«Η τελευταία μου ιστορία τρόμου: Μια φορά και έναν καιρό, υπήρχε ένας άνδρας ονόματι Ντόναλτ Τραμπ και έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος. Κάποιοι ήθελαν να κερδίσει». Δεκαπέντε ημέρες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο αμερικανός συγγραφέας Στίβεν Κινγκ, ένας από τους διασημότερους συγγραφείς βιβλίων θρίλερ και τρόμου παγκοσμίως, προσέθεσε αυτό το tweet στον ατελείωτο κατάλογο με τις προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ΗΠΑ –και ο κόσμος ολόκληρος.

Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ μπαίνουν στην τελευταία προεκλογική ευθεία με την υποψηφία των Δημοκρατικών να προηγείται κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες πανεθνικά και κατά τέσσερις μονάδες σε μία από τις κρισιμότερες «αμφίρροπες πολιτείες», τη Φλόριδα. Με τον αέρα του φαβορί, η Χίλαρι δήλωσε το Σάββατο πως δεν την ενδιαφέρουν πλέον τα όσα λέει ο Τραμπ, δεν πρόκειται να απαντάει στις προκλήσεις του και θα επικεντρωθεί στη δική της καμπάνια. «Συζήτησα μαζί του επί τεσσερισήμισι ώρες» δήλωσε αναφερόμενη στα τρία ντιμπέιτ. «Δεν με ενδιαφέρει καν να του απαντάω πλέον. Μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Μπορεί να διεξάγει την προεκλογική του εκστρατεία όπως επιθυμεί. Μπορεί να είναι εκτός θέματος. Μπορεί να πάει στο Γκέτισμπεργκ και να πει πως θα κάνει μηνύσεις στις γυναίκες που τον κατηγόρησαν. Θα αφήσω τους Αμερικανούς να επιλέξουν ανάμεσα σε όσα προτείνει εκείνος και σε όσα προτείνουμε εμείς».

Ο Τραμπ πράγματι μίλησε το Σάββατο στο Γκέτισμπεργκ, όπου είχε πραγματοποιηθεί μία από τις κρισιμότερες μάχες του αμερικανικού Εμφυλίου και είχε δοθεί μία από τις πιο γνωστές ομιλίες στην ιστορία των ΗΠΑ, η ομιλία που εκφώνησε στις 19 Νοεμβρίου του 1963, τεσσεράμισι μήνες μετά την αποφασιστική νίκη των Βορείων, ο τότε πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν, προτρέποντας τους Αμερικανούς να διασφαλίσουν ότι «η διακυβέρνηση του λαού, από τον λαό, για τον λαό δεν θα εκλείψει από τη γη». Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος χρησιμοποίησε μάλιστα τα ίδια τα λόγια του Λίνκολν, διακηρύσσοντας: «Θα αποξηράνουμε τον βάλτο που είναι η Ουάσιγκτον και θα τον αντικαταστήσουμε με μια νέα κυβέρνηση του λαού, από τον λαό, για τον λαό».

Το Γκέτισμπεργκ επελέγη από το στρατόπεδο του Τραμπ για τον συμβολισμό του και η επίμαχη ομιλία διαφημίστηκε ως βαρυσήμαντη: ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος είχε σκοπό να παρουσιάσει το «Συμβόλαιο [του] για τον Αμερικανό Ψηφοφόρο». Και πράγματι παρουσίασε τα σχέδιά του για τις «100 πρώτες ημέρες της προεδρίας του», ένα αναμάσημα από ήδη γνωστές του προτάσεις: κατάργηση του Obamacare, επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, αποχώρηση από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, μείωση της φορολογίας, τείχος εναντίον της μετανάστευσης στα σύνορα με το Μεξικό… Τον «τίτλο» ωστόσο στα αμερικανικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν τον έδωσε τίποτε από αυτά, αλλά η απειλή που απηύθυνε ο Τραμπ, μόλις λίγες ώρες προτού τον κατηγορήσει δημοσίως για σεξουαλική παρενόχληση ακόμα μία γυναίκα, η 11η κατά σειρά τις τελευταίες εβδομάδες, πως θα κινηθεί νομικά εναντίον τους μόλις ολοκληρωθεί η προεκλογική εκστρατεία.