Το βίντεο είναι τραβηγμένο σε ένα εκλογικό κέντρο του Ροστόφ επί του Ντον, στον ρωσικό Νότο. Δείχνει τρία άτομα να σχηματίζουν «τείχος» μπροστά από μία κάλπη, επιτρέποντας σε μια γυναίκα να τη γεμίσει ανενόχλητη με ψηφοδέλτια. Και δεν πρόκειται για μεμονωμένο συμβάν: πολλές ανάλογες καταγγελίες έγιναν στις Αρχές, με αποτέλεσμα να ανακοινώσει η ρωσική εκλογική επιτροπή τη διεξαγωγή έρευνας. Οπως επεσήμανε εντούτοις η «Μοντ», η νοθεία στις κοινοβουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Ρωσία δεν έλαβε διαστάσεις ανάλογες με εκείνες των εκλογών του 2011, τουλάχιστον όχι στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη: «Δεν χρειαζόταν».

Η Ενωμένη Ρωσία, το κόμμα που ίδρυσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν πριν από σχεδόν 16 χρόνια, αφότου ανέλαβε για πρώτη φορά την προεδρία της Ρωσίας, κινητοποίησε στο μέγιστο βαθμό τους ψηφοφόρους της: έλαβε 54,2% των ψήφων και εξασφαλίζει 343 έδρες σε σύνολο 450 της Δούμας, έναντι 238 στις προηγούμενες εκλογές -περισσότερες από ποτέ. Οι δυσαρεστημένοι, πάλι, έμειναν σπίτι τους. Αποτελούν ωστόσο την πλειοψηφία: για πρώτη φορά μετά το 1993, χρονιά κατά την οποία διοργανώθηκαν στη Ρωσία οι πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το ποσοστό της συμμετοχής ήταν χαμηλότερο του 50%: 48%, έναντι 60% το 2011. Ενα 52% των ψηφοφόρων έκρινε προφανώς ότι η ψήφος του δεν θα άλλαζε τίποτε.

Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. «Το έδαφος είχε προετοιμαστεί καλά» σχολίασε η «Μοντ» στο κύριο άρθρο της. Η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε επισήμως το καλοκαίρι, αλλά ουσιαστικά δεν έγινε ποτέ. «Κανένα πρόγραμμα δεν συζητήθηκε, καμία μεγάλη δημόσια συγκέντρωση δεν πραγματοποιήθηκε. Παράλληλα, οι ανεξάρτητες ρωσικές οργανώσεις απαξιώνονται ολοένα και περισσότερο και καταχωρίζονται η μία μετά την άλλη στη λίστα του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης με τους «πράκτορες του εξωτερικού». Λίγο πριν από τις εκλογές ήρθε και η σειρά του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Levada να αποκτήσει αυτή την ατιμαστική ετικέτα. Ο χώρος όπου μπορούν να διατυπωθούν κριτικές φωνές συρρικνώνεται. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο χρήστες είδαν βίντεο γυρισμένο από drone με την πολυτελή κατοικία του ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που ανάρτησε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές ο διαφωνών Αλεξέι Ναβάλνι. «Το αποτέλεσμα δεν επηρεάστηκε».

Το αποτέλεσμα δεν επηρεάστηκε από το βίντεο αυτό, ούτε από τους 18 συνεχόμενους μήνες οικονομικής ύφεσης, ούτε από «τις αναποδιές που γνωρίζει εδώ και δύο χρόνια το Κρεμλίνο, είτε πρόκειται για τις διεθνείς κυρώσεις λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας είτε για τις αθλητικές κυρώσεις λόγω του σκανδάλου ντόπινγκ». Τα φιλελεύθερα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν κατάφεραν να κερδίσουν ούτε μία έδρα. Οι Κομμουνιστές ήρθαν δεύτεροι με 13,4% των ψήφων και 42 έδρες, οι εθνικιστές του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος τηςΡωσίας (LDPR) τρίτοι με 13,2% των ψήφων και 41 έδρες και το κεντροαριστερό Δίκαιη Ρωσία τέταρτο με 6,2% και 21 έδρες. Και τα τρία αυτά κόμματα στηρίζουν τις περισσότερες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Η ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ. «Το αποτέλεσμα είναι καλό για την Ενωμένη Ρωσία. Σε μια περίοδο δυσκολιών, σημαντικής αβεβαιότητας και κινδύνων, ο κόσμος επέλεξε όπως ήταν φυσικό τη σταθερότητα και δείχνει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση» δήλωσε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν, την ώρα που ο ΟΑΣΕ ασκούσε κριτική στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, επισημαίνοντας τους «νομικούς περιορισμούς θεμελιωδών δικαιωμάτων» και την «απουσία διακριτών πολιτικών εναλλακτικών επιλογών». «Τα αποτελέσματα… είναι επίσης η αντίδραση των πολιτών σε έξωθεν προσπάθειες να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία, σε απειλές, σε κυρώσεις, και σε ξένες απόπειρες να προκληθεί αναταραχή στη χώρα μας» πρόσθεσε ο Πούτιν, αναπαράγοντας μια ρητορική που θεωρείται σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για το ποσοστό δημοτικότητας της τάξεως του 86% που απολαμβάνει.

Σχολιάζοντας το ρεκόρ αποχής, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε απλώς ότι «η συμμετοχή δεν ήταν τόσο μεγάλη όση είδαμε σε προηγούμενες εκλογές, αλλά ήταν μεγάλη». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, επεσήμανε ότι «στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η συμμετοχή είναι πολύ μικρότερη», αποφαινόμενος πως «η συντριπτική πλειοψηφία» των ψηφοφόρων έδωσε μια «εντυπωσιακή ψήφο εμπιστοσύνης» στον Πούτιν.

Ανοίγει ο δρόμος για μια τέταρτη θητεία;

Οι εκλογές της Κυριακής, οι πρώτες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, ανοίγουν όχι απλώς τον δρόμο αλλά μια πραγματική λεωφόρο στον ρώσο πρόεδρο προκειμένου να διεκδικήσει το 2018 και τέταρτη θητεία. Παρότι ο ίδιος δεν έχει δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του, κανείς δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία για αυτές. Με ένα 76% των εδρών της Δούμας δικό της, η Ενωμένη Ρωσία έχει πλέον δικαίωμα να αλλάξει μονομερώς το Σύνταγμα – αν και ο Πούτιν μπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και βάσει του υπάρχοντος Συντάγματος, καθώς διετέλεσε πρωθυπουργός ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη προεδρική θητεία.