Ελεύθερος σκοπευτής των ειδικών δυνάμεων του Καναδά πυροβόλησε και σκότωσε μαχητή του Ισλαμικού Κράτους από απόσταση 3.540 μέτρων, τον περασμένο μήνα στο Ιράκ.

Στρατιωτικές πηγές δήλωσαν στην εφημερίδα Globe and Mail ότι ο σκοπευτής είναι μέλος της επίλεκτης δύναμης Joint Task Force 2 και πραγματοποίησε τη βολή από πολυώροφο κτίριο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η σφαίρα χρειάστηκε δέκα δευτερόλεπτα για να πλήξει τον στόχο.

Ο διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων επιβεβαίωσε στο BBC πως ο ελεύθερος σκοπευτής «χτύπησε τον στόχο» από αυτήν την απόσταση.

Η βολή, σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν στην καναδική εφημερίδα, βιντεοσκοπήθηκε και πιστεύεται πως πρέπει να αποτελεί ρεκόρ μακρινής, επιβεβαιωμένης επιτυχούς στόχευσης.

Ο σκοπευτής συνεργάστηκε με παρατηρητή, ο οποίος βοηθά στον εντοπισμό των στόχων, και χρησιμοποίησε το κλασικό τουφέκι μεγάλων αποστάσεων του καναδικού στρατού McMillan TAC-50.

Πρέπει να υπολογίσεις ακόμη και την καμπυλότητα της Γης

«Ο πυροβολισμός στην προκειμένη περίπτωση κυριολεκτικά αποδιοργάνωσε την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους κατά των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας» δήλωσε η στρατιωτική πηγή στην εφημερίδα.

«Αντί για ρίψη βόμβας που θα μπορούσε να πλήξει αμάχους στην περιοχή, η ελεύθερη σκόπευση συνιστά μέθοδο ακριβείας και, επειδή πραγματοποιείται από τόσο μεγάλη απόσταση, δεν δίνει στον εχθρό τη δυνατότητα να καταλάβει τι έχει συμβεί», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Επίσης, περιέγραψε τη δυσκολία του εγχειρήματος καθώς ο ελεύθερος σκοπευτής πρέπει να υπολογίσει τον άνεμο, την τροχιά της σφαίρας, αλλά ακόμα και την καμπυλότητα της Γης.

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε πετύχει ο βρετανός ελεύθερος σκοπευτής Γκρέιγκ Χάρισον, ο οποίος, το 2009, πυροβόλησε και σκότωσε μαχητή των Ταλιμπάν από απόσταση 2,475 μέτρων, χρησιμοποιώντας τουφέκι μεγάλων αποστάσεων L115A3.

Η κυβέρνηση του καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό απέσυρε τη συμμετοχή της χώρας από τη συμμαχία που εξαπολύει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά των τζιχαντιστών.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τριπλασίασε τον αριθμό των μελών των ειδικών δυνάμεων που δρουν στο έδαφος και των στρατιωτών που εκπαιδεύουν ή συνδράμουν τις τοπικές δυνάμεις που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος.