Προσπαθώντας να ξεπεράσει τις αρνητικές ειδήσεις, τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση αλλά και τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν να υπολείπεται της Χίλαρι Κλίντον, ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να περάσει στην αντεπίθεση καταγγέλλοντας «μια στημένη από διεφθαρμένα μέσα ενημέρωσης» εκλογική διαδικασία. Μάλιστα, έχοντας δηλώσει πως πλέον δεν δεσμεύεται από τους κανόνες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, μια και πολλά στελέχη του δεν τον στηρίζουν πια, ζήτησε δημόσια να πραγματοποιηθεί εξέταση αίματος τόσο στον ίδιο όσο και στην αντίπαλό του, θέλοντας να αποδείξει ότι εκείνη δεν είναι καλά στην υγεία της και παίρνει βαριά φάρμακα.

Ο καταιγισμός καταγγελιών από γυναίκες για σεξουαλική παρενόχληση που υπέστησαν από τον Τραμπ συνεχίζεται, με τουλάχιστον 10 εξ αυτών να έχουν μιλήσει μέχρι αυτή τη στιγμή δημοσίως. Ο νεοϋορκέζος επιχειρηματίας τις χαρακτήρισε όλες «αναξιόπιστες» και έστρεψε τα βέλη του στην Κλίντον, καθώς το τρίτο και τελευταίο μεταξύ τους ντιμπέιτ θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τετάρτης. Σχολίασε ότι στη διάρκεια της προηγούμενης τηλεμαχίας η αντίπαλός του δεν ήταν σε καλή φυσική κατάσταση. «Δεν ξέρω τι έγινε μ’ αυτήν: στην αρχή του πρόσφατου ντιμπέιτ ήταν σε πλήρη φόρμα. Στο τέλος, με το ζόρι μπόρεσε να φθάσει στο αυτοκίνητό της», είπε κοροϊδευοντάς την με κινήσεις. «Οι αθλητές πρέπει να περνούν από τεστ αντιντόπινγκ. Νομίζω κι εμείς πρέπει να κάνουμε παρόμοιο τεστ πριν την τηλεμαχία. Γιατί όχι;».

Καθώς μας χωρίζουν μόλις τρεις εβδομάδες από τις εκλογές τις 8ης Νοεμβρίου ο Ντόναλντ Τραμπ πλέον αφιερώνει όλο και περισσότερο χρόνο στις προεκλογικές του ομιλίες διαψεύδοντας καταγγελίες γυναικών για σεξουαλική παρενόχληση –μάλιστα ένα από τα επιχειρήματά του είναι πως οι δύο από τις δέκα «δεν είναι καν όμορφες». Στο Λος Αντζελες, εμφανίσθηκε η Ελληνοαμερικανίδα Σάμερ Ζερβός που είχε πάρει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Τραμπ «Apprentice» το 2006 και περιέγραψε πως ο επιχειρηματίας τη φίλησε, έπιασε το στήθος της και προσπάθησε να την κάνει να κοιμηθεί μαζί του.

Εδώ και μια εβδομάδα, από τότε που δημοσιοποιηθηκε βίντεο όπου ο Τραμπ ακούγεται να μιλά χυδαία για μια γυναίκα στην οποία επιτέθηκε σεξουαλικά, τα στελέχη της προεκλογικής του εκστρατείας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την αρνητική δημοσιότητα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι γυναίκες ψηφοφόροι τον εγκαταλείπουν μαζικά, ενώ πολλά στελέχη των Ρεπουμπλικανών παίρνουν αποστάσεις. Μάλιστα ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής Πολ Ράιαν, που ανακοίνωσε ότι δεν θα τον στηρίξει, δίνει πλέον ομιλίες στις οποίες δεν αναφέρει το όνομα του Τραμπ ούτε μια φορά. «Το είδος της εκλογικής μάχης που θέλουμε πραγματικά να κάνουμε δεν είναι αναγκαστικά αυτή που διεξάγεται τη δεδομένη στιγμή», είπε μιλώντας σε φοιτητές.

Στο μεταξύ, τρεις από τις από τις ομιλίες της Χίλαρι Κλίντον, που έδωσε επί πληρωμή σε στελέχη της Goldman Sachs, δημοσιοποιήθηκαν χθες από τον ιστότοπο WikiLeaks, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για τους στενούς δεσμούς της Δημοκρατικής υποψηφίου με εταιρείες της Wall Street. Οι ομιλίες αυτές βρέθηκαν στα e-mail του επκεφαλής της καμπάνιας της Τζον Ποντέστα που είχαν χακάρει άγνωστοι. Οι σύμβουλοί της καταγγέλλουν τη ρωσική κυβέρνηση για το χακάρισμα, άποψη την οποία συμμερίζεται και η αμερικανική κυβέρνηση. Ο Τραμπ έχει προσπαθήσει επανειλημένα να χρησιμοποιήσει το θέμα των e-mails εναντίον της, κυρίως κατηγορώντας συνεργάτες της ότι λαμβάνουν πληροφορίες που δεν θα έπρεπε από στελέχη της κυβέρνησης ώστε να την προστατεύσουν. Στο θέμα αναφέρεται σε κάθε ομιλία του ο Τραμπ καθώς προσπαθεί να κάνει τους ψηφοφόρους του να ξεχάσουν τις καταγγελίες εναντίον του. Μάλιστα στις τελευταίες εμφανίσεις του γυναίκες που κάθονταν στις πρώτες σειρές ώστε να της δείχνει η τηλεόραση κρατούσαν πανό που έγραφαν «Μπορείς να πιάσεις το δικό μου» ή «Φυλακή για τη Χίλαρι».

Πάντως έχει ενδιαφέρον ότι στην τελική ευθεία για τις εκλογές ο Τραμπ κατορθώνει να συγκεντρώσει πολύ λιγότερα χρήματα από την αντίπαλό του. Αφότου συνέλεξε 100 εκατ. δολάρια μαζί με τις οργανώσεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τον Σεπτέμβριο, μέχρι τώρα έχει συγκεντρώσει 75 εκατ. Αντίθετα η Κλίντον είχε συγκεντρώσει 154 εκατ. δολάρια τον Σεπτέμβριο και μέχρι τον Οκτώβριο άνω των 150 εκατ., δηλαδή διπλάσια από τον Τραμπ. Πολλοί από τους δωρητές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος φαίνεται ότι απέχουν καθώς δεν θέλουν να συνδέσουν το όνομά τους με τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα.

51%δίνει στη Χίλαρι Κλίντον νέα δημοσκόπηση του δικτύου NBC και της εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», η οποία διεξήχθη μετά το δεύτερο ντιμπέιτ. Η υποψηφία των Δημοκρατικών φαίνεται να προηγείται 10 ποσοστιαίες μονάδες του ρεπουμπλικανού αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ που ακολουθεί με 41%. Το ενδιαφέρον είναι ότι στις γυναίκες ψηφοφόρους η Δημοκρατική υποψηφία προηγείται 20 ποσοστιαίες μονάδες του ρεπουμπλικανού αντιπάλου της, γεγονός που επιβεβαιώνει τους φόβους στελεχών του κόμματος ότι το τελευταίο κύμα καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση προς τον νεοϋορκέζο επιχειρηματία οδηγεί τις γυναίκες ψηφοφόρους μακριά του. Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση που έγινε, το 70% των ερωτηθέντων απάντησε πως πιστεύει τις καταγγελίες εναντίον του Τραμπ.