Περίπου 1.300 πρόσφυγες κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης.

Οι πρόσφυγες σχεδίαζαν, σύμφωνα με τις Αρχές, να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα, φθάνοντας σε απόμερες ακτές του Αιγαίου και σε δάση.

Οι πληροφορίες έρχονται λίγες ώρες μετά την επίτευξη της συμφωνίας της κυβέρνησης της Τουρκίας με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.

Ανδρες της χωροφυλακής συνέλαβαν εκατοντάδες Σύρους, Ιρακινούς, Ιρανούς και Αφγανούς, καθώς και τρεις διακινητές, κοντά στο Αϊβατζίκ (Πιονία), στην επαρχία Τσανάκαλε, ανέφεραν αξιωματικοί του τουρκικού λιμενικού σώματος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, 750 άτομα συνελήφθησαν πριν τα ξημερώματα της Δευτέρας και άλλα 550 έως το απόγευμα.

Εκτιμάται ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση αυτού του είδους τους τελευταίους μήνες.

Ορισμένοι θα απελαθούν

Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε κέντρο επαναπατρισμού και κάποιοι εξ αυτών είναι αντιμέτωποι με απέλαση, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Η προχθεσινή Σύνοδος μεταξύ των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την προσφυγική κρίση ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση να χορηγηθεί κεφάλαιο ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ως βοήθεια στην Αγκυρα, προκειμένου να αναχαιτίσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, αλλά και επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων προκειμένου να διευκολυνθεί η χορήγηση βίζας στους τούρκους υπηκόους.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου μετά το τέλος της Συνόδου χαρακτήρισε «ιστορική» την προχθεσινή ημέρα στην πορεία διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Περίπου 500.000 Σύροι, στην προσπάθειά τους να δραπετεύσουν από τον πόλεμο που μαίνεται επί τέσσερα χρόνια στην χώρα τους, έχουν ταξιδέψει μέσω Τουρκίας στις ελληνικές ακτές και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Περίπου 600 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην αποκαλούμενη ανατολική διαδρομή της Μεσογείου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες, καθώς και χιλιάδες πρόσφυγες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.