη συνάντηση με τη Ανγκελα Μέρκελ, σχολίασε ο απεσταλμένος του δεύτερου γερμανικού καναλιού ZDF στο Αμβούργο. Μάλλον θα είναι η μόνη.

Ο αμερικανός πρόεδρος πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψή του στη Γερμανία αφού προηγουμένως πέρασε από την πρωτεύουσα της Πολωνίας. Σαφές μήνυμα ότι προτιμά τη «νέα Ευρώπη» του Πολωνού Γιάροσλαβ Κατσίνσκι κόντρα στην «παλαιά Ευρώπη» της γερμανίδας Μέρκελ. Τη διαίρεση από τον πόλεμο του Ιράκ στον οποίο Γκέρχαρντ Σρέντερ και Ζακ Σιράκ δεν ακολούθησαν τον Τζορτζ Μπους επαναφέρει ο Τραμπ. «Η Αμερική αγαπά την Πολωνία», «ο πολωνικός λαός είναι η ψυχή της Ευρώπης», «Η Πολωνία πάντα θα κερδίζει» είπε ο Τραμπ, θυμίζοντας και επαναλαμβάνοντας ο ίδιος το σύνθημα των καθολικών Πολωνών: «Θέλουμε τον Θεό».

Πιο μακριά δεν θα μπορούσε να είναι από τον αξιακό κώδικα της γερμανίδας καγκελαρίου, την οποία θα συναντούσε σε λίγο. Η Μέρκελ είχε διαγνώσει στα τέλη Μαΐου ότι «παρήλθε εν μέρει η εποχή που οι Ευρωπαίοι μπορούσαν να εμπιστευτούν απόλυτα τους άλλους». Εννοούσε τον Τραμπ. Ο αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε στη Βαρσοβία την προσήλωση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Το χάσμα όμως ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού διευρύνεται. Ενόψει της Συνόδου του Αμβούργου η Μέρκελ πήρε με το μέρος της τους ευρωπαίους ηγέτες του G20. Ωστόσο, στο επιτελείο της καγκελαρίου ήταν μέχρι τέλους άγνωστο τι σκοπεύει να κάνει ο ούτως ή άλλως αστάθμητος Τραμπ. Δεδομένη ήταν η διαφωνία στα μεγάλα θέματα όπως η ελευθερία του παγκόσμιου εμπορίου και η προστασία του περιβάλλοντος. Και στα δύο η Μέρκελ βρήκε απροσδόκητους συμμάχους: τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ που μεταλλάσσεται σε υπέρμαχο του ελεύθερου εμπορίου και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που δηλώνει συστράτευση στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στη συνάντηση με τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις «εκπροσωπώ τα γερμανικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα» είπε η Μέρκελ, η οποία υποσχέθηκε ότι θα κάνει «τα πάντα για να βρεθούν συμβιβασμοί και να δοθούν απαντήσεις που είναι σημαντικές για τη διαμόρφωση της παγκοσμιοποίησης». Για τη διάσταση που υπάρχει, η Μέρκελ φθάνοντας χθες στο Αμβούργο ανέφερε ότι «δεν θα επικαλυφθεί, αλλά θα κατονομαστεί, διότι υπάρχουν διαφορετικές γνώμες.

Κατά πάσα πιθανότητα, οι συσχετισμοί για τη Συνθήκη του Παρισιού περί κλιματικής αλλαγής θα είναι 19 προς έναν. Για να αποτραπεί το πλήρες φιάσκο η γερμανική προεδρία συμπεριέλαβε στην ατζέντα του Αμβούργου και θέματα στα οποία θα συμφωνήσει ο Τραμπ, όπως η αντιμετώπιση των επιδημιών και το σχέδιο δράσης για την Αφρική.

Ο Ταγίπ Ερντογάν μετέβη στη Σύνοδο του G20 στο Αμβούργο εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά της Γερμανίας, την οποία κάλεσε να άρει την απαγόρευση να μιλήσει σε συγκέντρωση οπαδών του επί γερμανικού εδάφους. «Η Γερμανία αυτοκτονεί» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Ντι Τσάιτ» και η κυβέρνηση πρέπει να «διορθώσει αυτό το λάθος», διότι «δεν μπορεί να με φιμώνουν».

Η γερμανική κυβέρνηση δεν επιτρέπει στον Ερντογάν να μιλήσει σε οπαδούς του επικαλούμενη το συγκρουσιακό κλίμα που επικρατεί αυτό το διάστημα μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας. Απαγόρευσε όλες τις συγκεντρώσεις και ομιλίες ξένων ηγετών χωρών εκτός ΕΕ για το διάστημα των μηνών μέχρι τις παγγερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο Μάρτιν Σουλτς, Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος, ζήτησε τη διασύνδεση του G20 με τα Ηνωμένα Εθνη. «Χωρίς ειρήνη και δικαιοσύνη όλα είναι τίποτα» είναι ο τίτλος κειμένου θέσεων που παρουσίασε ο Σουλτς σε συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Ελπίζω ότι αυτή Σύνοδος Κορυφής θα καταλάβει πως η αυτονόμηση των αγορών, ο διχασμός και οι αλληλοδιαμάχες δεν μπορεί να είναι η πολιτική του 21ου αιώνα».

Η γερμανική προεδρία του G20 ήταν ιδανική ευκαιρία για τη Μέρκελ να ανοίξει τον προεκλογικό αγώνα για την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία ανάμεσα στους ηγέτες των 20 ισχυρότερων κρατών του κόσμου λύνοντας τα προβλήματα του πλανήτη. Το Αμβούργο, η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Γερμανίας, δεν επελέγη τυχαία. Η γερμανική προεδρία ήθελε να δείξει ότι μπορεί να διοργανώσει τη συνάντηση των ηγετών σε ένα αστικό κέντρο, μέσα στον κόσμο και όχι σε απρόσιτες βουνοκορφές και απλησίαστα νησιά. Οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι θεμιτές. Περίπου 100.000 άτομα διαδήλωσαν χθες γύρω από τον χώρο των συναντήσεων. Η αστυνομία είχε λάβει αυστηρά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις αναμενόμενες συγκρούσεις με τους 8.000 διαδηλωτές του «μαύρου μπλοκ», του αναρχοαυτόνομου χώρου, που ενισχύθηκαν και από διαδηλωτές γειτονικών χωρών.