Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να μιλήσει την Παρασκευή, τρίτη ημέρα των εργασιών της Διάσκεψης Πολιτικής Δράσης των Συντηρητικών (CPAC), σε μια προσπάθεια να βάλει την προσωπική του σφραγίδα στην εξέλιξη του συντηρητικού κινήματος στις ΗΠΑ.

Από την άλλη μεριά, συντηρητικοί ακτιβιστές εκφράζουν ανησυχία ότι οι πρωτοβουλίες του για τον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ αλλά και την τροποποίηση των διεθνών εμπορικών πρακτικών, ξεπερνούν τα όρια.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη διάσκεψη βρίσκεται η υλοποίηση παραδοσιακών πολιτικών εξαγγελιών των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίες σχετίζονται με τη φορολογική μεταρρύθμιση, την ανάκληση-τροποποίηση ομοσπονδιακών κανονισμών για τη βιομηχανία, αλλά και την κατάργηση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που προώθησε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (Obamacare).

Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και τον απόλυτο έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, οι συντηρητικοί ακτιβιστές που συγκεντρώνονται κάθε χρόνο από ολόκληρη την Αμερική για να παρακολουθήσουν της εργασίες της CPAC αισθάνονται την πολιτική επιρροή τους ουσιαστικά αναβαθμισμένη.

Στη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε ο Τραμπ χθες στο Reuters, τάχθηκε υπέρ της επιβολής συνοριακών δασμών για τα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών προϊόντων. Παράλληλα, χαρακτήρισε τους Κινέζους “μεγάλους πρωταθλητές” στη χειραγώγηση του νομίσματος τους, ενώ υποστήριξε την ενίσχυση του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου.

Ωστόσο, μερικοί από τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη εξέφρασαν ανησυχία για τις ενέργειες του Τραμπ κατά τον πρώτο μήνα της προεδρίας του, εκτιμώντας ότι η αμερικανική οικονομία είναι ενδεχόμενο να κινηθεί προς τη λάθος κατεύθυνση μέσα στους επόμενους μήνες. Προβληματισμό στους συμμετέχοντες προκαλεί και το διάταγμα που εξέδωσε ο Τραμπ σχετικά με την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ ταξιδιωτών και προσφύγων από επτά χώρες με μουσουλμανικό κυρίως πληθυσμό, το οποίο προβλέπει και την απαγόρευση εισόδου προσφύγων από τη Συρία. Η εφαρμογή του διατάγματος τέθηκε σε αναστολή μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Στο μεταξύ, στη διάσκεψη μίλησαν χθες, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο υπεύθυνος στρατηγικής του Τραμπ, Στιβ Μπάνον.

Ο Πενς κάλεσε τους συντηρητικούς ακτιβιστές ν’ αφήσουν τις διαφορές τους στο περιθώριο και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την υλοποίηση της πολιτικής ατζέντας του προέδρου Τραμπ, δίνοντας έμφαση στην υιοθέτηση σκληρών πολιτικών για το εμπόριο, αλλά και τη μετανάστευση.

Μιλώντας στη διάσκεψη που διεξάγεται στο Μέριλαντ, έξω από την Ουάσινγκτον, ο Πενς απευθύνθηκε στους Ρεπουμπλικάνους που βοήθησαν στην εκλογή του Τραμπ στις 8 Νοεμβρίου. “Φίλοι μου, τώρα είναι η ώρα μας. Είναι η ευκαιρία για την οποία δουλέψαμε σκληρά και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι καιρός ν’ αποδείξουμε ότι οι απαντήσεις μας είναι οι σωστές απαντήσεις για την Αμερική”, τόνισε.

Όσο για τον Μπάνον, που αναφέρθηκε στην κριτική που δέχεται ο Τραμπ από τα ΜΜΕ, παρατήρησε: “Θα γίνεται όλο και χειρότερη, μέρα με την μέρα”, καθώς ο Τραμπ θα υλοποιεί την προεκλογική ατζέντα του 2016. “Εάν νομίζετε ότι θα σας δώσουν τη χώρα σας πίσω χωρίς μάχη, πλανάστε οικτρά”, δήλωσε με έμφαση στους συνέδρους.