Οι πρώτες ημέρες του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ εκτυλίχθηκαν με τον ίδιο τρόπο που είχαμε παρακολουθήσει στην προεκλογική εκστρατεία: οργισμένα μηνύματα στο twitter, η γνώριμη εμμονή στις προσβολές και σειρά ανούσιων και συχνά ψευδών δηλώσεων –που όλα κατέληξαν σε προσπάθειες να ελεγχθεί η ζημιά που προκάλεσαν.

Το πρόβλημα, παρατηρούν οι «New York Times», είναι ότι όσα αποδείχθηκαν αποτελεσματικά στον δρόμο προς τον Λευκό Οίκο δεν είναι εξίσου αποδοτικά από τη στιγμή που ο υποψήφιος εγκαθίσταται εκεί.

Εάν υπήρχε κάποιο σχέδιο για να εκμεταλλευθεί τις πρώτες ημέρες της θητείας του –οπότε θεωρητικά ο πρόεδρος έχει περισσότερη άνεση κινήσεων –ο Τραμπ φαίνεται ότι το άφησε στην άκρη αφού επέλεξε να ξεσπαθώσει για το μέγεθος του πλήθους που παρέστη στην ορκωμοσία του και να ξαναγράψει την ιστορία των σχέσεών του με τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Η έλλειψη πειθαρχίας προβληματίζει ακόμα και στελέχη στον στενό κύκλο του Τραμπ, κάποια εκ των οποίων τον είχαν προτρέψει να μην υποκύπτει στην παρόρμηση να αντιδρά σε όσα θεωρεί άδικη κάλυψη από τα ΜΜΕ. Αντίθετα, ο νέος πρόεδρος επέλεξε να ακούσει άλλους βοηθούς που τον συμβουλεύουν να αντιδρά έντονα. Και βέβαια, αυτό στράφηκε εναντίον του.

Οι νέοι πρόεδροι συνήθως δυσκολεύονται να κάνουν τη μετάβαση από υποψήφιος σε ηγέτη και ο Τραμπ δεν είναι ο πρώτος που εξάντλησε γρήγορα το πολιτικό κεφάλαιο που προκύπτει από την ορκωμοσία. Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ξεκίνησε δύσκολα, όταν ασχολήθηκε με θέματα που δεν τα θεωρούσε σημαντικά όπως οι γκέι στον στρατό και χρειάστηκε χρόνος για να επιστρέψει στις προτεραιότητές του. Ομως ο Κλίντον δεν ήταν τόσο θυμωμένος όσο ο Τραμπ.

«Η προσαρμογή από ιδιώτη σε ηγέτη της χώρας είναι απίστευτα σκληρή» λέει ο Νταν Πφάιφερ, επί χρόνια σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα. Θεωρεί ότι εκείνο που ακόμα και οι νέοι πρόεδροι δεν κατανοούν πλήρως «είναι ότι αφότου ορκίζεσαι μπροστά στο πλήθος που σε χειροκροτεί, μπαίνεις στον Λευκό Οίκο και είσαι ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου».

Αυτός ο ηγέτης πάντως υπέγραψε χθες προεδρικό διάταγμα με στόχο την επαναδιαπραγμάτευση της συμμετοχής των ΗΠΑ στις εμπορικές συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. Πρώτον, της NAFTA, της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ, Μεξικού και Καναδά και δεύτερον της ΤΡΡ, της συμφωνίας μεταξύ 11 χωρών του Ειρηνικού, η οποία ακόμα δεν έχει επικυρωθεί από το Κογκρέσο. Αλλωστε, όπως έκανε γνωστό, έχει ήδη κανονίσει συναντήσεις με τον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και τον μεξικανό πρόεδρο Ενρίκε Πένα Νιέτο. Ο επιτελάρχης του Ράινς Πρίμπους δήλωσε ότι ο Τραμπ θα αφιερώσει ολόκληρη την πρώτη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο, προσπαθώντας να απαλείψει κάποια από τα θέματα που προωθούσε ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα. Αλλο ένα προεδρικό διάταγμα που αναμένεται να υπογράψει αφορά τη μετανάστευση –ουσιαστικά θα ακυρώσει το διάταγμα του Ομπάμα με το οποίο σταματούσε η απέλαση 700.000 ατόμων που είχαν φθάσει στις ΗΠΑ παράνομα όταν ήταν ανήλικοι. Οι πολιτικοί αναλυτές αναρωτιούνται εάν ο νέος πρόεδρος θα μπορέσει να μείνει συγκεντρωμένος στα όποια θέματα θέλει να προωθήσει ή, όπως συνέβη την Κυριακή, θα επιτρέψει σε προσωπικά ζητήματα να κυριαρχήσουν, εάν θα μπορέσει να συγκρατηθεί και να μην αρχίσει να στέλνει το ένα tweet μετά το άλλο. Τα όσα έγιναν το Σαββατοκύριακο δείχνουν πως δεν θα είναι εύκολο.

Η πρόκληση της χαμηλής δημοτικότητας

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει μια πρόκληση που δεν είχαν οι προκάτοχοί του. Κέρδισε τους εκλέκτορες αλλά όχι τη λαϊκή ψήφο και ξεκινά τη θητεία του με χαμηλότερη δημοτικότητα από οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο στη σύγχρονη εποχή. Εκτός από αυτά, μια ημέρα μετά την ορκωμοσία του, εκατομμύρια Αμερικανοί διαδήλωσαν εναντίον του