Εκείνος, ένας σταρ του Χόλιγουντ –ηθοποιός και σκηνοθέτης. Εκείνη, μια φιλόδοξη και ολίγον αφελής όπως αποδείχθηκε μεξικανή ηθοποιός, διάσημη (μόνο) στην πατρίδα της ως πρωταγωνίστρια σε telenovelas –λατινοαμερικανικές σαπουνόπερες. Πέρυσι τέτοια εποχή ο Σον Πεν, διότι περί αυτού ο λόγος, κατά πάσα πιθανότητα αγνοούσε ακόμη και την ύπαρξη της Κέιτ ντε Καστίγιο. Εναν χρόνο και ένα σκάνδαλο αργότερα, όμως, η ηθοποιός τον κατηγορεί για προδοσία. Τον καταγγέλλει πως τη χρησιμοποίησε για να αποκτήσει πρόσβαση στον διαβόητο ναρκέμπορο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν∙ πως της απέκρυψε τις πραγματικές του προθέσεις, παραλείποντας να αποκαλύψει ότι δεν τη συνόδευε στη μυστική της συνάντηση με τον πλέον καταζητούμενο εγκληματία παγκοσμίως ως παραγωγός αλλά ως δημοσιογράφος∙ και πως δεν δίσταζε να θέσει τη ζωή της σε κίνδυνο ώστε να πιστωθεί κατόπιν «το σκουπ της χρονιάς». Η εκδοχή του Σον Πεν είναι εντελώς διαφορετική. Ποιος λέει άραγε την αλήθεια;

Η ιστορία αρχίζει το 2011. Η Κέιτ ντε Καστίγιο, αφηγείται στη γαλλική «Φιγκαρό» η Αρμέλ Βενσάν, ζει ήδη μεταξύ Πόλης του Μεξικού και Λος Αντζελες. Ονειρεύεται να κάνει καριέρα στο Χόλιγουντ, πού και πού πράγματι κερδίζει κάποιο ρολάκι σε αμερικανική παραγωγή. Είναι όμως ο ρόλος μιας αδίστακτης ναρκέμπορου στην telenovela «La Reina del Sur» εκείνος που την κάνει πασίγνωστη –στο Μεξικό. Ο ίδιος αυτός ρόλος είναι που κάνει τον Ελ Τσάπο, ο οποίος μόλις έχει πραγματοποιήσει την πρώτη του απόδραση από τις μεξικανικές φυλακές, να την προσέξει. Επειτα από 63 συναπτά επεισόδια ο αιμοδιψής ναρκέμπορος καίγεται να γνωρίσει την αγαπημένη του ηθοποιό. Ενα βράδυ του Ιανουαρίου του 2012, εκείνη του δίνει κάτι σαν πράσινο φως.

Αγάπη για την αποκλειστικότητα

Η Κέιτ ντε Καστίγιο έχει μεγαλώσει σε προνομιακό περιβάλλον, μέσα στις σόουμπιζνες, και οι δύο γονείς της είναι γνωστοί ηθοποιοί στο Μεξικό. Ισως να έχει παίξει ρόλο αυτό, έχει πάντως τη φήμη πως λέει ό,τι της έρθει, όποτε της έρθει, χωρίς να υπολογίζει συνέπειες –όλα αυτά, συχνά, μέσω twitter. Εκείνο το βράδυ λοιπόν της «έρχεται» ένας μακρύς μονόλογος για τη ζωή και την αγάπη, τη διαφθορά και την πολιτική. Περιέργως, «κλείνει» αναφερόμενη στον Χοακίν Γκουσμάν. Αποκαλώντας τον «σενιόρ Τσάπο», διακηρύσσει πως ο ναρκέμπορος είναι πιο αξιόπιστος από τη «διεφθαρμένη» μεξικανική κυβέρνηση. Κατόπιν τον προκαλεί να «γίνει έμπορος του καλού και της αγάπης». «Θα γίνετε τότε Ο ήρωας ανάμεσα στους ήρωες» γράφει στο τελευταίο της tweet. Ξυπνώντας το επόμενο πρωί αντιλαμβάνεται πως δέχεται επιθέσεις από παντού. Πώς μπορεί να εκφράζει σεβασμό για έναν άνθρωπο υπεύθυνο για τόσους θανάτους; αναρωτιούνται πολλοί συμπατριώτες της.

Ο ναρκέμπορος, πάλι, νιώθει βαθύτατα κολακευμένος. Προσπαθεί να της στείλει λουλούδια, αλλά δεν μπορεί να βρει τη διεύθυνσή της. Θα χρειαστεί δύο χρόνια για να την εντοπίσει. Εκδηλώνει το ενδιαφέρον του μέσω δικηγόρων. Εκείνοι δίνουν στην ηθοποιό ένα ασφαλές κινητό. Ελ Τσάπο και Καστίγιο αρχίζουν να επικοινωνούν μέσω SMS. Ο ναρκέμπορος της μιλάει όλο σεβασμό. Είναι ξετρελαμένος μαζί της. Της προτείνει στήριξη και προστασία. Εκείνη, λίγο κολακευμένη λίγο υπολογίστρια, συμμετέχει στο «παιχνίδι», τον ευχαριστεί για τις φιλοφροσύνες του, φτάνει σε σημείο να του γράφει μηνύματα όπως: «Κανείς ποτέ δεν είχε ενδιαφερθεί τόσο για μένα» ή «δεν ξέρεις πόσο με συγκινεί η προοπτική να σε συναντήσω σύντομα». Σήμερα διαβεβαιώνει πως έδειχνε τρυφερή για να πάρει αυτό που ήθελε. Και το πετυχαίνει: ο Γκουσμάν της προτείνει να της παραχωρήσει όλα τα δικαιώματα της ιστορίας του. Η φιλόδοξη Μεξικανή ενθουσιάζεται: είναι η μεγάλη της ευκαιρία, μια αποκλειστική ταινία με θέμα τη ζωή του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν.

Ο «δημοσιογράφος» και η χαμένη ευκαιρία

Κάπου εδώ μπαίνει στο στόρι ο Σον Πεν. Οι δύο ηθοποιοί έχουν έναν κοινό φίλο, τον αργεντινό παραγωγό Φερνάντο Σουλιτσίν. Μέσω αυτού μαθαίνει ο Πεν για τα σχέδια της Καστίγιο –και ζητάει να τη συναντήσει. Η ηθοποιός ετοιμάζεται για μια μεγάλη συνέντευξη με τον Ελ Τσάπο σε μυστική τοποθεσία, κάπου στη μεξικανική ζούγκλα: ήδη ο ναρκέμπορος έχει συλληφθεί (τον Φεβρουάριο του 2014) και έχει αποδράσει (τον Ιούλιο του 2015) για δεύτερη φορά. Ο Σον Πεν θέλει να πάει μαζί της. Η Κέιτ ντε Καστίγιο πείθεται πως θα χρειαστεί ένα όνομα διασημότερο από το δικό της να χρηματοδοτήσει την ταινία της.

Ο Σον Πεν όμως έχει άλλα σχέδια. Εχει έρθει ήδη σε επαφή με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού «Ρόλινγκ Στόουν». Συνοδεύει λοιπόν ως δημοσιογράφος την Καστίγιο, τον Σουλιτσίν και ακόμα έναν αργεντινό παραγωγό, τον Ζοζέ Ιμπανιέζ, στο Μεξικό. Μόνο όμως οι τρεις άνδρες είναι νομικά καλυμμένοι, ως «ανταποκριτές» του «Ρόλινγκ Στόουν». Η ηθοποιός είναι έκθετη, δεν καλύπτεται από δημοσιογραφική ασυλία. Νομίζει βέβαια ότι η συνάντηση θα μείνει μυστική, αλλά η εξέλιξη θα είναι διαφορετική.

Με το που τον συστήνουν στον Ελ Τσάπο, ο Σον Πεν του λέει πως είναι εκεί για να του πάρει συνέντευξη. Η Κέιτ ντε Καστίγιο αιφνιδιάζεται, ανησυχεί. Ξαφνικά, περνάει από τον πρωταγωνιστικό σε δεύτερο ρόλο. Διότι ο σταρ του Χόλιγουντ μονοπωλεί τον ναρκέμπορο και τις έξι ώρες που διαρκεί η συνάντηση. Ισως ο Ελ Τσάπο να σκέφτηκε πως θα άρεσε στην αγαπημένη του να μιλήσει στον Σον Πεν –αυτή τον οδήγησε σε εκείνον.

Στη μέση της νύχτας, ο Γκουσμάν τη συνοδεύει ιπποτικά στο δωμάτιό της, τη σκεπάζει (!) στο κρεβάτι της. Ο Σον Πεν συνεχίζει τη συνέντευξη χωρίς σημειώσεις. Η δημοσιογράφος της «Φιγκαρό» αναρωτιέται πώς κατάφερε να καταστρέψει μια τέτοια ευκαιρία να κάνει τον ναρκέμπορο να μιλήσει: το μακροσκελές άρθρο που του αφιέρωσε, ένα ψευτορεπορτάζ εντελώς κενό περιεχομένου, εξόργισε πολλούς δημοσιογράφους, αρχής γενομένης από τους συναδέλφους των μεξικανών δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν από μπράβους τού Ελ Τσάπο λόγω των ερευνών τους. Ούτε μία φορά δεν έκρινε ο Σον Πεν σκόπιμο να κάνει στον Γκουσμάν τις δύσκολες ερωτήσεις, για τον ρόλο και τις ευθύνες του στο δολοφονικό κύμα που κυρίευσε το Μεξικό από την αρχή της αιματηρής βασιλείας του. Ακόμα χειρότερα, φάνηκε να δικαιολογεί, αν όχι να σέβεται, την πορεία που επέλεξε ο ναρκέμπορος αποδίδοντάς τη στην ταπεινή καταγωγή του. Επιπλέον, η Κέιτ ντε Καστίγιο τον κατηγορεί πως έβαλε και λίγο από μυθιστόρημα σε κάποια σημεία της αφήγησής του.

Φοβάται να επιστρέψει στο Μεξικό

Ο Ελ Τσάπο έχει πια (ξανα)συλληφθεί. Η Κέιτ ντε Καστίγιο μένει πια σταθερά στο σπίτι της στο Λος Αντζελες: δεν τολμά να επιστρέψει στο Μεξικό, καθώς μπορεί να της ασκηθεί δίωξη για τη σχέση της με τον φυγάδα ναρκέμπορο. Το τελευταίο διάστημα, ξεσπαθώνει εναντίον του Σον Πεν μέσω του Τύπου. Εκείνος, πάλι, επιμένει πως η ηθοποιός ήταν απολύτως ενήμερη εκ των προτέρων για το άρθρο που σκόπευε να γράψει, του είχε μάλιστα δώσει τη συγκατάθεσή της.