Αιφνιδίασε, την Πέμπτη, ο βασικός υπέρμαχος του Brexit, Μπόρις Τζόνσον ανακοινώνοντας ότι δεν θα διεκδικήσει τη πρωθυπουργία στη Βρετανία.

Απαριθμώντας τα καθήκοντα και την αποστολή που περιμένουν τον επόμενο πρωθυπουργό, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε: «Αφού συμβουλεύτηκα τους συναδέλφους μου και εξετάζοντας τις συνθήκες στο κοινοβούλιο, έφθασα στο συμπέρασμα ότι αυτό το πρόσωπο δεν μπορεί να είμαι εγώ.Ο ρόλος μου θα είναι να υποστηρίξω με όλες τις δυνάμεις μου την επόμενη συντηρητική κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ένας επίσηςαπό τους ηγέτες της καμπάνιας υπέρ του Brexit, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την υποψηφιότητά του για τη διαδοχή του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Θεωρούμενος σύμμαχος του Μπόρις Τζόνσον, ο Μάικλ Γκόουβ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι δεν τού έχει εμπιστοσύνη για να αναλάβει το αξίωμα: «με λύπη μου έφθασα στο συμπέρασμα ότι ο Μπόρις δεν μπορεί να αναλάβει την ηγεσία ή να συγκροτήσει μία ομάδα κατάλληλη για την αποστολή που μας περιμένει», δηλώνει στην ανακοίνωσή του αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση της μελλοντικής σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ.

Στην κούρσα της διαδοχής μπήκε και ηυπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Η 59χρονη Μέι διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών από τον Κάμερον το 2010 όταν αυτός εξελέγη πρωθυπουργός – θέση την οποία η Μέι διατήρησε και μετά την επανεκλογή του Κάμερον το 2015.

Η «νέα Μάργκαρετ Θάτσερ», όπως την αποκαλούν μερικές φορές, επιδεικνύει αυστηρή στάση είτε πρόκειται για παραβατικά άτομα, είτε για παράτυπους μετανάστες ή ισλαμιστές ιεροκήρυκες.

Ευρωσκεπτικίστρια η Μέι, είχε επιλέξει στην αρχή της χρονιάς να παραμείνει πιστή στον πρωθυπουργό και να υπερασπιστεί την παραμονή στην ΕΕ. Ωστόσο έκανε το ελάχιστο, υποστηρίζοντας ακόμη και έναν περιορισμό της μετανάστευσης –προσφιλές θέμα των υποστηρικτών του Brexit.