Ο Μανουέλ Βαλς, ο Αρνό Μοντμπούρ, ο Μπενουά Αμόν και οι τέσσερις συνυποψήφιοί τους στην primaire του Σοσιαλιστικού Κόμματος ετοιμάζονται για πόλεμο απόψε, στο πρώτο από τα τρία ντιμπέιτ που έχουν προγραμματιστεί σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας. Παράλληλα ένας πάλαι ποτέ «συμπολεμιστής» των γάλλων Σοσιαλιστών, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, συνεχίζει τη μοναχική όσο και ανοδική του πορεία. Οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν να κερδίζει (αντίθετα από τους υποψηφίους για το χρίσμα του PS) συνεχώς έδαφος. Ο Μακρόν φροντίζει να αναβαθμίζει διαρκώς το προφίλ του. Τρίτη και Τετάρτη έκανε «προεδρικού» τύπου επίσκεψη στο Βερολίνο, από όπου εξέπεμψε, μεταξύ άλλων, σήμα κινδύνου για το ευρώ, προειδοποιώντας πως χωρίς σημαντικές μεταρρυθμίσεις κινδυνεύει να μην υπάρχει σε δέκα χρόνια. Και πριν ακόμα επιστρέψει, χθες, στο Παρίσι, ενώ συναντιόταν με ηγέτες όπως ο Μάρτιν Σουλτς και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έγινε γνωστή μια μεταγραφή έκπληξη στην ομάδα του: ένας από τους πιο γνωστούς γάλλους οικονομολόγους, ο Ζαν Πιζανί-Φερί εγκαταλείπει τα ηνία του France Stratégie, ενός ιδρύματος με ρόλο συμβούλου του μεγάρου Ματινιόν σε οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, και αναλαμβάνει «υπεύθυνος προγράμματος και ιδεών» στην προεκλογική εκστρατεία του Εμανουέλ Μακρόν για την προεδρία –σημαντική ενίσχυση για τον υποψήφιο και παράλληλα μια μορφή αποδοκιμασίας για την κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ.

«Το βασικό διακύβευμα των επόμενων προεδρικών εκλογών δεν είναι, όπως συνήθως, ο ρυθμός ή το εύρος αυτής της κίνησης του εκκρεμούς που αποκαλούμε εναλλαγή της εξουσίας. Είναι η ικανότητα της δημοκρατίας μας να συμφιλιώσει την επιτακτική ανάγκη της ευθύνης και την απάντηση στην οργή των πολιτών» αιτιολόγησε την απόφασή του ο 65χρονος Πιζανί-Φερί, που είχε αναλάβει γενικός επιθεωρητής του France Stratégie τον Μάιο του 2013 και είδε τη θητεία του να ανανεώνεται για έναν χρόνο τον Νοέμβριο, παρότι είχε φτάσει στο όριο ηλικίας. «Η μεταρρυθμιστική φιλοδοξία που κομίζει ο Εμανουέλ Μακρόν μου φαίνεται στο ύψος των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Σε ό,τι αφορά την οικονομία, την κοινωνία ή την Ευρώπη, συμμερίζομαι την ανάλυσή του και τον προσανατολισμό του προγράμματός του» πρόσθεσε o πρώην διευθυντής του ινστιτούτου Bruegel, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες θα «πιλοτάρει» τους περίπου 400 ειδικούς που έχει στρατολογήσει το κίνημα Εμπρός! του Μακρόν και θα «τελειοποιήσει το δημοσιονομικό πλαίσιο του προγράμματός» του.

Οπως επισημαίνει η «Monde», ο πρώην υπουργός Οικονομίας του Ολάντ επέλεξε να «ορίζει το κίνημά του ως «τη μοναδική φιλευρωπαϊκή πολιτική δύναμη» σε μια Γαλλία, όπου είναι της μόδας να κατηγορείται η Ευρώπη για όλα τα δεινά και να θεωρείται το εθνικό πλαίσιο ως ο μοναδικός ορίζοντας σωτηρίας». Η διήμερη επίσκεψή του στο Βερολίνο ήταν για αυτόν μια ευκαιρία αφενός να οικοδομήσει ένα προεδρικό προφίλ και αφετέρου να επιδείξει αυτήν ακριβώς τη φιλευρωπαϊκή πτυχή του. Το βράδυ της Τρίτης μπροστά σε ένα κοινό 800 ατόμων, ανάμεσά τους ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ και ο Γιόσκα Φίσερ, στο Πανεπιστήμιο Humboldt, ο Μακρόν χαιρέτισε την «αξιοσημείωτη στάση της καγκελαρίου στην προσφυγική κρίση», στηλίτευσε ωστόσο την εμμονή του Βερολίνου με μια «δημοσιονομική υπερεξυγίανση» και τάχθηκε υπέρ μιας «πολιτικής προώθησης των επενδύσεων» και της κατάρτισης ενός «προϋπολογισμού της ευρωζώνης» –αναγνωρίζοντας παράλληλα πως ένα τέτοιο αίτημα δεν μπορεί να εισακουστεί στη Γερμανία, παρά μόνον αν η Γαλλία αποφασίσει να εφαρμόσει «σοβαρές μεταρρυθμίσεις». «Ο Μακρόν έχει δίκιο να λέει πως o μόνος δρόμος για να τα καταφέρουμε περνάει μέσα από την Ευρώπη» επικρότησε ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ. «Το να ακούς μια φωνή τόσο δυνατή υπέρ της Ευρώπης, είναι τόσο σπάνιο σήμερα» δήλωσε από την πλευρά του, εμφανώς ικανοποιημένος, ο Γιόσκα Φίσερ.