Χρήση πλαστικών σφαιρών έκανε την Κυριακή η τουρκική Αστυνομία στην προσπάθειά της να εμποδίσει πλήθος πολιτών να λάβουν μέρος στην ετήσια πορεία Gay Pride στην πλατεία Ταξίμ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης.

Οι τουρκικές αρχές είχαν απαγορεύσει το Σάββατο τη διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Η Αστυνομία άνοιξε πυρ με πλαστικές σφαίρες εναντίον ομάδας διαδηλωτών -περίπου 40 ατόμων- μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ολιγομελείς ομάδες είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία για να συμμετάσχουν στην Πορεία Υπερηφάνειας των ΛΟΑΔ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, διεμφυλικοί), αψηφώντας την απαγόρευση των αρχών.

Οι αστυνομικοί, που ήταν περισσότεροι από τους συμμετέχοντες, συνέλαβαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα.

Οι διοργανωτές τουGay Prideεπανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να πραγματοποιήσουν τη διαδήλωση, που απαγορεύτηκε για τρίτη συνεχή χρονιά και που φέτος συνέπεσε με την πρώτη ημέρα της εορτής για το τέλος της νηστείας του ραμαζανιού.

Καθώς συντηρητικές κι ακροδεξιές οργανώσεις διατύπωσαν απειλές, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι απαγορεύουν τη διαδήλωση με στόχο την τήρηση «της δημόσιας τάξης» και την «ασφάλεια των τουριστών».

Ως απάντηση, οι οργανωτές γνωστοποίησαν την Κυριακή ότι δεν εγκαταλείπουν τα σχέδιά τους. Οπως ανέφεραν,«δεν φοβόμαστε, βρισκόμαστε εκεί, δεν θα αλλάξουμε. Εσείς φοβάστε, εσείς θα αλλάξετε και εσείς θα το συνηθίσετε».

Πριν από την πορεία στην πλατεία Ταξίμ, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή, αποκλείοντας την πρόσβαση από πολλά σημεία, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.