Η γερμανική καγκελαρία ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη θα υποδεχθεί τους προέδρους της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τη συμφωνία του Μινσκ που αποσκοπεί στον τερματισμό της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία.

Προηγουμένως, το Βερολίνο δήλωνε μεν πρόθυμο για τετραμερή αλλά μόνο αν διαπιστωνόταν προοπτική πρόοδου. Ανάλογες ήταν και οι αναφορές από τη γαλλική διπλωματία.

Την τετραμερή στο «σχήμα Νορμανδίας» (Ρωσία και Ουκρανία μαζί με τον γαλλογερμανικό δίδυμο) ανακοίνωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ.

Δεν θα συζητηθεί η κρίση στη Συρία κατά τη συνάντηση που θα έχουν στο Βερολίνο οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας για να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ επιβεβαίωσε πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συμμετάσχει στην αυριανή συνάντηση στο Βερολίνο.

«Όχι», απάντησε όμως ο Πεσκόφ, όταν ερωτήθηκε αν οι πλευρές θα συζητήσουν και το θέμα της Συρίας.

«Ο πρόεδρος είναι ανοιχτός για συνομιλίες με όλους για το θέμα της Συρίας, το είπε ρητά χθες όταν μίλησε σε δημοσιογράφους στην Ινδία. Όμως ο στόχος της αυριανής συνάντησης είναι η συνεδρίαση της ομάδας επαφής της Νορμανδίας», η οποία ασχολείται με την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, πρόσθεσε.