Το διακύβευμα των εκλογών αυτών ήταν τόσο μεγάλο, η ημέρα ήταν τόσο σημαντική για το μέλλον της Ευρώπης, που οι ιστορικοί του μέλλοντος πιθανόν να κρίνουν ταιριαστό το θρίλερ που άρχισε να εκτυλίσσεται στην Αυστρία με το που έκλεισαν οι κάλπες, στις 18.00 ώρα Ελλάδας: οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της Αυστρίας, ο ακροδεξιός Νόρμπερτ Χόφερ και ο οικολόγος Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, εμφανίζονταν στατιστικά ισόπαλοι, με τις προβλέψεις να δίνουν αρχικά πρώτο τον Χόφερ με 50,2%, κατόπιν πρώτο τον Βαν ντερ Μπέλεν με 50,1%, εν τέλει τους δύο κυριολεκτικά ισόπαλους με 50%. Τη λύση του δράματος, την απάντηση στο ερώτημα αν θα γίνει η Αυστρία το πρώτο κράτος-μέλος της ΕΕ με ακροδεξιό πρόεδρο, θα την υπαγορεύσουν σήμερα οι 900.000 επιστολικές ψήφοι, ποσοστό 14% του συνόλου, υψηλότερο από ποτέ.

Ενα πράγμα δεν πρόκειται να αλλάξει: η Ακροδεξιά στην Αυστρία έσπασε το φράγμα του 50%, ένας στους δύο ψηφοφόρους που προσήλθε χθες στην κάλπη τη στήριξε με την ψήφο του. Εύλογα λοιπόν μπορεί να αναρωτηθεί κανείς, δεδομένης της ανόδου των εθνολαϊκιστικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη, αν αυτό προαγγέλλει και άλλους σεισμούς, σε άλλες χώρες –«και ιδιαίτερα στη Γαλλία», προειδοποιούσε χθες μέσω της «Φιγκαρό» ο γάλλος πολιτολόγος Πασκάλ Περινό, «όπου η Μαρίν Λεπέν βρίσκεται τις περισσότερες φορές στην πρώτη ή τη δεύτερη θέση όσον αφορά την πρόθεση ψήφου».

«Αυτό που συμβαίνει στην Αυστρία δεν είναι παρά η αυστριακή έκφραση μιας ανόδου της Ακροδεξιάς, μιας περιχαράκωσης σε εθνικές ταυτότητες, εθνικισμούς και λαϊκισμούς, σε ολόκληρη την Ευρώπη» σχολίαζε μιλώντας στην ίδια εφημερίδα ο πολιτολόγος Στεφάν Ροζές. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Οι ευρωπαϊκές πολιτικές έχουν ένα δομικό πρόβλημα, δεν ανταποκρίνονται πλέον στο ευρωπαϊκό πνεύμα. Αιώνες τώρα, το πνεύμα αυτό συνίσταται στο να βρίσκεις τον κοινό παρονομαστή με αφετηρία την πολιτισμική ποικιλότητα των ευρωπαϊκών λαών. Κι όμως, η ευρωπαϊκή πολιτική είναι το ακριβώς αντίθετο».

Ο 45χρονος υποψήφιος του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ), ο φωτογενής, «φιλικός» και «καθησυχαστικός» Νόρμπερτ Χόφερ, που έφτασε χθες σε σημείο να υποστηρίξει ευθαρσώς ότι «είναι κεντροδεξιός», είχε έρθει πρώτος στον πρώτο προεδρικό γύρο με 35% των ψήφων, αφήνοντας στη δεύτερη θέση με 21,3% τον υποστηριζόμενο από τους Οικολόγους Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν και αποκλείοντας, για πρώτη φορά στη σύγχρονη Ιστορία, τους υποψηφίους των δύο κομμάτων που μοιράζονται την εξουσία στην Αυστρία από το 1945 –των Σοσιαλδημοκρατών (SPÖ) και του συντηρητικού κόμματος (ÖVP). Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, λοιπόν, οι προεδρικές εκλογές σηματοδοτούν το τέλος μιας εποχής για τα δύο παραδοσιακά αυστριακά κόμματα, που συγκυβερνούν από το 2008. Ακόμα μια απόδειξη της αποσάθρωσής τους: κανένα «δημοκρατικό μέτωπο» δεν συγκροτήθηκε μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου ώστε να διασφαλιστεί η νίκη του Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν έναντι του ακροδεξιού υποψηφίου –κι ας είχε προειδοποιήσει ο τελευταίος πως δεν θα αρκεστεί στον διακοσμητικό ρόλο που έχει κατά παράδοση ο αυστριακός πρόεδρος αλλά θα αξιοποιήσει όλες τις εξουσίες που θεωρητικά έχει, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να αποπέμψει κυβέρνηση και καγκελάριο.

100%των ψήφων από τις κάλπες είχαν καταμετρηθεί χθες αργά το βράδυ. Σύμφωνα με αυτή την καταμέτρηση,

ο Νόρμπερ Χόφερ εξασφάλιζε 51,9% και ο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν 48,1%. Με βάση τα ποσοστά αυτά, η δημόσια τηλεόραση ORF προέβλεψε πως το τελικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι οι επιστολικές ψήφοι ευνοούν κατά παράδοση λιγότερο την Ακροδεξιά, θα είναι 50%-50%. Ωστόσο, το ποσοστό λάθους της εκτίμησης αυτής ήταν 1%.